Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Cél-Tudat SE: céltudatos sportlövők

A zsombói szakkörből indultak, jelenleg Szegeden készülve nemzetközi versenyeken is részt vesznek a Cél-Tudat SE legtehetségesebb sportlövői, a puskás Kovács Csaba és a pisztolyos Nagy Vivien. A tehetségek edzését a Szeged Városi Lövészklubban lestük meg.
– Hogy hová valósi az egyesület? Azt hiszem, leginkább az országos jelző illik ránk – mondta Jákó Csaba, a Cél-Tudat SE sportlövőinek vezetője.

A klub példás háttérrel rendelkezik, az élversenyzők között pedig olimpikont is találunk.

Az utánpótlás-nevelő műhelyük Zsombón található, a nemzetközi versenyekre járó gyermekek Szegeden készülnek, míg az 1988-as szöuli és az 1992-es barcelonai olimpián is részt vevő, Európa-bajnok Gáspár Olivér például Budapesten él.

Jákó Csaba büszke lehet a klubban versenyző Nagy Vivienre és Kovács Csabára. Fotó: Frank Yvette
Jákó Csaba büszke lehet a klubban versenyző Nagy Vivienre és Kovács Csabára. Fotó: Frank Yvette

– Zsombón, az általános iskolában szakkör jelleggel működik a sportlövészet, 15-20 kisgyermeknek tart edzést Korsós Zoltán. Ők jelentik az alapot, közülük pedig már ketten is olyan szintre jutottak, hogy nemzetközi versenyeken vesznek részt – folytatta Jákó, amikor meglátogattuk őket a Szeged Városi Lövészklubban. A 16 éves Kovács Csaba puskával, a 14 esztendős Nagy Vivien pisztollyal gyakorolt éppen. Közben megérkezett mellénk Jákó felesége, Szakonyi Gerda, aki a klub adminisztratív ügyeit intézi. Igazi sportlövőszerelem az övék, éppen abban a lőállásban ismerkedtek meg, amelyben beszélgettünk. Lányuk, Miriam is versenyez, 2004-es születésűként veri a négy évvel idősebbeket.

– Hat éve kezdtem a sportágat a szakkörben, a haverok hívtak el, aztán ők abbahagyták, én ott ragadtam. Szegeden járok gimibe, így általában itt edzek, de otthon, a kiskundorozsmai pincénkben is van lehetőségem gyakorolni. Hosszú távú terveim vannak a sportlövészettel, szeretnék Eb-n, olimpián szerepelni a felnőttek között – mondta a serdülőknél országos bajnok Kovács Csaba, akinek édesapja és az egész Kovács család segít az edzésekben. Fegyvere muzeális darab: 1974-ben dobták piacra.

A zsombói szakkörben Korsós Zoltán készíti fel a gyerekeket. Fotó: DM
A zsombói szakkörben Korsós Zoltán készíti fel a gyerekeket. Fotó: DM

Sportlövészetben összesen tizenöt olimpiai szám létezik.

A puskások és a pisztolyosok általában nem keverik a két területet, ám előfordulhat, hogy valaki mindkettőben tehetséges. Nagy Vivien is nyert versenyeket mindkét szakágban, ám a pisztoly mellett döntött – éppen látogatásunkkor kapta meg az egyesülettől új fegyverét. Egy ilyen kategóriájú pisztoly újonnan kétezer euró, körülbelül 600-650 ezer forint, használtan már 100 ezerért is be lehet szerezni.

– Puskával kezdtem én is Zsombón, édesapám vadászik, innen az érdeklődés a lövészet iránt. Később pisztolyra váltottam, itt 10 és 25 méterre lévő céltáblára lövünk. Általában három órán át edzek egy nap, de egyáltalán nem unalmas, minden percét élvezem – mondta Vivien, akinek a legnagyobb sikere a junior Eb-n csapatban nyert ezüstérem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályán az utánpótlás

Gólok, eredmények, sikerek. Tovább olvasom