Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Csak az olimpiát kerülje el a szerb átok

Próbáljuk meg mi magunk megfejteni: miért kaptunk ki már megint a szerbektől?

A magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn hosszabbítás után 10-9-re kikapott Szerbiától a római világbajnokság negyeddöntőjében. Kemény Dénes együttese fél évtizede üldözi mindhiába a délszláv riválist: a legutóbbi tíz találkozó mérlege egy döntetlen mellett kilenc vereség. Ezek a tények, a többi vélemény.

Mégis milyen alapon kritizáljuk férfi pólósainkat? Ki nyerte az olimpiát Sydneyben? És Athénban? Pekingben? Hát akkor? Miről beszélünk? A Kemény-legények letettek már annyit az asztalra, hogy mentesüljenek a kínvallatás alól egy-egy váratlan kudarc után. Ezért próbáljuk meg mi magunk megfejteni: miért kaptunk ki már megint a szerbektől?

A kérdésre pofonegyszerűen rávághatnánk a választ: azért, mert berezeltünk. Jelentem, nem rezeltünk be. A kezdés előtti falfehér arc, a merev tekintet annyit engedett sejtetni csupán, hogy tapintható a feszültség. Nyilvánvaló volt, hogy aki itt nyer, az a vb-trófea elsőszámú várományosa. Úgy tűnt, levetették a szerbfóbia málhás terhét a fiúk, és készen állnak a harcra. Ezt a meccset nem a medence partján veszítettük el, hanem bent a vízben.

Ha ugyanis minden fejben dőlt volna el, odakint, akkor 2-5-ről nem állunk talpra. De talpra álltunk. A háromgólos hátrányból csakhamar kétgólos előny lett, 7-5 ide. Aztán kezdődött minden elölről, a kálváriánk folytatódott. Lélektani előny ide vagy oda, a végén azért kellett izgulni, hogy hosszabbítás döntsön, ne bukjunk el a rendes játékidőben.

Prlanovic és Kiss gergely küzdelme a negyeddöntőben. Fotó: Reuters
Prlanovic és Kiss gergely küzdelme a negyeddöntőben. Fotó: Reuters

A ráadásban nekünk kellett futnunk az eredmény után, abban pedig nem vagyunk jók. A mi műfajunk a forgatókönyvírás, nem pedig a ránk erőltetett kényszerszerepben való megfelelés. Először még rendeztük a sorokat, másodszor már nem. A szerbek megérezték a magyar vér szagát, s a végén a sebzett vad már nem kerülhette el végzetét. 8-8 után, 9-10 a vége, viszlát, magyarok!

Két örökbecsű megállapítás Kemény Dénestől. Egy: az eredményjelző mindig őszinte. Kettő: azoknak van szerencséje, akik megérdemlik. Egyikbe sem lehet belekötni. Több gólt kaptunk, mint amennyit lőttünk, és a kapitány szerint nem szolgáltunk rá a szerencsére. Ha valakinek a véleménye mérvadó lehet, az övé biztosan az.

Keménydió megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, de a sportág jövőjét tekintve időszerű megkongatni a vészharangot. Ha az alkotás rendre alulmarad a rombolással szemben, az bizony nem szolgálja a vízilabda fejlődését. A virtuóz támadójáték újra és újra kudarcot vall a sportszerűség határait feszegető, harcias védekezéssel szemben.

De bánom is én, nyerjenek ezek szerb srácok annyi vb-t, Eb-t, Világkupát, Világligát, amennyit csak akarnak, amennyit nem szégyellnek, de az olimpiát hagyják meg nekünk. Mert az a miénk. Már megnyertük kilencszer (1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000, 2004, 2008), és tizedszer is szeretnénk a dobogó tetején pezsgőzni. Mondjuk 2012-ben, Londonban.

Mégis milyen alapon kritizáljuk férfi pólósainkat? Ki nyerte az elmúlt három olimpiát? Különben is visszafelé lapozva a históriás könyveket az elmúlt tíz magyar-szerb párbaj közül egyiknek sem volt akkora tétje, mint a tizenegyediknek, a 2004. augusztus 29-i, athéninak. Akkor pedig nekik állt a zászló. Nem nekünk. Ez tagadhatatlan. És mi lett a vége? Magyarország-Szerbia 8-7! Hát akkor? Miről beszélünk?

Olvasóink írták

 • 4. pocokkaa 2009. július 30. 12:26
  „Azért vertek el bennünket, mert jobbak voltak azokban a pillanatokban - sokszor főleg mentálisan: hidegebb fejjel játszottak - főleg annak a tudatában, hogy tudják: a magyarok mumusai...
  Másrészt elég agresszív játékot játszanak, durvaságtól sem mentesen - ami azért a mi fiainkról is sok esetben elmondható.

  Mindig is akkor tudtuk elverni őket, mikor nyugodtak tudtunk maradni. Ez persze nem könnyű...”
 • 3. Mathiasking 2009. július 29. 20:56
  „A szerbeket egye a fene, hogy olimpiát sosem fognak nyerni Londonban!”
 • 2. lilongwe 2009. július 29. 20:41
  „A válasz pofonegyszerű: egyszerűen MOST a szerbek a jobbak...
  Ennyi :)”
 • 1. AntoniusXXI 2009. július 29. 18:03
  „Nehéz erre bármit is mondani... MI vagyunk a legjobbak, de azért mindig jól elvernek a szerbek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgalmas és nehéz félév vár Lékó Péterre

Szegeden edzve, teniszezve, kerékpározva pihen Lékó Péter sakknagymester, aki igen mozgalmas, egyben… Tovább olvasom