Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csongrádról Rióba érhet Horváth Alexandra

Janics Natasát tekinti példaképének a tehetséges és szorgalmas csongrádi kajakos, Horváth Alexandra (18), aki már második éve együtt edz a háromszoros olimpiai bajnokkal Kovács László irányításával a Maty-éren.
Nem volt nehéz a kajakozás mellett kikötnie Horváth Alexandrának (18): szülő- és lakhelyén, Csongrádon édesapja, Horváth Lajos egyben nevelőedzője is volt, aki bátyjához hasonlóan kenuzott.

– Sokat voltunk víz közelében, a társaság is kellemes volt, így aztán 2002-ben dőlt el a sorsom, amikor lapátot ragadtam, és a kajakozást választottam – emlékezett vissza a kezdetekre Horváth Alexandra. – Amikor Szegedre kerültem a Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola testnevelés tagozatára, az első évben Váradi Mártonnál edzettem, aztán a következő esztendőben hazajártam. Mindennap a délután busszal elutaztam, négytől tréningeztem, majd a 19 óriási busszal visszatértem a kollégiumba, ahol szerencsére tolerálták az ingázásomat. Két évvel ezelőtt aztán megkérdeztem az EDF Démász-Szegedi VE igazgatóját, Petrovics Kálmánt, edzhetnék-e Kovács László csapatával. Azt mondta, próbáljuk meg, én pedig itt ragadtam.

Horváth Alexandra figyeli edzője, Kovács László minden szavát. Fotó: Karnok Csaba
Horváth Alexandra figyeli edzője, Kovács László minden szavát.
Fotó: Karnok Csaba

A fentiekből is látszik: Horváth Alexandra tudja, valamit valamiért. Nem volt könnyű eljutnia odáig, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa állandó edzőpartnere legyen, de elérte.

– Nati sok mindenben motivál, technikailag fejlődhetek mellette, biztat. Előttem az út, amelyet ő is végigjárt. Tudja, mit miért csinált, mit miért mond, és ez teljesen pozitívan hat rám. Szerencsére bírom a tempót, amit ő diktál, és bár elfáradok, de gyorsan regenerálódok. Tanítványa, egyben csapattársa vagyok, aki példaképnek tekinti őt mint a vízen, mind az életben. Tudom, erre lesznek megjegyzések, de aki nem ismeri, nem is tudja, milyen ember ő – mondta a fiatal kajakos.
Horváth a Csongrádi Kajak-kenu Club sportolója, amelynek színeiben nagy dolgokra készül idén.

– Felnőtt versenyeken még nem jár az agyam, a célom egyelőre az idei moszkvai ifjú

Edzői vélemény

Janics Natasa edzője, Kovács László így vélekedik fiatal tanítványáról, Horváth Alexandráról: – Amikor hozzánk került, egy szerény kislányt ismertem meg benne. Pillanatok alatt felvette a ritmust, gyorsan tanult, azóta is maximalista, emellett szorgalmas, tehetséges, bírja a munkát, nem sérülékeny, nem kényeskedő, abszolút jó alany. Soha nem adja fel, barátságos, szeretni való, ráadásul még jó tanuló is. Szeretném, ha utolsó éves ifistaként valami nagy eredményt érne el a korosztályos Eb-n, Moszkvában. Ilyen lányból kellene több is, és ha eltanulja azokat a fortélyokat, amelyeket Janicstól elleshet, lehet akár Nati utódja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bali Péter súlyos térdsérülése

A szegedi születésű Bali Péter (26) súlyos sérülést szenvedett az NB I-es Pápa labdarúgócsapatának… Tovább olvasom