Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Buzánszky: a futball van a nézőkért, nem fordítva

Életének 90. évében, az Aranycsapat tagjai közül utolsóként vasárnap este elhunyt a legendás labdarúgó, Buzánszky Jenő. Az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes játékos az utóbbi években többször is interjút adott lapunknak – ezekből válogattuk össze legfontosabb gondolatait.
– 2010. augusztus 11-én Galambos Dani kollégámmal közrefogtuk Jenő bácsit, aki ugyanúgy, ahogy mi, eltévedt a Wembley-ben. Így a játékoskijárón sétálhattam ki vele, bár megjegyezte, hogy ez nem az a stadion már, de akkor is ez a Wembley. Jenő bácsi soha nem volt szomorú, és mindig volt legalább egy poénja. És Jenő bácsiról valahogy sosem hittem el, hogy meghalhat. Ott fent a világ legjobb csapata ismét egy pályán játszik – emlékezett Kibédi Péter, az NSO TV szegedi munkatársa.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 90. évében elhunyt Buzánszky Jenő egykori labdarúgó, akinek vasárnap esti halálával már senki sincs életben a legendás Aranycsapat tagjai közül. Leghíresebb felállásában négy alkalommal kezdett a válogatott, köztük az évszázad mérkőzésén, 1953. november 25-én, Londonban, ahol 6:3-as diadalt aratott a hazai pályán addig veretlen angolok ellen.

Autogram a legendától

– Másfél éve beszélhettem vele először és utoljára. Egy kórházban, de akkor nem ő volt beteg. Sosem felejtem el a jelenetet, amikor odament hozzá egy negyven év körüli orvos autogramot kérni. Olyan gyermeki mosollyal, amilyet felnőtt ember arcán csak akkor láthatunk, ha egy igazi legendával találkozik – emlékezett egy személyes találkozóra
Buzánszkyval kapcsolatban kollégánk, Papós Tamás.
Buzánszky Jenő (balra) 49 alkalommal lépett pályára a válogatottban – itt a szovjetek ellen küzd. Fotó: mlsz.hu
Buzánszky Jenő (balra) 49 alkalommal lépett pályára a válogatottban – itt a szovjetek ellen küzd.
Fotó: mlsz.hu

Buzánszky 1925. május 4-én született Újdombóváron, klubszinten a Dombóvárban, a Pécsi VSK-ban és a Dorogi Bányászban szerepelt 1960-ig, 274 NB I- es mérkőzésen futballozott, 49- szer volt válogatott. 1952-ben Helsinkiben tagja volt az olimpiai bajnok magyar csapatnak, 1954-ben ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja is volt, a dorogi stadion 2010 óta a nevét viseli, 2011-ben átvehette a Nemzet Sportolója elismerést, tavaly novemberben pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai közé.
Az utóbbi években rendszeresen megfordult Csongrád megyében, többször is interjút adott lapunknak. Ezekből az írásokból idézzük a Kazal becenevű világklasszist.

Az égiek Aranycsapata

Kisgyerekként hallottam először az Aranycsapatról, még Vecsésen, keresztpapámtól. Mesélt a legendás futballcsapatról, a játékosokról, a győzelmekről. Ő még látta őket élőben játszani. Akkor nem hatott meg különösebben a sok-sok történet, nem fogtam fel, hogy micsoda dolgokat oszt meg velem. Mai fejjel már tudom, hogy ezek a sztorik kincsek számomra, sokszor eszembe is jutnak.
Szomorú hír, de teljes az égiek Aranycsapata. Vasárnap este óta Buzánszky Jenő is a társakkal van. Azóta előkerült a labda, biztos, hogy játszanak, úgy, ahogy csak ők tudtak. Egy világ csodálta őket. Minket, magyarokat! Mindenki tudta, hogy futballban mi vagyunk a legnagyobbak.
Ők bizony legendák! Azok az emberek, akik sok örömet szereztek a magyar népnek. Emlékezzünk rájuk méltó módon! A Délmagyarország is ezt teszi, január 19-én A témában két oldalon az Aranycsapatról írunk majd.

Süli Róbert

– A legszebb, legmeghatóbb emlék, ami Szegedhez fűz, a Tisza-parton önerőből és saját elhatározásból felállított Aranycsapat-szobor, amely a mai napig az egyetlen az országban – mondta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tett 2009-es látogatásakor. – Az Aranycsapat, a sikertörténetünk még mindig érdekes, most is több gyerek felismert, kért autogramot. Remélem, tanulnak is a példánkból: a tehetség kiteljesedéséhez az ifjú években kell a legtöbb áldozatot hozni. De az embereket nemcsak a múlt, a jelen is érdekli: ha jó focit, sikert „szimatolnak", megtöltik a Puskás Stadiont.

– Az embernek jó érezni, hogy nem felejtették el az Aranycsapatot. Hogy a példája ott lebeg a fiatalok előtt. Reméljük, egy ilyen darab is segít ebben. Nem brazil példaképek kellenek. Ne az járjon egy 18 éves fiatal fejében, hogyan tudna külföldre menni, hanem hogy miként tudna örömet szerezni Magyarországnak – fogalmazott, amikor 2010-ben az Aranycsapat című musical szegedi bemutatóján járt. – A sikereket nem adják ingyen, a sport szépsége mellett kegyetlen is, sok mindenről kell lemondani. 1943-ban szívtam utoljára cigarettát. Még a Lollobrigida sem gyújthat rá mellettem – viccelődött.

– Legendás volt a csapatunk, így talán egy kicsit hamarabb is megérdemeltük volna ezt az elismerést. Persze nagyon örülök, hogy ennek most eljött az ideje, és hogy a parlamentben ennél egyhangúbb szavazást szinte alig lehet látni. Ellenszavazat nélkül fogadták el, hogy egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhassák a címet – közölte 2010 decemberében, amikor Grosics Gyulával együtt választották meg a Nemzet Sportolójának.

– A labdarúgásnak kilenc alapszabálya van, amelyet meg kell tanulni. Erre pedig a grund ugyanúgy alkalmas volt, mint manapság az akadémiák. A grundon is lehetett szeretetet, tiszteletet tanulni, ahogy az akadémiákon is megengedett a játékban a szabad alkotás – fogalmazott 2012-ben.
2013-ban nyilatkozott utoljára a Délmagyarországnak. Ekkor beszélt a Nemes Istvánhoz, a SZEAC egykori kiválóságához köthető emlékeiről, a közös fröccsözésekről.

A legendás hátvéd 2013-as szegedi látogatásakor. Fotó: Frank Yvette
A legendás hátvéd 2013-as szegedi látogatásakor.
Fotó: Frank Yvette

– Akkoriban ez alapvető gesztus volt: olykor lejártam hozzá Szegedre, ahogy ő is hozzám Dorogra. Akik a pályán ellenfelek voltak, az életben egy csapatot alkottak. Ahhoz, hogy a manapság megszokottnál jóval többen járjanak meccsekre, a mai fiataloknak is ezt a hozzáállást kellene éreztetniük a szurkolókkal, csak ekkor lesznek igazi győztesek. Überelhetnek akár minket is, ha rájönnek: a futball van a közönségért, és nem fordítva.
Újra együtt

Az Aranycsapat leghíresebb összeállítása: Grosics Gyula (1926–2014) – Buzánszky Jenő (1925–2015), Lóránt Gyula (1923–1981), Lantos Mihály (1928–1989) – Bozsik József (1925–1978), Zakariás József (1924–1971) – Budai II László (1928–1983), Kocsis Sándor (1929–1979), Hidegkuti Nándor (1922–2002), Puskás Ferenc (1927–2006), Czibor Zoltán (1929–1997). Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv (1906–1986).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbe-körbe a ligetben: az első tréningen szerepelt a MOL-Pick

Hétfő délelőtt egyelőre foghíjas kerettel – a válogatott játékosok hiányoznak – elkezdte… Tovább olvasom