Helyi gazdaság

2015.03.11. 12:08

Quaestor - Házkutatás a budapesti székházban

Különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

Külügyminisztérium: nincs zsíros üzlet

A külügy az Együtt kijelentéseire reagált, miszerint Tarsoly "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban", mert jóban van Szijjártó Péterrel.

[namelink name="Tarsoly Csaba"], a QUAESTOR elnök-vezérigazgatója semmilyen "zsíros üzletet" nem kapott - reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Pápa Levente, az Együtt – a Korszakváltók Pártja alelnöke szerdai kijelentéseire.

Saját vállalkozás volt a moszkvai központ

A KKM az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy a moszkvai kereskedőház a QUAESTOR magánkezdeményezéseként indult el. Az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy az Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződést nem kötöttek.

Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a QUAESTOR, és más jogcímen sem jutott közpénzhez - tették hozzá, megjegyezve: ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, "körülbelül egymillió eurónyi szállításunk volt Oroszországba, többféle terméket érintve", de ezekben a QUAESTOR nem vett részt.

Tarsoly Csaba az ETO FC Kft tulajdonosa az új stadion látványtervével 2008-ban. Fotó: H.Baranyai Edina

Tarsoly Csaba az ETO FC Kft tulajdonosa az új stadion látványtervével 2008-ban. Fotó: H.Baranyai Edina
Az isztambuli török kereskedőház annyiban speciális az MNKH hálózatán belül, hogy nem szerződéses-megbízásos viszonyban működött eddig, hanem egy vegyesvállalat jött létre TMTE néven, amelyben az MNKH, Tarsoly Csaba és egy török üzletember vett részt - olvasható a közleményben. "A múlt idő azért jogos, mert az MNKH már kezdeményezte ennek a vegyesvállalatnak a felbontását" - tették hozzá.

A közlemény szerint a TMTE a török jog szerinti minimális alaptőkével alakult meg, a működtetéshez eddig néhány ezer eurót használt fel, amelyet a partnerek egyenlő arányban biztosítottak.

Közölték azt is, hogy az MNKH külföldi ügyfeleinek nem kínál sem állampapírokat, sem letelepedési kötvényeket.

A moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a QUAESTOR-csoport egy forint közpénzt nem kapott, az a saját vállalkozása volt - szögezték le.

Természetes, hogy Tarsoly ismeri Szijjártót

A közleményben kitértek arra is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező Tarsoly Csabát.

Ezenkívül a QUAESTOR-csoport külgazdasági tevékenységet folytatott, így az is magától értetődő, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatban volt vele, ahogyan több száz más külkereskedelemmel foglalkozó céggel - olvasható a közleményben.

Pápa Levente budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tarsoly Csaba kimondottan jóban van fideszes politikusokkal, ezen belül a győri kötődésű Szijjártó Péterrel. Véleménye szerint ezért történhetett, hogy Tarsoly Csaba "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban".

BÉT: korlátozottan ismét kereskedhet a Quaestor

A QUAESTOR Értékpapír Zrt. korlátozottan ismét kereskedhet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) származékos szekciójában, de a kereskedési joga csak az üzletek zárására szól - közölte a BÉT szerdán.

A közlemény szerint a tőzsde szerdán 11 óra 41 perctől kezdődően határozatlan időtartamra visszaállította a brókercég kereskedési jogát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kérésére, csak zárás funkció alkalmazására.

A QUAESTOR kereskedési jogát kedden függesztette fel a BÉT mind a részvény, mind a származékos szekcióban, valamint a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉTa piacon is, miután a jegybank felfüggesztette a brókercég tevékenységi engedélyét.

A céget felügyeleti biztos irányítja.

"Nincs szó brókercsődről"

Nincs szó brókercsődről, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje vállalati csődesemény, amelynek oka, hogy kibocsátottak egy olyan kötvényt, amely mögött álló fedezet, pénztermelő képesség nem bizonyult sikeresnek – mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Hozzátette: a botrány miatt várhatóan nem lesz normális vállalati kötvénypiac Magyarországon egy olyan időszakban, amikor a kamatkörnyezet lehetővé tenné azt, hogy a vállalatok kötvényekkel finanszírozzák magukat.

