Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Csehnek már csak egy arany hiányzik a gyűjteményéből

Hódmezővásárhely - Klasszis úszónk, a világ- és Európa-bajnok Cseh László a városi sportnapra Hódmezővásárhelyre látogatott. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele sportról, tanulásról, vásárhelyi emlékekről, ételekről és egy nevezetes úszószemüvegről.
– Az ünnepség a Himnusszal kezdődött. Eszébe jutnak ilyenkor a sikerei, az eredményhirdetések, amikor eljátszották a tiszteletére?

– Igen, és szinte filmszerűen peregnek a képek, újra megrohannak azok az érzések, amelyeket akkor él át az ember. Az eredményhirdetések végén mindig nagy az ünneplés, az ováció, ez más alkalom volt. De egy helyen, egy sporteseményen még nem hallgathattam meg a Himnuszt...

– Az olimpián. Lát erre reális esélyt a következő, a Rio de Janeiróban rendezendő ötkarikás játékokon?

– Addig még több mint három esztendő van hátra, és 2016-ban már 31 éves leszek, de igen: most érzem magamban a lehetőséget, az erőt, hogy valóra válthatom az álmom, és megnyerem az aranyat. Azt még megjósolni is képtelenség, melyik számban.

Jelenleg itthon készülök, a többiek Floridában edzőtáboroznak. Úgy döntöttem, maradok, számomra így jobb, kényelmesebb, komfortosabb
Cseh László: Jelenleg itthon készülök, a többiek Floridában edzőtáboroznak. Úgy döntöttem, maradok, számomra így jobb, kényelmesebb, komfortosabb. Fotó: Schmidt Andrea

– Hódmezővásárhelyhez több emlék köti.

– Már a létesítmény, a sportuszoda 2003-as avatásán itt voltam a város szülöttével, Risztov Évával. Szép emlékek kötnek a városhoz, kedvesek az emberek, most is szívesen jöttem. Örömmel tölt el, hogy a díjazott gyerekek nemcsak a pályán, a medencében remekelnek, az iskolában is jól teljesítenek.

– Ahogy ezt Cseh László is teszi...

– Műszaki menedzsernek tanulok az egyetemen, az előző félévem egészen jól sikerült. A vizsgaidőszakban nehéz összeegyeztetni az edzéseket – naponta, két részben általában 10-12 kilométert tempózok – a tanulással.

– Mi lesz az idei főverseny?

– A nyári barcelonai világbajnokság, lesznek még magyar bajnokságok, viadalok, az év végi rövidpályás Eb még messze van – arról ne is beszéljünk. Jelenleg itthon készülök, a többiek Floridában edzőtáboroznak. Úgy döntöttem, maradok, számomra így jobb, kényelmesebb, komfortosabb, jólesik, hogy minden este a saját ágyamban fekhetek le.

– Kiss Lászlóhoz klubedzőként vagy szövetségi kapitányként szinte minden magyar úszó köthető. Könyvében írja: az akkor pár éves, vékonydongájú Cseh Lacira felhívta edzőkollégája, Turi György figyelmét, mondván: ez a srác nagy úszó lesz. Bejött.

– Több szép emlék fűz Laci bácsihoz, az egyik talán 6 éves koromból származik. Vett nekem egy úszószemüveget, odaadta, de kikötötte: csak akkor vehetem fel, ha megúszom az általa megjelölt szintidőt. Hajtottam, igyekeztem, alig vártam, hogy az enyém lehessen valóban a szemüveg. Minden nap szemezett velem a lakásban, vágyakozva néztem, és mentem a tréningre, úsztam, úsztam és úsztam. Az időt nem sikerült teljesítenem – kis híja volt –, de egy alkunak köszönhetően végül mégis felvehettem, kipróbálhattam. Hittem, azzal jobb, gyorsabb leszek.

– Azért az úszók világa sem csak faltól falig tart. Beenged a „lakásába"?

– Barátnőm, Diána mellett nagyon jó a dolgom – imádom a főztjét. Mindegy, mit készít, nem tud hibázni. Nagyon szeretem a bélszínt és a libamájat, de egy kínai étel a specialitása, abból bármikor töménytelen mennyiséget meg tudok enni.

– Most is? Szabad?

– Ráhibázott, sajnos nem. Akad egy kis súlyproblémám, az idő előrehaladtával, ahogy „öregszik" az ember, erre mindinkább figyelni kell.

– Házasságra, családalapításra gondolt már?

– Előbb-utóbb annak is eljön az ideje, ebben biztos vagyok. De pillanatnyilag magammal sem tudok megfelelően törődni, nemhogy egy gyerekkel...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó gurítás? - megszűnhet a szegedi tekecsapat

A nemzetközi kupákat nyerő Szegedi TE már az idei évre sem kapja meg a támogatást, ezzel veszélybe került a tekecsapat működése is. Tovább olvasom