Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Cseh László üzletemberként képzeli el civil életét

Illusztris vendégek tartózkodnak Vásárhelyen, a magyar úszóválogatott egy csoportja, közte a világbajnok, olimpiai bronzérmes Cseh Lászlóval. A sportoló társaival együtt a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságra készül, esélylatolgatásra, „éremlesésre" nem vállalkozott. Abban azonban biztos, hogy a hazai közönség mindnyájuknak rengeteget jelent, segít majd.
– Tavaly a Helsinkiben rendezett rövidpályás Európa-bajnokságot követően, az egy arany és a két ezüst ellenére kicsit csalódott voltam – mondta Cseh László, aki négy és fél évesen tanult meg úszni –, azért nyilatkoztam azt, jókor jött a pofon. Rosszabbul sikerült, mint a 2005-ös, három elsőséget hozó trieszti, és egyértelmű volt, hogy változtatnom kell. Elsősorban lelkiekben, pszichés tényezőkben, edzésmódszerben nem lehet sokat variálni. Változtattam is, remélem, jól sikerült.

Cseh Laci nem mondja ki, hogy az aranyért hajt, a legjobb idejét viszont szeretné felülmúlni a rövidpályás eb-n. Fotó: Tésik Attila

Segít a pszichológus

Laci azt is elmondta, a mai napig jár sportpszichológushoz, a cél az, hogy könnyebben vegye a dolgokat – a hétköznapi életben is. Az edzőtáborok, a versenyek során is belefér egy kis lazítás, oldódás – szabadidejében szívesen tévézik, számítógépezik, olvas, vagy zenét hallgat –, igyekszik aktívan pihenni. Augusztusban remek, jó hangulatú nyaralást hoztak össze barátaival – a Balatonnál. Mert ahogy fogalmazott: „A víz fontos elem a számomra, nem tudom megunni". Vásárhelyen is csak erre közegre és az elvégzendő feladatra koncentrál, arra nincs idő – kissé már zimankós is az időjárás –, hogy sétáljon, felfedezze a várost, majd legközelebb – ígéri.

Eredmények, érdekességek

Cseh László 1985. december 3-án született Budapesten, jelenleg a Kőbánya SC versenyzője, edzője Turi György és Nemes Zoltán. A felnőtt mezőnyben olimpián eddig egy érmet szerzett, Athénban 400 vegyesen bronzot. A világbajnokságokon öt medált akasztottak a nyakába, 2005-ben Montrealban hármat, négy éve Barcelonában egy ezüstöt, idén Melbourne-ben egy bronzot. Az Európa-bajnokság dobogójának legfelső fokára eddig kilencszer állhatott fel, ebből hat rövidpályás, míg három normál medencés. Kontinensviadalokon még hét érmet „tempózott össze", ebből négy ezüst, három bronz. Fontosabb versenyek előtt mindig kopaszra nyiratkozik. Hobbija a fényképezés, a DVD-filmek nézése és a számítógépezés. Példaképe Darnyi Tamás, kedvenc étele a pizza és a bécsi szelet. Anyanyelvén kívül angolul és németül beszél.

A legjobb időért úszik


Vásárhelyre nem turistaként érkezett, és a debreceni rövidpályás Európa- bajnokságra (200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón áll rajtkőre) sem utazási iroda segítségével jut el.

– Tudom, hogy edzőm, Turi György azt mondta, a vegyes számokban az első helyért küzdök majd, de én továbbra is azt állítom: szeretném megúszni a legjobb időmet, amennyiben ez sikerül, elégedett leszek. Nem fogom és nem akarom kimondani, hogy az aranyra hajtok, nem kívánom magamra rakni a terhet, mely Helsinkiben és Melbourne-ben is nyomasztott. Felszabadultan, az úszást élvezve szeretnék versenyezni. Remélem, olyan sokan lesznek Debrecenben, hogy nem férnek be az uszodába; a margitszigetihez hasonló hangulat fantasztikus lenne. Az igaz, hogy nem vagyok kötélre kiülős, önmagát ünneplő típus, másképpen dolgozom fel a sikert: ha elérem a célomat, megkönnyebbülést érzek.

A jövő évi pekingi olimpia olykor már eszébe jut, de most elsősorban Debrecenre koncentrál. Az ötkarikás játékokon szeretne az athéni bronzon fényesíteni, sőt több éremre is pályázik.

Olimpiai bajnok akar lenni

És a legnagyobb álom, hogy sportágában minél sikeresebb legyen. Vagyis olimpiai bajnok akarsz lenni? – kérdeztem. – Igen, mondhatjuk, ezt kijelenthetem – válaszolta. És bár még messze pályafutásának a vége, kíváncsi voltam, miként képzeli el civil életét.

– Politikus biztosan nem leszek, és az edzői pálya sem vonz – árulta el. – Valószínűnek tartom, hogy az üzleti életben próbálom majd ki magam, hogy melyik területen, azt még nem tudom. De most nem ez foglalkoztat, hanem az, hogy minél jobb legyek Debrecenben – mondta a 22 esztendős klasszis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodás őszt zárt a Szeged Beton

Az FTC tegnap esti idegenbeli legyőzésével fejezte be a remekül sikerült őszi szezont a Szeged Beton… Tovább olvasom