Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Csodák Boltja

"Most koronázták a futás legjobbját királlyá, ha nem is koronával, de aranyéremmel"
Ebben a jegyzetben, hej de nagyon szerettem volna az első magyar atlétikai világbajnoki címről írni. Bizony, Pars Krisztián kalapácsvetőről, aki az idén egyik versenyt nyerte a másik után. Csak úgy szórta a 80 méter fölötti dobásokat, hogy aztán Berlinben olyan eredménnyel legyen negyedik (77,45 méter), amit jószerével még edzésen is eltitkolna.

Mondjuk úgy: ez a mi kis magyaros házi szomorúságunk, amit a nagyvilág észre sem vesz. Mert éppenséggel nincs ideje efféle dolgokkal törődni, amikor félájult a döbbenettől egy bizonyos Usain Bolt százméteres síkfutását felidézve. Ugyanis akinek csak egy kicsiny köze is van a sportok királynőjeként emlegetett atlétikához, az tudja: most koronázták a futás legjobbját királlyá, ha nem is koronával, de aranyéremmel. És Jamaicától Szibériáig, a konyhából mosogatást félbeszakítva tévé elé rohanó háziasszonytól (gyere mán anyus, ilyet még nem láttál!) a sportpszichológusig mindenki csak szisszent, ugrált, szemét dörzsölte – jesszusom, ez nem lehet igaz!

Pedig nagyon is igaz volt. A 196 centi magasra nőtt 22 éves jamaicai srác 41 könnyed lépéssel futott (dehogy futott: repült!) 100 métert, a végén az óra pedig azt mutatta: 9,58 másodperc. Mi, földi halandók meg boldogan nevetgélünk, mert oly korban élhetünk, amikor efféle fantasztikus csodák megtörténhetnek. És persze azt is firtatjuk: na de mégis, hol az emberi teljesítőképesség határa, már ha van egyáltalán ilyen.

Bolt azt mondja: lehet, hogy van, de addig fut ő még 9,4-et is.
De miért éppen Usain Bolt? Mert jamaicai? Mert arrafelé szellőlábú csodafutók nőnek ki a földből minden kiadósabb eső után? És miért éppen ott nőnek? – záporoznak a kérdések, miután már azt is tudjuk, hogy a világ leggyorsabb hölgye (Shelly-Ann Fraser) is Jamaicából származik. Sőt mi több: a szebbik nem viadalán már négy(!) jamaicai lány futhatott a 100 méter nyolcas döntőjében.

Szóval van itt titok, megfejteni való, nem is kevés. Gyanítom: az atlétika hátterében mocorgó-kutató-elemző boszorkánykonyha-vezetők törik is a fejüket, de hát ez a dolgunk. A miénk pedig a felhőtlen öröm és a remény: a fantasztikus eredmények láttán talán még a pizzára, hamburgerre, számítógépre szakosodott, pufók magyar kölykök is kedvet kapnak a sporthoz, és rejtett tehetségüket kutatják.

Hogy Usain Bolt nem lesz belőlük? Az bizony nagyon valószínű. De egészséges, kitartó, szorgalmas, a teljesítményt, a munkát becsülő ember igen. És ennél több, egyelőre, nem is kell egy olyan országnak, ahol lassan már el is hisszük: az eredmény szót is egy celeb találta fel.
Bátyi Zoltán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süli József: Élete a sport

Egykori kollégánk, a Délmagyarország és Délvilág sportrovatának vezetője, Süli József kedden délután magas állami kitüntetést vehetett át. Tovább olvasom