Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Csányi Sándor: Évente 100 új pálya épül

Algyő, Szeged - Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának tulajdonosa hétfőn Csongrád megyében járt. Lapunknak adott exkluzív interjújában beszélt az MLSZ pályaépítési terveiről, a magyar válogatott vb-esélyeiről, a Pick Szeged MKB Veszprém elleni győzelméről és egy új kézilabdacsarnokról is.
– Zöld szigetnek nevezte beszédében az új algyői műfüves pályát. Hány ilyen zöld sziget kialakítását tervezik?

– Amikor MLSZ-elnök lettem, egyértelműen célom volt, hogy megállítsam a futballpályák eltűnésének folyamatát. Ez az utóbbi húsz évben jellemző volt, csak Budapesten közel ezer pálya tűnt el, most viszont ki lehet jelenteni, hogy megállt ez a folyamat. Az MLSZ tízéves stratégiai programjának az a célja, hogy évente 100 új pálya épüljön. Idén 87 új műfüves pályát avatunk, az algyői volt a negyvenharmadik, de még idén átadunk egy kis műfüvest Szegeden és Üllésen is. Fontos, hogy a klubok éljenek a pályaépítés lehetőségével.

Csányi Sándor és a Pick Kézilabda Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Szűcs Ernő Péter a Barcelona ellen is ott szurkol majd az újszegedi sportcsarnok lelátóján. Fotó: Schmidt Andrea
Csányi Sándor és a Pick Kézilabda Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Szűcs Ernő Péter a Barcelona ellen is ott szurkol majd az újszegedi sportcsarnok lelátóján. Fotó: Schmidt Andrea

– Köszönhető mindez a társasági adónak, azaz a taónak?

– A tao óriási lehetőség. A társadalmi adóból befolyt pénzek hatvan százalékát költjük pályaépítésre, egy beruházásnak körülbelül a hetven százalékát fedezi az általunk biztosított összeg, a többi az önerő. Algyőn a 140 millió forintos összköltségből 98 milliót biztosított az MLSZ. A tao további részéből főként az utánpótlást és az amatőr csapatokat támogatjuk, csupán 5-6 százalékot kapnak meg bérezésre az élsportot képviselő klubok.

– Mikorra vehető észre egy-egy műfüves pálya hatása a fiatalokra?

Csikar a kedvenc

Csányi Sándor nem jött zavarba, amikor a megyei labdarúgás nagyjairól kellett beszélnie. Sorolta az egykori nagyok neveit, a Korányi testvérekét, Sipos Istvánét és Ferencét, Baróti Lajosét. Sőt, még egy titkát is elárulta. – Ezt még nem nagyon hangoztattam, de gyermekkorom óta MTK-drukker vagyok. A legnagyobb kedvencem Sándor Csikar volt, a legkedvesebb emlékem pedig egy MTK–Celtic meccs a hatvanas évekből – mondta az MLSZ-elnök.

– Azonnal. Az a tapasztalat, hogy amint átvágunk egy szalagot, az avatás után rögtön benépesül az új pálya. Sőt egy algyőihez hasonló műfüvesen a fiatalabb korosztályok számára három szabványméretű pálya is felfesthető, így hat csapat futballozhat rajta egyszerre. Gyermekként annak is örültünk, hogyha találtunk egy sík részt, amin focizni lehetett, így tudom, milyen jelentősége van ezeknek a beruházásoknak.

– Országszerte nő a csapatok száma, igaz ez Csongrád megyére is. Mivel tudják segíteni a kistelepülések futballját?

– Elnökségem ideje alatt a kezdeti nyolcezer csapathoz képest már több mint kilencezer vesz részt szervezett bajnokságokban, olyan településekre is visszatért a futball, ahol húsz vagy harminc éve nem volt csapat. Ezt a folyamatot azzal segítjük, hogy a versenyeztetési költség kilencven százalékát átvállalja az MLSZ.

– A magyar labdarúgó-válogatott második helyen áll vb-selejtező csoportjában. Ott leszünk 2014-ben Brazíliában?

– Jó esélyünk van a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. Sok függ a románok elleni két találkozótól, de én a hollandok elleni idegenbeli meccsen sem tartom lehetetlennek a pontszerést.

– Ön a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának tulajdonosa. Mit szólt az MKB Veszprém elleni bajnoki győzelemhez?

