Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Combat ˝D˝ SC: alkalmazkodás és küzdés

Szeged - A Csongrád megyei utánpótláscsapatokat bemutató sorozatunkban ezúttal a szegedi Combat „D" SC következik, amely egykor négyszáz fővel és hét edzővel működött, manapság pedig újra komoly szakmai munka folyik a klubban.
Az előző év decemberében ünnepelte a harmincéves születésnapját Szeged egyik patinás küzdősportklubja, a Combat „D" SC. Fekete Péter és Feketéné Németh Erika alapította, de a kezdeteknél ott volt többek között Szabó Gábor és Tóthné Majláth Klára is.

– Az ifjúságnevelés volt az elsődleges szempontunk, illetve az akkor all style karaténak hívott sportág népszerűsítése, fellendítése. A klub fonetikus neve azt jelenti: alkalmazkodó küzdő sportegyesület. A név telitalálat, mert az évtizedek során sokat kellett alkalmazkodnunk, azaz minden az azóta elhunyt Fekete Péter elveit igazolja. Voltak holtpontjaink főleg demográfiai okok miatt, amikor kevesebb gyerek választott minket, de immár a régi alapító tagokkal újraélesztettük az egyesületet, amely remélem, megint népszerű lesz – mondta Szabó Gábor, a klub elnöke.
Ennek bizonyítéka például a legutóbbi pozsonyi világbajnokság, ahol az egyesület két utánpótláskorú versenyzője közül Csonka Zsófia ezüst-, Vass Dávid pedig bronzéremmel térhetett haza.

A patinás Compact D SC-ben egyre többen ismerkednek meg a sportág alapjaival. Fotó: Frank Yvette
A patinás Compact "D" SC-ben egyre többen ismerkednek meg a sportág alapjaival. Fotó: Frank Yvette


– Jelen pillanatban nagyjából nyolcvan fő az egyesület létszáma, amely két csoportra oszlik. Tóthné Majláth Klára és Tóth Tímea a petőfitelepi művelődési házban várja a gyerekeket semi- és light-contact szakágban, a másik csoport pedig a volt lila iskolában, azaz a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményében edz Varga Zsolt, Tóth Gábor, Almási Bence és jómagam vezetésével. Varga és Almási a semi-, Tóth Gabi és én pedig a light-contact szakágért felelünk. Egykor, a klub fénykorában négyszáz versenyzővel és hét trénerrel dolgoztunk, a sportolók nagybusszal jártak a különböző eseményekre. A törekvésünk éppen efelé irányul, és jól állunk, hiszen például a volt lila iskolát lassan kinőjük. Azért azt tudjuk, hogy a négyszáz fős létszámot nehéz lesz elérni, de keményen dolgozunk – vélte a klubelnök.

Az abszolút kezdők heti kettőt, a versenyzők ötöt edzenek, a legfiatalabbak pedig az ötéves óvodás gyerekek.

– Az ovisok éppen jó korban vannak, hiszen tízéves korukig szerzik meg az alapokat, amelynek révén mondjuk tízévesen világbajnokok lesznek. Stabil edzéssel kell három-négy év, amely után kijönnek az eredmények. A versenyzők többsége huszonéves, de járnak hozzánk hobbiból is, akik főleg saját maguknak szeretnének bizonyítani. Komplex a sportág, így akár csak az egészség megőrzésére, az idő hasznos eltöltésére is alkalmas mozgásforma, bárkinek ajánlom – jegyezte meg végül Szabó Gábor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportnap szombaton a makói strandon

Több mint húsz mozgásformával ismerkedhetnek meg szombaton azok, akik kilátogatnak a makói sportágválasztóra, a Maros-parti strandra. Tovább olvasom