Így derült fény a hiányosságokra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vizsgálati rendszerének eredményeként derült fény a Buda-Cash hiányosságaira; a módszer lényege, hogy nem a szolgáltatott információkat használják, hanem a helyszínen generáltatják az adatokat, amelyet a Buda-Cash és a QUAESTOR sem tudott előállítani - mondta a jegybank felügyeleti szóvivője szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Binder István hangsúlyozta, hogy mindkét esetet a jegybank tárta fel, előzetes bejelentés, illetve meghallgatás nem történt.

Azonnal a helyszínre mentek

A Buda-Cash tulajdonosi körével átfedést mutató kisebb bankoknál gyanús értékpapír-tranzakciókat látott a jegybank, így nem várta meg a törvény által előírt átfogó vizsgálati időpontot, hanem azonnal a helyszínre ment és az új vizsgálati rendszerrel pontról pontra végigment a pénzügyi szolgáltató szegmensein, feltárva a szabálytalanságokat - mondta.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

65 milliárdnyi értékpapír tűnt el

Az MNB célzott ellenőrzése során beigazolódott a gyanú, miszerint a pénzügyi szolgáltató eltüntetett a kisbankok működésének fedezetéül szolgáló mintegy 60-65 milliárd forint értékű értékpapírt, ezt követően kért beszélgetési lehetőséget a Buda-Cash az MNB illetékeseitől.

Nem a dominó hatás miatt dőlt be a Quaestor

Felidézte, a QUAESTOR közleményében dominó hatásra hivatkozik, vagyis a Buda-Cash miatti bizalmatlanság okozta a bedőlést, valójában azonban az MNB vizsgálódásai nyomán kénytelenek voltak csődöt jelenteni, pedig mondhatták volna, hogy az idén kifizetendő 4-5 milliárd forint értékű kötvény - ami nagyságrendekkel kisebb a ténylegesen értékesített kötvényállományhoz képest - esetében időlegesen felfüggesztik a visszaváltásokat.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Megtisztítják a rendszert

A felügyeleti szóvivő elmondta: a jegybank továbbra is a pénzügyi rendszer megtisztításán dolgozik, hogy soha többé ne fordulhasson elő újra, hogy a brókerek milliárdokat eltapsolnak az emberek pénzéből.

Emlékeztetett, hogy az MNB 16 hónapja kapott mandátumot a pénzügyi szektor felügyeletére és az elmúlt másfél évben napirenden volt többek között a bankok elszámoltatása, az egyoldalú banki szerződésmódosítások, a takarékszövetkezeti szektor rendbetétele, a piramisjátékok leleplezése és a befektetési vállalatok ügyei.

Binder István kitért arra is, hogy a jegybank szigorító törvénycsomagra tesz majd javaslatot, amelynek értelmében a mindenkori felügyelet számára nem 5, hanem 2-3 évente lenne kötelező átfogó helyszíni vizsgálatokat kezdeményezni, évente pedig a nyilvántartásokról meggyőződni. A javaslat szerint a kiszabható személyi bírságok összegét a mostani 20 millió forintról, az okozott károk tükrében, több száz millió forintra kellene emelni - mondta.

Házkutatás a budapesti székházban

Házkutatást  tartanak a Quaestor cégcsoport budapesti székházában - erősítette  meg az MTI értesülését szerda délután Tarsoly Csaba  elnök-vezérigazgató jogi képviselője.  

Papp Gábor elmondta: a jelenleg is a Váci úti székházban  tartózkodó ügyfele és a dolgozók együttműködnek a hatóságokkal.  Hozzátette: a cégcsoportnak mind a 634 dolgozója azon dolgozik, hogy  egyetlen befektetőjüket se érje kár.  