– Fantasztikus mérkőzés volt, egy fantasztikus győzelemmel. Úgy érzem, a Veszprém államilag túltámogatott csapat, a Pick Szeged számára egyértelműen a legnagyobb kihívást jelentik ezek a mérkőzések.

– Szegeden egyre többet beszélnek egy új sportcsarnokról. Megvalósulhat ez az elképzelés?

– Mivel a kézilabda szintén a tao által támogatott sportágak közé tartozik, minden lehetőség megvan arra, hogy az infrastruktúra fejlődjön. Erről a lehetőségről többször is tárgyaltunk már. A kézilabdacsarnok nem kézilabdázásra épült, és ennek jegyeit magán is viseli – bízom benne, hogy előbb-utóbb egy korszerű, új sportcsarnoka lesz Szegednek.

– Érkezik új játékos a Pick Szegedbe a téli átigazolási időszakban?

– Egyelőre nem jött olyan igény hozzám, amely az erősítések anyagi fedezetére vonatkozott. Azt gondolom, rendelkezésre állnak a források ahhoz, amit a szakmai vezetés tervez.

– Ha nem sértem meg a jelzővel, ön kiváló kabalája a kézilabdacsapatnak, hiszen amikor megnéz egy hazai mérkőzést, ritkán kap ki az együttes. A Barcelona ellen vasárnap ott lesz a lelátón?

– Mindenképpen megnézem a mérkőzést. Remélem, hogy megmaradhat ez a rám aggatott pozitív jelző, és jó kabala maradok a Pick Szeged számára.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. czindi 2012. november 18. 19:41
  „Most a Kaposvár-Fradi "meccset" néztem. Siralomvölgy. Szegény Flóri forog a sírjában. Hogy a két csapatban volt-e 5 magyar, nem tudom. A játék még a grundfoci szintjét sem érte el...”
 • 42. czindi 2012. november 16. 21:51
  „most néztem az újpest-siófok meccset. (l. nemecsek) Volt ott vagy 151 néző, Ezért kellenek új pályák? Mi letettünk
  (sokszor az utcán) két féltéglát (vagy a táskát) és fociztunk. Olyanok Nőttek ki belőlünk, mint Albert, Tichy. Mátrai, Bene és még sorolhatnám. Nem sztárok, nem celebek: csak FOCISTÁK....”
 • 41. SP 2012. november 15. 19:08
  „Sok játszótér tartozéka a labdajáték tér is.

  Jelentős része
  gyengén használt, nem használt vagy lerobbant. Esetleg nem kellően gondozott.

  Most ez az állomány bővülne évi 100 darabbal?

  Ha ezek a játszótéri pályák
  már túlterheltek, kellően kihasználtak lennének, akkor a téma megfontolandó lenne. Kell a bővítés.

  pl. Pille u rácsos lakótelepi focipálya

  Vidéken pedig korlátlan
  a zöld füves terület lehetősége, amit a természet ingyen adott!!

  Tehát ingyen van pálya.”
 • 40. macs 2012. november 15. 13:07
  „OK!, tényleg megfontolandó, hogy az ország preferencia listáján miért áll ennyire elől a foci. Persze, legyenek pályák, legyen hely, ahol a gyerekek játszhatnak, és most demagóg leszek, de, amíg ebben az országban gyerekek ezrei éheznek, a pályákra költött pénzt nem lehetne értelmesebben felhasználni?”
 • 39. Büfékocsi 2012. november 15. 10:32
  „A válság és a kilátástalanság, a fiatalok és vagy a munkaképes tömegek külföldre vándorlásának az igazi oka, amiről eddig senki sem mert nyíltan beszélni a pályátlanság! Csányi Sándor ezt nyíltan fel merte vállalni. Ez tiszteletet érdemel! Egyébként hála Istennek olyan ez a Csányi mint az avas szalonna, mindenre jó! Nemcsak a pénzhez, hanem a pályákhoz is ért! Már az általános iskolában is nagy jelentősége van a pályaválasztásnak, de később érettségi után még fontosabb! Ha viszont nincs elég pálya, nincs mit választani! Na ezért van munkanélküliség és ezért alacsonyak a bérek is. Ha nincs elég pálya, sokan nem tudnak pályázni, és nem nyernek uniós pénzeket, amelyekből aztán újabb pályákat lehetne építeni stb. stb. Vagy valamit kihagytam volna talán? Nyilván írok is egy könyvet, a címe ez lesz: Pályatalanság, és ami mögötte van”
 • 38. SP 2012. november 15. 07:29
  „37. scott"""Akkor persze nem sírtál, amikor itt helyben a megháromszorozódó munkanélküliség tömegesen termelte ki a "Heniket" és küldte őket a híd alá...""

