Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Csányi Béla edzőként is a csúcsra ért

Teke - A sportág koronázatlan királya, a hatvan felé közelítő kilencszeres szegedi tekevilágbajnok, Csányi Béla – aki egykoron az IKV együttesében kezdett el tekézni – edzőként is a csúcsra ért: a német Bamberg együttesével megnyerte a Bajnokok Ligáját.
– Kimondhatatlanul boldog vagyok, edzőként még nem volt komoly nemzetközi sikerem, hiába értem el korábban már mindent játékosként. Az első egyéni világbajnoki címemet Romániában szereztem 1980-ban, két évre rá Brnóban is nyertem, ahol mindössze két fával voltam jobb az ezüstérmesnél. A pályafutásom során összesen kilencszer állhattam fel a dobogó legmagasabb fokára. Huszadik éve élek a németországi Bambergben, előbb játékosként, három éve edzőként segítem a helyi csapatot. Nagyon hiányzott már ez a siker, de nem tesz elégedetté a BL-arany, világkupát például még nem nyertem – sorolta szinte egy szuszra a Szegedről elszármazott tekéslegenda, Csányi Béla.

Az ötvenkilencedik születésnapját májusban ünneplő egykori klasszis remek kondinak örvend, a bambergi öregfiúkkal sorozatban harmadik éve hódítják el a bajnoki címet. Ha szükség van rá, akkor a második csapathoz manapság is beszáll játszani. A rendszeres edzések mellett 120–140 dobás sem jelent számára nehézséget. A tekesport egykoron egekig magasztalt legendája a sport mellett is dolgozik, a Wagner gumikereskedés egyik raktárát vezeti.

Sokan kérdezték már tőle, mi volt a titka, hogyan tudott folyamatosan megújulni, újabb és újabb világbajnoki címeket szerezni. – Nincs itt nagy titok – tárta szét a karját. – Felépítettem egy edzésmódszert, amelynek segítségével mindig a legtöbbet tudtam kihozni magamból. Pszichikailag jobban bírtam a versenyhelyzetet, teljesen kizártam a külvilágot, még a pontokat sem számoltam, egyszerűen megéltem a dobásokat – magyarázta.Csányi Béla gyerekfejjel Alsóvároson, a Kolozsvári téri iskolában tanult. A móravárosi Úttörőkben kergette a labdát, és a szertornával sem állt hadilábon. Délutánonként hol fociedzésre, hol pedig a Sánta kocsmába járt, ahol nyugdíjas öreguraknak állítgatta a bábukat. Hamar kiderült, van érzéke a tekéhez, így már 14 évesen az IKV ifjúsági csapatához került. Egy évre már az első csapatban játszott.

– A tehetség másokban is megvolt, de mentálisan és kondicionálisan nem nagyon akadt jobb nálam. Akkoriban rengeteg jó tekés klub volt Szegeden, de a válogatott miatt 19 évesen a Fradihoz kerültem, ahol majdnem 20 évig játszottam – emlékezett vissza.

A világbajnoki aranyérmekkel párhuzamosan az ismertsége is az egekbe szökött. Ő mosolygott a Népsport címlapjáról, egy-egy fontosabb mérkőzésére ötszáz szurkoló is elzarándokolt. Amikor 1989-ben letelepedett Bambergben, már hét világbajnoki címet gyűjtött be. A tizedik aranyérmet öt évvel később, Ljubljanában szerezhette volna meg, ám 44 évesen – ekkor már húsz éve járta a világversenyeket – végül a második helyen végzett.

– Interneten nyomon követem a Szeged eredményeit, az utóbbi években abszolút meghatározói a nemzetközi mezőnynek. A város büszke lehet a GabonaTransz sikereire, szegediként magam is az vagyok. Húsvétkor mindig összejön a család Szegeden, így nem kizárt, hogy a tekeklubba is lenézek – ígérte meg végül Csányi Béla.

A teke Puskása

Csányi Béla 1950. május 23-án született Szegeden. Harmincszoros magyar bajnok, kilencszeres világbajnok, összesen 27 érmet szerzett a világbajnokságokon. Minden idők legeredményesebb tekézője.

– A kor talentuma volt, kivételes klasszis, akit lehetetlenség volt legyőzni. Minden idők legjobb tekésének tartják, ő volt a teke Puskás Ference. Nem titok, az edzésmódszereit magam is alkalmaztam a csapatomnál. Mindemellett remek egyéniséggel áldotta meg a sors, mindenki felnézett rá. A BL megnyerése után úgy tűnik, edzőként sem adja alább – vallott Csányi Béláról a GabonaTransz-Szeged férfi tekecsapatának klubvezetője, Karsai Ferenc, aki a Ferencváros mellett a válogatottnál is együtt játszott az általa is nagyra tartott legendával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereség Bükön

Asztalitenisz - A férfi asztalitenisz Extraliga legújabb fordulójában a Floratom Szeged Bükön az… Tovább olvasom