Az ügyvéd az MTI-nek azt is megerősítette, hogy különösen  jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, de az  ügynek nincs gyanúsítottja.  

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar  Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli  mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket  kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.   

A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot  okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac  normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan  mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a  Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".   

Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor  Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A  jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a  vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Nem állapítható meg a hiány oka

A Fővárosi  Törvényszék szerint jelenleg nem állapítható meg a Buda-Cash ügyében  felmerült 60 milliárd forintos hiány oka - közölte Bánáti János  ügyvéd az MTI-vel.  

A Fővárosi Törvényszék szerdán határozott védence, Tölgyesi  Péter, a Buda-Cash egykori vezetőjének előzetes letartóztatásáról,  és a döntés szóbeli indoklásában hangzott el, hogy az eljárás  jelenlegi stádiumában nem megállapítható a 60 milliárd forintos  hiány oka - ismertette az ügyvéd.   

Bánáti János kiemelte: a bíróság szerint jelenleg nincs adat  arra, hogy a gyanúsítottak jogellenesen eltulajdonították volna a  sértett bankoktól a pénzt. Egyelőre nem tudható, hogy a hiányzó  összeg milyen okból, mikor és milyen körülmények között tűnt el,  ennek oka például rossz gazdasági döntés is lehetett - tette hozzá.  

A jelenlegi gyanú arra vonatkozik, hogy az ismeretlen időben  létrejött hiány leplezésére fiktív adatközlések és fiktív számlákon  fiktív tranzakciók történtek - mondta az ügyvéd.  

A bíróság elsősorban az eljárás megnehezítésének, másrészt  szökés, elrejtőzés veszélye miatt rendelte el három gyanúsított  előzetes letartóztatását. Tölgyesi Péter és két társa fellebbezett a  kényszerintézkedés elrendelése ellen.  

Bánáti János elmondta: védence tagadja bűnösségét a vagyon  elleni bűncselekményben, a számviteli fegyelem valótlan adatközlésen  alapuló megsértését azonban - amely szintén szerepel a gyanúsításban  - elismeri. 

Így reagáltak a pártok a Quaestor-botrányra


LMP: az MNB gondoskodjon a kisbefektetők biztonságáról

Az LMP azt sürgeti, hogy a jegybank gondoskodjon a Quaestor-ügyben érintett kisbefektetők biztonságáról.

Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatóján megkerülhetetlennek nevezte az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felelősségét és azt kérte: luxusingatlanok vásárlása helyett a kisbefektetőket kártalanítsák.

Az ellenzéki politikus szerint a kockázatos ügyletek nem valósulhattak volna meg politikai támogatás nélkül. Kifejtette: a QUAESTOR tulajdonosa, Tarsoly Csaba közös üzletet vitt Kiss Szilárd agrárattaséval, az összefonódások pedig arra utalnak, hogy a kormány "félrenézett" ezen ügyek felett.

Heltai László úgy vélte, hogy a magas hozamokat ígérő befektetési gyakorlatnak fel kellett volna tűnnie a felügyeletnek, ahogy azt is szóvá kellett volna tenni, hogy a QUAESTOR 10 millió forintos alaptőkével 210 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt.

Együtt: a botrány a Fidesz Kulcsár-ügye

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Quaestor-ügy Magyarország elmúlt 25 évének legnagyobb brókerbotránya és "benne van az Orbán-rezsim természete alfától omegáig".

Ezt a párt alelnöke mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Pápa Levente a KÚH Bank brókercégének egykori üzletági vezetőjére utalva az esetet a Fidesz "Kulcsár-ügyének" nevezte.

Úgy fogalmazott: most a keményen dolgozó kisemberek megint rosszul, míg a "keményen lopó" politikusok és barátaik megint jól fognak járni. A "Fideszhez közeli oligarchák" a kisemberektől ellopnak 150 milliárd forintot, majd a botrány előtti estén "még van pofájuk" az államhoz fordulni segítségért amiatt, hogy az adófizetők mentsék meg őket, azért, mert törvényt szegve elloptak 150 milliárd forintot - mondta.