  Együtt sírtam bizony
  a többiekkel, amikor bezárták a jól fizető, sok munkát adó
  országos vállalat jól menő, kiemelten fontos üzemét, a munkahelyem, mert a libás átjátszotta a multinak.

  (Sikerült a váltás részemről, de a többség hoppon maradt.)

  Most sincs kedvem nevetni a tartalmatlan kótyavetyéken.”
 • 37. scott1 2012. november 15. 07:04
  „És ha nem épültek volna "eszetlenül" focipályák, akkor csak 2-3 nappal később ment volna koldulni az utcára! Mennyivel előrébb lenne? Vagy ugyanúgy kiment volna, mint ahogy a rendszeres ellátás mellett is tette?
  Akkor persze nem sírtál, amikor itt helyben a megháromszorozódó munkanélküliség tömegesen termelte ki a "Heniket" és küldte őket a híd alá... helyette inkább most a gyerekeknek épített focipályán trollkodsz, aminek az ára az égvilágon semmire sem volna elég a szegénység megszüntetésére!”
 • 36. SP 2012. november 15. 06:43
  „Egy kis filozófia:

  ""A lét határozza meg a tudatot.""

  A tudat
  nem az 1000 labdázó hely mellet van a fokozott létbizonytalanságban.”
 • 35. SP 2012. november 15. 06:35
  „34. scott1
  Forrás az eszetlenül sok sportpálya telepítéséhez:

  ""Börtönbe került Heni,
  mert a koldulás miatt kiszabott bírságokat nem fizette ki. ""

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/henriett_bortonbe_kerult_koldulasert/2306849/”
 • 34. scott1 2012. november 15. 06:01
  „10000 pálya, ki akar annyi pályát? Nincs annyi önkormányzat!
  Látom, ha a demagógiáról van szó, nincs számodra lehetetlen! :)
  Már most követeld, hogy ne épüljön uszoda soha Szegeden, sőt, követeld azt is, hogy a kézilabdacsapatot se támogassák mert éheztek az ismerőseiddel!
  De, hogy ne csak a szokásos trollkodás legyen a részedről a fórumon javaslom, hogy keresd meg vele a kedvenc pártodat! Aztán minden beruházásnál ott tüntethetnétek Szegeden, hogy fejezzék be a pénzt meg adják nektek mert nektek jobban kell... Az ELI bekerüléséből elképzelhetetlen mennyiségű zsíros kenyeret lehetne szétosztani, milyen hálásak lennének a gyerekeid, ha végre egyszer jól tudnád őket lakatni! Ne késlekedj tovább, nehogy amíg te itt a neten írogatsz, megfagyjanak vagy éhen halljanak a másik szobába!”
 • 33. SP 2012. november 14. 22:49
  „32. scott1
  Meggyőztél.

  Tényleg a pálya jobban kell,
  mint bármi más, ami a létfeltételhez szükséges.

  ´Évente 100 új pálya épül"

  Az kevés.
  10 000 jobb lenne.
  Nekem már is úgy hiányzik a pálya, mit egy falat kenyér.

  Jobban hiányzik már,
  mint télen a fűtött szoba. Mint a meleg kabát. Egy jó vasárnapi ebéd. Ezekre kár is a pénzt kótyavetyélni. Hisz a pálya az igazi.

  Ha nincs pálya megáll az élet.

