Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csőke Balázs Brazíliában a túlélésért küzdött

A triatlon legnehezebb ága, az ironman világában is különösen extrém körülmények fogadták a szegedi Csőke Balázst Fortalezában. A brazil versenyen sokáig vezetett, de a futás közben már riválisaival együtt a túlélésért küzdött. Idén más jellegű versenyeken is rész vesz, és nem görcsöl a világbajnoki induláson.
– Ide többet nem jövök!

Valószínűleg nem csak Csőke Balázs mondta ezt a célba érkezést követően a fortalezai ironmanversenyen. A triatlon legnehezebb ágát űzők bármennyire is hozzá vannak szokva az extrém körülményekhez, ami Brazíliában várta őket, az maga volt a pokol.

Fotó: DM
Nem görcsöl a vb-induláson. Fotó: DM

Több mint 10 ezer kalória naponta

Egy ironman triatlonosnál elképesztően fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele, ezért érdeklődtünk Csőke Balázs étrendjéről.
– Furcsán hangzik, de ebben az a legnehezebb, hogy időt találjak az étkezésre. Ezért naponta több alkalommal eszem keveset, épp amikor időm van rá. A felkészülés során a legfontosabb cél, hogy ne veszítsek a súlyomból. Nehéz annyit enni, hogy napi nyolc óra edzéssel ne fogyjak, de muszáj tartani a súlyomat, ezért naponta legalább 10–11 ezer kalóriát fogyasztok. Edzés közben energiagéleket használok,
a tréningek között pedig a barátnőm főztje, illetve egy kifejezetten egészséges étrendre szakosodott étterem segít. Reggel rántotta és szalonna a kedvenc, ilyenkor kell az energia, napközben pedig csirke- és marhahúst eszem rizzsel és zöldségekkel. A klasszikus amerikai hamburgert nagyon szeretem, ez is belefér, sőt a súlyom tartása érdekében lefekvés előtt mindig megeszek két tábla csokoládét.

– Olyan erős volt a napsugárzás, hogy a naptej semmit sem ért, a bőrünk hólyagosra égett. Az utolsó versenyszámnál éreztük ezt legjobban, olyan futóidők születtek, amelyek még az amatőröknél is gyengék. A maratoni futás szó szerint egy túlélőverseny volt, mindenki arra fókuszált, hogy a következő frissítő állomásig kibírja, itt ugyanis telepakoltuk magunkat jegeszacskókkal. Az egyik állomásnál úgy voltam vele, hogy egyszer ezt kihagyom, mert jól álltam a versenyben. A könnyebb futás érdekében így csak vizet vettem magamhoz, de aztán harminc méter után visszafordultam. Éreztem, hogy jég nélkül nem megy – számolt be a hihetetlen versenyről Csőke Balázs, aki egyébként azon is csodálkozott, hogy Fortaleza hogyan lehetett a labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne.

– Közbiztonság nem is létezik, azt kérték tőlem, hogy ne nagyon mozduljak ki a szállodából, még futni se, nagy értékű biciklimmel pedig pláne, mert azt azonnal ellopják, de ha nincs szerencsém, fegyveres kísérettel engem is betuszkolnak egy kocsiba.

A szegedi triatlonos sajnálja, hogy ilyen körülmények fogadták, ugyanis élete formájában érkezett Brazíliába, ráadásul az úszás után vezetett, csak a kerékpáros szakasz közepén érte be az üldözőboly. Végül nyolcadik helyen végzett, aminek azért tud örülni, hiszen így az elmúlt évben négyből három ironmanversenyen került a legjobb nyolc közé, ami ebben a szakágban óriási eredménynek számít. A pontjai tehát gyűlnek, így idén joggal pályázhatna rá, hogy az ironman Mekkájában, a hawaii világbajnokságon szerepeljen.

– Ezen most nem görcsölök, idén inkább egy másik, fejlődő szervezetnél, a Challange-nél is kipróbálom magam féltávú versenyeken. Kétszer sikerült már kijutnom Hawaiira, harmadszor már csak akkor szeretnék, ha ott van esélyem a legjobb tíz közé kerülni. Amíg nincs így, felesleges hajszolni a ranglistapontokat, csak az energiámat veszi el. Nem véletlen, hogy a legmenőbb versenyzők már évente csak egy-két ranglistafutamon indulnak. Idén inkább a személyes márkámat építem, hogy minél több helyen ismerjenek, ezért például egy Dubajt, Ománt és Bahreint érintő közel-keleti sorozatra is nevezek. Ezenfelül a dél-amerikai és európai regionális versenyre is. Ha valamelyiken dobogós leszek, automatikusan kijutok Hawaiira. Ha sikerül, annak örülök, ha nem, akkor sincs tragédia – vázolta fel a 2015-ös terveket Csőke Balázs, aki hosszú pihenőt tartott télen, hiszen az elmúlt két évben kilenc ironmanviadalon szerepelt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikói kaland Fürdökkel

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kétszeres Európa-bajnok, 2000-ben olimpiai tartalék kenusa, Fürdök Gábor (40)… Tovább olvasom