Az Együtt alelnöke felhívta a figyelmet, hogy Tarsoly Csaba, a QUAESTOR elnök-vezérigazgatója kimondottan jóban van fideszes politikusokkal, ezen belül a győri kötődésű Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Véleménye szerint ezért történhetett, hogy Tarsoly Csaba "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban".

Az Együtt elvárja, hogy a Fidesz öt év kormányzás után ne kenje másra a felelősséget, mert a tőke- és pénzpiacok szabályozásának felelőssége 2010 óta kormánypártot terheli - jelentette ki a politikus.

A Jobbik szerint nagykoalíciós botrányról van szó

A Jobbik álláspontja szerint a Quaestor-ügyben "nagykoalíciós brókerbotrány" bontakozik ki. Volner János frakcióvezető-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ügyben érintett üzletemberek az MSZP-vel és a Fidesszel is jó viszonyt ápoltak.

Az ellenzéki politikus tanulságosnak nevezte, hogy Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a parlament gazdasági bizottságának előző napi ülésén csupa olyan törvényi változást szorgalmazott, amelyet a Jobbik már 2010-ben benyújtott. Példaként az ellenőrzési időszak rövidítését, a bankárok anyagi felelősségének növelését és a könyvvizsgálókra vonatkozó szabályozás megváltoztatását hozta.

Kérdésre azt is elmondta: kiegészítve ismét benyújtják javaslataikat. Célként jelölte meg, hogy minél hamarabb megteljenek a betétesek és a befektetők kártalanítását szolgáló pénzügyi alapok. Volner János szerint jelenleg az államnak kell hiteleznie a bajba jutottak kártalanítását, ugyanakkor gondoskodni kell arról, hogy a végleges kártalanítás a bankszféra befizetéseiből valósuljon meg.

Liberálisok: a Fidesz brókerbotrányáról van szó

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Quaestor-ügy a Fidesz brókerbotránya, de emellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és Matolcsy György jegybankelnök botránya is.

Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai főtanácsadója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kijelentette: az MNB mint pénzügyi felügyelet megbukott, a Fidesz pedig mint kormányzó erő, mint állami szabályozó bukott meg.

Azt kérdezte, mikorra hívja össze Rogán Antal elnök a parlament gazdasági bizottságának rendkívüli ülését, hogy ott "elszámoltassa Matolcsy Györgyöt". Az MNB vezetőjének arról kellene beszámolnia szerinte, hogy a nemzeti bank, mint felügyelet milyen politikai, üzleti vagy egyéb megfontolásokból adott ki hatvanmilliárd forintos kötvénykibocsátási engedélyt egy tízmillió forintos jegyzett tőkéjű, a QUAESTOR érdekeltségébe tartozó vállalatnak.

Bodnár Zoltán szerint arról is számot kell adnia Matolcsy Györgynek, hogy "a nemzeti bank melyik ország területén folytat felügyeleti tevékenységet". Mint mondta, azzal a feltételezéssel élnek, hogy ez az ország nem Magyarország, mert akkor bizonyára feltűnt volna a jegybanknak az elmúlt években, hogy ez a vállalat az engedélyezett 60 milliárd forinton felül még 150 milliárd forint értékű kötvényt hozott forgalomba.

Közölte, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek válaszolnia kell arra, milyen kapcsolat van a QUAESTOR cégbirodalom tulajdonosai, vezetői és a Fidesz között.

A liberális politikus szerint Rogán Antalnak arra is válaszolnia kell, hogy 2013-ban az MNB és a pénzügyi felügyelet összevonásakor újjáírt jegybanktörvény elfogadásakor milyen politikai, vagy üzleti megfontolásból rendelkeztek úgy, hogy a befektetési vállalkozásokat ötévente kell ellenőrizni.

Ha szakmailag ezt helyénvalónak gondolták - folytatta - , akkor nem kellene a 2010 előtti kormányokat "vegzálni" ezzel a kérdéssel. Hozzátette: ha pedig valami sajátos üzleti megfontolások vezették a Fideszt, akkor tárják fel azt.

