Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Cselgáncs: érmek, kupák, Barça-graffiti

Három fiúgyermek, közel 250 megszerzett érem - a Domaszéki Judo ISE fiataljai, a Bóka testvérek a cselgáncs nagy tehetségei. A családi házban minden a sportágról szól: érmek, kupák sorjáznak a szobákban. Utánpótlás-sorozatunkban a Bóka családot mutatjuk be.
Bendegúz, Botond, Brúnó. 14, 12 és 9 éves fiúk a domaszéki Bóka családból. Mind cselgáncsoznak a helyi sportegyesületben. Érmeik száma a nevek sorrendjében: 96, 87, 50.

– Nem a legnagyobb fiú kezdett el dzsúdózni, hanem a középső, Botond – emlékezett vissza a domaszéki családi házban az édesapa, Bóka Zsolt.

– Az egyik edzés végén Bendegúz játszani akart a többiekkel, erre az edző, Szabó Miklós azt mondta, lehet, de akkor legközelebb is el kell jönnie. A B betűs nevek? Ifjúsági korunk kedvence az Indul a bakterház volt, innen jött a Bendegúz, míg a Botond és a Brúnó a feleségem ötlete.

Az apa szavaihoz csatlakozott az édesanya, Nikoletta is: – Brúnó jó tanuló, Botond szintén, Bendegúz pedig kamasz a jobbik fajtából. Nevelő ereje van a sportnak, ez meg is látszik mindhárom gyermekünkön.

És ezt pontosan igazolják a fivérek: fegyelmezetten ülnek, várják a kérdéseket.

Ungvári Miklós a példaképem, a ceglédi versenyeken, az edzőtáborokban találkoztam már vele, sőt a citromsárga övemet aláírta. Az ötödik övemet szerzem majd meg nemsokára, amúgy pedig a spanyol Barcelona futballcsapatáért szorítok – mesél a legnagyobb, Bendegúz, és ezt jól alátámasztja a szobájában a Barça-graffiti is.

Eredményes gyerekek. Bóka Botond (balról), Brúnó és Bendegúz. Fotó: Frank Yvette
Eredményes gyerekek. Bóka Botond (balról), Brúnó és Bendegúz. Fotó: Frank Yvette

– Nem igazán nézek más sportot, talán kosárlabdát, és nekem is Ungvári Miki a kedvencem – csatlakozott bátyjához Botond, majd jött a legkisebb, a 9 éves Brúnó, akinek a szavaiban semmi meglepő nincs: – Ungvári Miki a kedvencem.

– Sokat segít a legnagyobb a kicsinek, fogásokat, eséseket mutat itthon. Bendegúz, aki a kezdés után három héttel már versenyen indult, majd jött az első érem egy romániai bronz révén, a korosztályos Eb-re dolgozik, Botond most nyerte meg a diák A köztársasági kupát, idén közel harminc küzdelem után még 100 százalékos. Mindenre képes, de annak az ellenkezőjére is. Brúnó? Ő az első bajnokságára készül. Labdarúgó voltam, játszottam az NB II-ben, volt edzőm Lóczi István, Czibere László, Nagylaki Kálmán, korosztályos első lehettem, így nem csoda, ha Bendegúzzal is megpróbáltattam. Csacsa néninél a Tisza Volánban játszott, ám az egyik edzés után hazajött, és azt mondta: apa, én már mindent tudok a futballról. A cselgáncs önszántukból került képbe – mesélt az apuka.

Verseny verseny hátán – a hétvége semmi másról nem szól, mint a logisztikáról.

– A hét elején eldől, hová utazunk versenyre. Szombat hajnalban elindulunk, este hazaérünk, vasárnap regenerálódunk – ha egynapos egy viadal. A két kisebb együtt járhat, Bendegúz viszont már nagyobb, így messzebbre is eljut. Közben pedig Nikolett itthon vár minket a vacsorával – mondta az apuka.

Hova lesz így a gyerekkor? – kérdezhetik sokan. Az apa így látja: – Sportolnak, egészségesen élnek, önszántukból csinálják, utaznak, országokat ismernek meg, és nem a játszótéren vagy a számítógép előtt lógnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentmihályi ugrás

A Csongrád megyei I. osztályban a 18., a megyei II. osztályban a 17. fordulót rendezték. Tovább olvasom