Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Cali immár aranyváros

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kajakosa, Petrovics Máté aranyérmet szerzett a kolumbiai Caliban zajló világjátékokon, miután a maratoni távon egyesben lehajrázta a portugál ellenfelét. A szumós és ezüstérmes Kalmár István után ő a második szegedi, aki éremmel térhet haza.
Gyanítható, a szegedi sportéletben a kolumbiai Cali örökké emlékezetes eseményként marad meg. A magyar küldöttség első érmét, egy ezüstöt az SZTE-EHÖK SE szumósa, Kalmár István szerezte meg úgy, hogy a döntő előtt Achilles-ín-szakadást szenvedett – a harcos már Szegeden, saját otthonában pihenhet –, majd jöttek a maratoni kajakosok, és ezúttal az EDF DÉMÁSZ- Szeged sportolója, Petrovics Máté már az aranyérmet szerezte meg.

A maratoni kajakos futamok szervezői az utolsó pillanatban változtattak (nem is keveset) a programon: nem a férfi kajakosok kezdtek az előfutamokkal, hanem a nők, Petrovics Máté nem az első, hanem a második futamban szerepelt, nem üldözéses verseny volt, hanem együtt indításos, illetve a döntőket a kenusok kezdték.

Petrovics a mezőny élén: a szegedi kajakosnak a verseny végére már csak a portugállal (jobbra) kellett megküzdenie – sikerrel. Fotó: DM/DV
Petrovics a mezőny élén: a szegedi kajakosnak a verseny végére már csak a portugállal (jobbra) kellett megküzdenie – sikerrel. Fotó: DM/DV

Három döntős

A kanadai Wellandban zajló kajakos, kenus utánpótlás világbajnokságon az EDF DÉMÁSZ-Szegedből hárman már döntősök. Az előfutam harmadik helyén jutott a fináléba Horváth Alexandrával az U23-as négyes ezer méteren, győzött a selejtezőben az ifjúsági négyessel szintén ezren Fekete Martin, míg Császár Gergellyel a soraiban a férfi kajak négyesnek ezren az előfutam második helye szintén finálét ért. A negyedik szegedi, az ifi Birkás Balázs 200 méteren egyesben és párosban érdekelt.

– Az időeredmény alapján bő tíz kilométert tettek meg a versenyzők. Máté a világ élvonalában szerepel évek óta, és úgy utazott ki, hogy dobogós lehet. A győzelem álomszerű, ám reális elképzelés volt. A nagy félelem nem elsősorban az ellenfelek miatt alakul ki, hanem attól, hogy valami olyan történik, amely előre nem látható. Ilyen például a lapáttörés, a beborulás stb. Érdekes volt a pálya is, de Máté nagy rutinnal és okos versenyzéssel le tudta győzni ezt az akadályt is. Azt nyilatkozta, hogy amikor a portugállal kettesben maradtak az élen, tudta, hogy legyőzi. Hogy miért? Mert az Európa-bajnokságon is megelőzte: Máté harmadik, a portugál ötödik lett. Személyesen csak egy rövid e-mailt váltottunk a döntő után, amelyben gratuláltam neki, többet majd akkor, ha hazaér – mondta az édesapa, Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója, aki elárulta: Máté vasárnap késő este ér haza Budapestre Caliból.

A magyar válogatott a maratoni kajak számban összesen két arany- és két ezüstérmet szerzett: első lett Petrovicson kívül a kajakos Csay Renáta, míg második a szintén kajakos Kiszli Vanda és a kenus Kiss Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. .suhym. 2013. augusztus 03. 08:45
    „Gratulálok Máté és neked is Kálmán!:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz Anna: egyetemért úszott, világelitbe került

A Haász SZUE világbajnoki ötödik helyezett nyílt vízi úszója, Olasz Anna (edzője: Gellért Gábor) még csak 19 esztendős, de már eddig is érdekes utat járt be. Tovább olvasom