Bodnár Zoltán az elmúlt időszak kormánypárti és jegybanki kommunikációját úgy értékelte: "a fagyi visszanyalt".

PM: fideszes bankbotrányról van szó

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint elég nehéz lenne azt mondani, hogy a Quaestor esetében nem egy fideszes bankbotrányról van szó.

Ezt Szabó Zsolt, az ellenzéki párt gazdasági szakpolitikusa mondta kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, hogy Matolcsy György jegybankelnök elszámolással tartozik, mivel a vezetésével átalakított új pénzügyi felügyeleti rendszer csődöt mondott.

Az ellenzéki politikus kiemelte, a Quaestor és a Fidesz között nem csak ez, hanem a labdarúgás is kapcsolatot jelent, hiszen a társaság vezetője, Tarsoly Csaba a Győri ETO FC tulajdonosa, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja és Orbán Viktor miniszterelnök "jó ismerőse". Szabó Zsolt szerint Tarsoly Csaba emellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter oldalán is "gyakran pózolt" különböző rendezvényeken.

A PM szerint itt lenne az ideje, hogy az MNB befejezze a kastélyvásárlásokkal is járó "úri murit" és helyette a DBR-bankcsoport ügyfeleinek, valamint a Quaestor betéteseinek kártalanításával foglalkozna - fejtette ki az ellenzéki párt szakpolitikusa, aki azon reményének is hangot adott, hogy a kormányfő - korábbi nyilatkozatához hasonlóan - most is a "bilincs kattanását" akarja, amikor "fideszesek kerültek a reflektorfénybe".

MSZP: teljes kártalanítást, teljes felelősségre vonást

Az MSZP elnök-frakcióvezetője az ügyfelek teljes kártalanítását szorgalmazta az elmúlt napok bank- és brókerügyei kapcsán, azok okozóinak pedig szerinte teljes személyes vagyonukkal kellene felelniük a történtekért.

Tóbiás József szerdai, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ma a legfontosabb kérdés a betétesek kártalanítása, valamint a választói, illetve a pénzügyi rendszerbe vetetett bizalom helyreállítása.

Az ellenzéki politikus szerint a pénzügyi felügyeletet ellátó jegybank elnöke "három hete bujkál". Matolcsy Györgynek ki kellene állnia a nyilvánosság elé és biztosítania kellene a betéteseket a teljes kártalanításról, és le kell mondania posztjáról, mert ezzel tudja helyreállítani a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat - mondta.

Tóbiás József a kormány felelősségét abban látja, hogy jogszabályi eszközökkel tegye lehetővé, hogy minden civil szervezet, minden önkormányzat és minden érintett betétes megkapja járandóságát. Megjegyezte, az önkormányzatoknak nem kölcsönre van szükségük, hanem a pénzükre. Hozzátette: a kormánynak azt is ki kell vizsgálnia, kik a felelősek az állami szervek részéről ebben "a piramisjátékban".

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az MSZP érdekelt abban, hogy az ügyeket tisztázzák, a Buda-Cash-ügy kapcsán feljelentést is tettek. Tóbiás József felszólította az ügyészséget arra, hogy "ne totojázzon", a feljelentés nyomán azonnal indítson eljárást.

Úgy összegzett: minden idők legnagyobb fideszes bankbotrányáról van szó.

DK: parlamenti bizottság vizsgálja ki a pénzügyi botrányokat!

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a parlament hozzon létre egy olyan bizottságot, amelyik pártatlanul képes kivizsgálni az "évszázad botrányát" - mondta a QUAESTOR és a Buda-Cash csődjéről tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a DK alelnöke.

Varju László szavai szerint a bizottság az MNB felelős tisztségviselőitől kezdve mindazokat meghallgatná, akik érintettek a kialakult helyzetben.

