Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Csomorkány SE: pontosság, figyelem, fegyelem

Egyesületi szinten jelenleg 34 gyermek űzi napi szinten a vívást Hódmezővásárhelyen. Az 1990-ben alapított Csomorkány Sportegyesületben kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkoznak, és munkájukat rendszeresen sikerek koronázzák.
Hódmezővásárhelyen az egyik legtradicionálisabb sportág a vívás. Már az 1880-as évektől kezdve jelen volt a városban, és bár olykor eltűnt a palettáról, valahogy mindig visszatért oda. Legutóbb 1990-ben volt veszélyben.

– Akkor szűnt meg a városi egyesület, és mivel nem akartam, hogy a vívás eltűnjön Vásárhelyről, valamint a gyermekek érdekében is úgy döntöttünk, megalakítjuk a Csomorkány Sportegyesületet – mondta Magyary Ágnes vezetőedző, aki 43 éve ismerkedett meg a vívással, és 33 éve edzőként is foglalkozik a fiatalokkal. Jelenleg 34 versenyző jár hozzá, valamint Donka Gáborhoz és Lukács Mátéhoz az Aranyossy-iskolába hetente ötször edzésekre 9-től 14 éves korig. A szakágak közül a tőrvívást oktatják.

Magyary Ágnes vezetőedző méltán lehet büszke tanítványaira.
Magyary Ágnes vezetőedző méltán lehet büszke tanítványaira.
Fotó: DM/DV 

A hazai utánpótlásban a Fülöp Mihály magyarkupa-versenysorozat az igazi értékmérő, a hat viadalból álló sorozat rangsora ad valós képet az erőviszonyokról. Éppen ezért nagy dolog, hogy a bambi korosztályban Pósa Szonja 43 kortársa közül az ország legjobbja tudott lenni. A fiúk hasonló korosztályában Füzesi Tamás ötödik lett, ám ő végül sportágat váltott, és már vízilabdázik. A 13 éveseknél Bereczki Réka az egyik legígéretesebb versenyző, ő a ranglistán 66 versenyző közül lett a hetedik. Szonja és Réka mellett Horváth Noémit meghívták a korosztályos válogatottba is, ők minden kedden Budapesten, központi edzéseken készülnek. A vásárhelyiek az országos diákolimpián is remekeltek, csapatban a Kádár Kitti, Nagypál Eszter, Pósa Szonja és a Héjja Alex, Szabó Péter, Makó András trió is nyerni tudott.

Utánpótlás válogatott kerettagok Pósa Szonja Horváth Noémi,Bereczki Réka
Utánpótlás-válogatott kerettagok: Pósa Szonja, Horváth Noémi, Bereczki Réka.
Fotó: DM/DV

– Bár elnökünk, Kószó Péter alpolgármester sokat segít, egyre nehezebb helyzetben vagyunk. Szerencsére 2008-ban a vívás bekerült a mindennapos testnevelés rendszerébe, így az iskolai oktatásnak köszönhetően egyre sűrűbben tűnnek fel tehetségek. De nem csak a versenysport miatt fontos ez: a vívás egy olyan sportág, amely fejleszti a pontosságot, figyelmet és fegyelmet, így minden fiatal profitálhat belőle. Sokkal többet ér ez, mint ha a számítógép előtt ülnének a fiatalok, és eltompítanák az előbb említett képességeiket – tette hozzá Magyary Ágnes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer a Partizan ellen a Szeged

Partizan Beograd–Szeged csata a hétvégén. Mindkétszer a Bajnokok Ligájában. Szombaton a Szeged Beton, másnap a Pick Szeged küzd az európai topligában. Tovább olvasom