  Imába foglaljuk a pályát.
  A mindennapi kenyerünk helyett pályáért fohászkodunk üres gyomorral.”
 • 32. scott1 2012. november 14. 21:59
  „Amennyiben nem építenének egyetlen pályát sem az országba, mennyi pénz jutna minden egyes rászorulóra 2000-3000 forint? Mennyi időre oldaná meg a rászorulók gondját 2-3 napra? Mert, hogy ez még rövid távon se lenne megoldás számukra az tuti!
  Értelek SP, menjünk tovább demagógba és kérdezzük meg a szegényeket, hogy minek örülnének jobban, hogy a gárdisták mellényben masírozzanak le föl az utcán vagy beveteményezzék a Széchenyi teret és a Ligetet és termeljenek nekik konyhanövényeket?
  Meg kellene kérdezni a szegényeket, hogy minek örülnének jobban, hogy az ifjú balosok zenei fesztiválokon reklámozzák magukat, vagy ehelyett a Tisza-partot beművelve egész éves ingyenkonyhát üzemeltessenek?
  Meg kellene kérdezni a szegényeket helyben, hogy Szegeden a kultúrára költsék a pénzt vagy osszák szét közöttük? Rájuk költsék a pénzt vagy inkább legyenek csendőrök, országzászlók, turulok, milliókkal istápolt eu ellenes eu képviselők, síkföldi autópálya alagutak, 10 milliárdért meg sem épülő kormányközpont, befizessük-e az unióba ránk eső részt vagy osszuk szét a szegények között...?”
 • 31. SP 2012. november 14. 21:08
  „28. scott1
  Kérdezz meg 1 rászorulót, mire lenne szüksége.

  Válasz legyen az,
  hogy kapsz pályát helyette, arra kell a pénz.”
 • 30. zuzuz1027 2012. november 14. 20:13
  „Az a vicc, hogy Mórahalmon most épült műfüves pálya, és elfogadták, mint HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TELEPÜLÉS!!! LOL”
 • 29. PipiczGabor 2012. november 14. 19:38
  „Ez sem normális, elvette a pénz az eszét, ugy mint a viktor barátjának a hatalom.”
 • 28. scott1 2012. november 14. 19:25
  „SP!
  Szerinted az eddig megépült pályákat kik használják? Vagy te tudsz olyan - eddig megépült pályáról - amit nem használnak? Azt akarod mondani, hogy az MLSZ-szel közösen pályát építő önkormányzatok kivétel nélkül elveszik az éhező rezsitartozásos emberektől a veteményeseiket, hogy azon focipályát építsenek? :)
  Vagy azok az önkormányzatok ne szálljanak be ebbe a programba ahol él rezsitartozásos ember a településen, és addig szántsák be veteményesnek a meglevő focipályákat, amíg ki nem fizeti mindenki a rezsijét. Az újszegedi sportcsarnokba meg mint egyfajta modern nagy üvegházba primőrt is lehetne termelni, mindaddig, amíg csak egy szegedinek is van számlatartozása, ugye? Vagy az uszoda medencéjébe alacsony vízállásnál rizst, ha korán beköszönt a hideg csak ráhúzzuk a fóliát, ugye?”
 • 27. SP 2012. november 14. 18:54
  „Kik fogják
  használni az évente 100 épülő pályát?

  Éhező,
  munkanélküli, rezsitartozásos, végrehajtót váró szülők gyermekei?

  Biztos,
  hogy ennyi pálya kell veteményes kert helyett?”
 • 26. scott1 2012. november 14. 18:45
  „Misi72!
  Tehát az MLSZ csak azután építhet egy focipályát, miután épített egy "szépen hangzó" gyárat? És a felépített gyárba mit termeljenek? Vagy csak úgy építgessék a gyárakat, amiben majd termelnek valamit, amit csak majd megvesz valaki? Vagy addig ne épüljön semmi, amíg nem épül gyár? Te ezt komolyan is gondolod, vagy csak azért írtad mert szépen hangzik?”
 • 25. KamuNeni 2012. november 14. 18:39
  „Minek 100 uj palya evente? Kinek? Hova? A gyerekek eddig is jol megvoltak egy fuves terpen es eztan is jol meglesznek.

  Ez a foszer jobb lenne ha munkahelyekre forditana azt a penzt. vagy oktatasra ami a felnotteket sigitene uj szakmak tanulasara. Csaladoknak kaja jegyet adni, jon a tel. Tiz ezreknek nincs penzuk meleg ruhara es futesre.

  Ni a pi***nak kolt ez palyakra??”
 • 24. Misi72 2012. november 14. 16:42
  „Az azért szebben hangozna mennyi gyár indult újra. Gondolok Szegeden gyufa,konzerv, kábelgyár stb. Csányi Sándortól annyira nem kell el ájulni honnan az a sok vagyon a" banki fizetésből"”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi VK: győzelem a juniorok ellen

Szoros meccset játszott a férfi vízilabda OB I 2. fordulójából elhalasztott bajnokin a Szentesi VK… Tovább olvasom