A független képviselő szerint bűnözők politikusokkal, illetve pénzügyi cápákkal fogtak össze és jelentősen megcsapolták a magyar költségvetést, eltűntették a kisemberek félretett pénzét.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárdnak, Magyarország moszkvai nagykövetsége volt mezőgazdasági attaséjának Oroszországban közös cége van Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, "aki Orbán Viktor bizalmasa" - folytatta. "Mészáros Lőrinc, Kiss Szilárd nemcsak itt, hanem a QUAESTORBAN is érdekeltté vált" - mondta, kérdésre válaszolva közölve: ismeretei szerint Mészáros Lőrinc korábban részt vett a cégcsoport vezetésében.

Varju László azt mondta, jól jelzi a magyar demokrácia állapotát, hogy sorra derülnek ki az eddig eltitkolt üzelmek a "korrupt kormány vállalkozóiról, tisztségviselőiről, polgármestereiről", miközben a nyomozati szervek "nem tesznek semmit". Polt Péter felelőssége elvitathatatlan az ügyben - folytatta, hozzátéve: "ha Orbán Viktor a Buda-Cash-ügyben azt hiányolta, hogy nem kattant bilincs, akkor fel kell tenni a kérdést, mikor kattan bilincs Mészáros Lőrinc kezén".

A Magyar Nemzeti Bank lehetne megfelelő felügyeleti szerv, de annak elnöke, Matolcsy György a független bankári tevékenység helyett Orbán Viktor döntéseit hajtja végre - mondta a DK politikusa.

Fidesz: meg fogjuk védeni az embereket

Új korszak  kezdődik, amiben "meg fogjuk védeni az embereket", mindazokat,  akiknek befektetései voltak vagy vannak Magyarországon - jelentette  ki a Fidesz-frakció szóvivője szerdán Ajkán, újságírók előtt.  

Tuzson Bence közölte: az utóbbi időszak bebizonyította, hogy  az a szabályozási változás, amit Magyarországon bevezettek, hatásos  volt, és képes arra, hogy véget vessen a pénzügyi visszaélések  korszakának. Azt mondta, a jelenlegi szabályozás fel tudja tárni  azokat a visszaéléseket, amik tíz éve még a  Gyurcsány-Bajnai-korszakban kezdődtek el.  

Emlékeztetett: a brókercégekkel kapcsolatos szabályozást a  szocialisták változtatták meg; megszüntették a kétéves ellenőrzési  időszakot, majd bevezettek 2009-ben egy ötéves ellenőrzési  periódust. A Buda-Cash esetében 2010-ben akkor folytattak le egy  ellenőrzést, amikor már lezajlottak a választások, de még nem  alakult meg a Fidesz-kormány, és ez nem tárta fel az akkor már  valószínűleg 40-50 milliárd forintos hiányt.  

A Quaestor-ügyről szólva kijelentette: "most egy újabb  szocialista brókerbotránnyal állunk szemben". A  Gyurcsány-Bajnai-kormány 17 milliárd forintot fedezet nélkül adott a  fejlesztési bankon keresztül a Quaestor-csoportnak. A vége aztán az  lett, hogy teljesen becsődöltek, és sejthető, hogy emögött  bűncselekmények is állnak - jegyezte meg.  

Hozzátette, amennyiben bűncselekmények állnak az ügyek mögött,  és emberek elvesztik a pénzüket, elvárható, hogy azok, akik  személyesen felelnek az ügyért, vagyonukkal is feleljenek. Azok,  akik ennek haszonélvezői voltak, fizessék ki a keményen dolgozó  emberek pénzét - fogalmazott Tuzson Bence.  

Újságírói kérdésre kétségbeesett próbálkozásnak nevezte azt,  ahogy "a baloldali pártok el akarják hárítani magukról" a  felelősséget. Azt mondta: mind a büntetőeljárásban, mind pedig a  vizsgálóbizottságban tisztázódni fog az, hogy kinek a felelőssége  az, hogy Magyarországon ilyen helyzet állhatott elő.

Címkék#Buda-Cach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában