Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Csalódott Eb-utazók

Két számban indul a poznani kajakos és kenus Európa-bajnokságon a szegedi Fürdök Gábor és Hüttner Csaba, ám mégsem elégedettek: úgy érzik, a vb-indulás is megillette volna őket.
Fürdök (balra) és Hüttner csalódott, hogy csak az Eb-n kap szerepet. Fotó: Karnok Csaba
Sok sportágban óriási rangot jelent, ha Európa-bajnokságon indulhat egy versenyző. Más a helyzet azonban a kajakosoknál és kenusoknál: a figyelem inkább a világbajnokságra összpontosul, az Eb-n többnyire kísérleti, fiatalokkal teli válogatott vesz részt.

A Démász-Szegedi VE két rutinos kenusa, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba az ezres és az ötszázas páros válogatók négy futamában háromszor az első háromban végzett. Mégis csak az Eb-re utazhatnak, a vb-csapatban nem számoltak velük.

– Természetesen többet szerettünk volna elérni az idei szezonban, ám meg kellett elégednünk a két Eb-négyes starttal. Mindkét világeseményre a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán állította össze a csapatokat, mert a kvartetteknek nem volt külön válogató. Joggal pályáztunk arra, hogy címvédőként, a 2003-as Gainesville-i vb-elsőség után, no meg elsősorban a teljesített feltételek miatt is bekerülünk a vb-csapatba. Érdekes, hogy a mi szakágunkban a fiatalok kapnak több lehetőséget, kajakban viszont éppen fordítva történt: a szegedi Sík, Csamangó kimaradt, míg egy olyan, idősebb duó ülhet az egyik négyesbe, amely nem is indult a válogatón. Sajnos a felkészülés rövidre sikerült, az U23-as Eb-n szerepelt fiatalokkal csak szűk két hetet tudtunk készülni. Ha már a dobogóra odaférnénk akár ezren, akár ötszázon, elégedett lennék – nyilatkozta Fürdök.

Társa, a négyszeres világbajnok Hüttner is csalódottságának adott hangot.
– Nem igazán tudom elfogadni, és soha nem is tudom feldolgozni, hogy az eredményeket és a tapasztalatot figyelmen kívül hagyva állították össze a vb-keretet. Egyetlen aranyérmet nyertünk a 2003-as világbajnokságon kenuban, az pedig az a négyes volt, amelyben benne voltunk Fürdök Gabival együtt. Ráadásul a második válogatón úgy lettünk ezren másodikok, hogy kitört a lábtámaszom. A szakemberek állítják, rajtam kívül más nem csinálta volna végig a futamot... Négyszeres vb-elsőként mentem volna inkább egyetlen vb-, mint két Eb-számot. Állítom, nem a legjobb négyesek indulnak a zágrábi vb-n. Egyértelműnek tűnik, hogy leírtak bennünket, de hiába vagyunk harminc fölött mindketten, szerintem nem korfüggő a teljesítmény. Ezek után nem is tudom, mit várjak a négyesektől: ha minden összejön, bármit elérhetünk. Ha kialakult a csapat, engem már csak az érdekel, hogy azzal oldjuk meg a feladatot. A lelkes fiatalok akarják a sikert, ám az idő kevés volt a tökéletes összerázódásra – mondta Hüttner Csaba.


Kényelmes út Poznanba

A nyolc szegedi kajakost és kenust (Janics, Keresztesi, Vajda, Joób, Fürdök, Hüttner, Sík, Csamangó) a soraiban tudó magyar válogatott holnap reggel 7.15-kor száll fel Ferihegyről, hogy aztán 8.25-kor landoljon a lengyel fővárosban, Varsóban. Aztán egy újabb csekkolás, majd Varsóból megint a levegőben utazás következik Poznanig, ahova 12.05-kor érkezik a csapat. A csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság előtt ma Dunavarsányban tartanak csapatbemutatót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország a női vízilabda válogatott következő ellenfele

Németország lesz a magyar női vízilabda-válogatott ellenfele a montreali világbajnokság… Tovább olvasom