Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Buzánszky Jenő: Türelemmel kell válogatottat építeni

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott Szobori búcsú keretében „Szer üzenete" nevű emlékgyűrűt és emléklapot kapott az Aranycsapat két legendás labdarúgója, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula. Utóbbi egészségi állapota miatt nem vehetett részt az ünnepségen, előbbivel viszont beszélgettünk Szegedről, Vásárhelyről, fociról, válogatottról.
– Az emlékgyűrű és az oklevél meglepetés volt, nem számítottam rá, óriási megtiszteltetés, hogy Gyulával megkaptuk. Az 1100 éves magyarság históriájára emlékeztet, és arra mindannyian büszkék lehetünk – mondta kérdés nélkül az Aranycsapat legendás hátvédje, Buzánszky Jenő.

– Nem először jár a megyében, kötik valamilyen fociemlékek például a megyeszékhelyhez, Szegedhez?
– Több élvonalbeli mérkőzést is játszottunk annak idején, de egyet sem tudnék felidézni. A város híres volt labdarúgásáról, az utóbbi években inkább a férfi kézilabdáról, a Pick Szegedről nevezetes. A legszebb, legmeghatóbb, ami a megyeszékhelyhez fűz, a Tisza-parton önerőből és saját elhatározásból felállított Aranycsapat-szobor, amely a mai napig az egyetlen az országban. Ha erre járok, és az időbeosztás engedi, szegedi barátaimmal is felveszem a kapcsolatot.

– Vásárhelyen gyakori vendég a különböző városi ünnepségeken, pályaavatókon.
– Valóban, szinte már hazajárok, több műfüves focipályát, játszóteret avattunk a közelmúltban Vásárhelyen, és mindig szívesen találkozom olyanokkal, akik szeretik a sportot. Egykori földim, Hamvas Ödön volt a városban korábban a kórházigazgató, most abban a házban lakom Dorogon, ahol ő nevelkedett, gyerekeskedett. Ez is egy kapocs.

Buzánszky Jenő remek egészségnek örvend, és nagyon örül a „Szer üzenete
Buzánszky Jenő remek egészségnek örvend, és nagyon örül a „Szer üzenete"
nevű emlékgyűrűnek és emléklapnak. Fotó: Miskolczi Róbert

– A mai magyar labdarúgásról mi a véleménye? Tud-e segíteni a jobbításban?
– A 90-es években az MLSZ-ben is aktívan dolgoztam, de a mai napig – bár már a 85. évemet taposom –, ha megkérnek, szívesen segítek. A telki edzőközpont csodálatos, Európában szinte egyedülálló körülményeket biztosít a minőségi munkához, de a legfontosabb: a „díszletet" meg kell tölteni tartalommal, akkor lesz valóban értékes az a létesítmény.
Három kívánság

A magyar labdarúgás jövőjével kapcsolatban Buzánszky Jenő három kívánsága a következő: 1. minél több fiatal focizzon, 2. minél több jó edző dolgozzon a sportágban, 3. és értsék meg: egy nemzet szolgálatában állnak, eredményeikkel annak szereznek dicsőséget, amiből azért természetesen nekik is bőven jut.


– A vb-selejtezőkön a svéd és a portugál meccs előtt még világbajnoki szereplésben bizakodtunk.
– A remény hal(t) meg utoljára. A kezdet biztató volt, igaz, nem a legacélosabb ellenfelekkel játszottunk, így kerülhettünk jó pozícióba. A svédek és a portugálok más klasszist képviseltek, a fiúk jól küzdöttek, és a skandinávok ellen rendkívül balszerencsés góllal veszítettek. A legnagyobb gond: nincs vérbeli góllövő csatárunk, általában pontrúgásokból, vagy azokat követően találunk a hálóba. Valamint a bajnokságokban angol, holland, német és orosz stílust gyakorló játékosokat kell egységes csapattá gyúrni.

– Reálisan nézve a dél-afrikai részvételről lecsúsztunk. Mikor lehet újra világbajnokságon szereplő együttesünk?
– Ha jó csapatunk lesz! Most ígéretes úton jár a válogatott, kíváncsi vagyok a hátralévő két találkozó eredményére. De a lényeg: hosszú távon kell gondolkozni, tervezni, egy igazán jó, ütőképes együttes kialakításához idő és türelem szükséges.

– Nem sokat pihen, rendszeresen úton van, ünnepségek, rendezvények vendége. Milyen sűrű a programja?
– Változó: van amikor hetente egy, de olyan is előfordul, hogy három-négy eseményre invitálnak. Az Aranycsapat, a sikertörténetünk még mindig érdekes, most is több gyerek felismert, kért autogramot. Remélem, tanulnak is a példánkból: a tehetség kiteljesedéséhez az ifjú években kell a legtöbb áldozatot hozni, lemondani sok mindenről. De az embereket nemcsak a múlt, a jelen is érdekli: ha jó focit, sikert „szimatolnak", megtöltik a 42 ezres Puskás Stadiont is.

Olvasóink írták

 • 3. eva45 2009. szeptember 14. 13:01
  „1.Igazad van. Én is erre a mondatra akartam reagálni de már leírtad a gondolataimat.
  " Minél több fiatal focizzon" Akkor már itt meghalt a dolog mivel nehéz őket a számítógép mellől elrángatni.
  Nagy motiváló erő kell ahhoz hogy mégis inkább a sportot válasszák.
  Sokat számít hogy milyen a z iskolai testnevelőtanár.”
 • 2. TrombiFrédi 2009. szeptember 14. 12:14
  „Gratulálok, s igaza van Jenő bácsinak, csak 86-tól már párszor lefolyt a víz a Tiszán, -meg a Dunán is-és nincs az a türelem ami el ne fogyna,főleg ha mindig azt harsogják, hogy "jó úton járunk", de a végén az eredmény elmarad(t)!”
 • 1. comet 2009. szeptember 14. 11:49
  „"a legfontosabb: a ,,díszletet" meg kell tölteni tartalommal, akkor lesz valóban értékes az a létesítmény."
  - ez nem csak a focira vonatkozik. Sok mindent épült, meg lett vásárolva az elmúlt húsz év alatt az országban, melyek értékének töredékéért de ésszerűen megvalósított beruházásokkal a jelenlegi eredmény többszörösét lehetne produkálni.
  Kisteleki a pénzszórás nagymestere a futball világában. Az ő keze közül milliárdok folynak szét eredménytelenül, már évek óta.
  Ideje lenne már kispadra ültetni, hacsak nem tett olyat ami priccset érdemel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futball: Beindult a Volán-henger

A labdarúgó NB III Alföld csoport ötödik fordulójában a Tisza Volán SC kihasználta a hazai pálya… Tovább olvasom