Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Czina József: egyszer itt, egyszer ott

Czina József (33), a Pick Szeged játékosa rendszeresen szerepet kap az EHF-kupában, azonban a hazai porondon az NB I/B-ben szereplő Pick Szeged II. együttesét erősíti. A világon talán nincs is jelenleg még egy ilyen kézilabdázó, aki másodosztályban játsszon, illetve nemzetközi kupában szerepeljen. Erről a kettősségről is beszélgettünk a védővel.
– Nem volt furcsa, hogy nem került be az NB I-es keretbe, és az idény előtt már tudta, hogy nem játszhat a hazai első osztályban?

– Mivel időben szóltak, így nem ért váratlanul a döntés. Juan Carlos Pastor vezetőedző nem számolt velem, ezért kerültem a másodosztályban szereplő csapathoz. Ott játszom, de legtöbbször az első csapattal edzek. Nem mondom, hogy nem viselt meg először a döntés, de ezen már túltettem magam.

– Miért nem igazolt el?

– Mert érvényes szerződésem volt, és nem is akartam. Eldöntöttem, hogy maradok. Voltak idény közben is ajánlataim, de nem váltottam, maradtam Szegeden.

– Végül megérte, mert a nemzetközi meccseken, az EHF-kupában rendszeresen pályára lép!

– Valahol meglett annak az eredménye, hogy becsülettel és tisztességgel dolgoztam az edzéseken. Pastor mester is megismert, kiváló a kapcsolatunk. Azért azt elmondom, hogy sohasem haragudtam rá, amikor úgy döntött, hogy nem számol velem. Tettem a dolgom, mindig próbáltam a maximumot nyújtani, és ezt ő értékelte, szerepet kaptam a nemzetközi porondon. Valahol erőt is adott a munkához.

Czina József a nemzetközi meccseken szerepel a Pickben. Fotó: Schmidt Andrea
Czina József a nemzetközi meccseken szerepel a Pickben. Fotó: Schmidt Andrea

– Minden jelenlegi Pick-játékos azt mondja, hogy rengeteget tanul a spanyol szakembertől. Önre is ragadtak új dolgok?

– Sok-sok, amit nagyon szeretnék még hasznosítani, mert még hosszú ideig szeretnék játszani.

– Nem volt degradáló a másodosztályban szerepelni? Akár apának is szólíthatnák a fiatalok!

– Tény, hogy messze én vagyok a legidősebb, 17–20 éves srácok a csapattársaim. Minden meccsen odatettük magunkat, és ha mindig a legerősebb kerettel léphettünk volna pályára, akkor újoncként akár a bronzéremért is harcban lehetnénk. Mivel az EHF-kupa- meccsek miatt én is sokat hiányoztam, így többször tartalékosak voltunk. A fiatalokkal pedig remekül kijöttem, hallgattak rám, és nem szólítanak apának, sőt még tatának sem.

Csak egy csapat itthon

A Csongrád megyei másod- és harmadosztályú férfi és női kézilabdacsapatok közül csak a Szeged KKSE Chance- Exicom játszik hazai környezetben, a kiskundorozsmai Ács Géza Sportcsarnokban. A program, NB I/B, nők, Keleti csoport, 21. forduló, szombat, 17: Szeged KKSE Chance-Exicom–Nyíradony, 18: Gyömrő–K. Szeged SE-Algyő, NB II, férfiak, Délkeleti csoport, 18. forduló, szombat, 18: Újkígyós–Contitech Makói KC, Törökszentmiklósi Székács–FKSE-Algyő, nők, Délkeleti csoport, 17. forduló, szombat, 14.30: KSI–Kistelek, 15: Csorvás–Marosmenti NKSE.

– A Sporting Lisszabon lesz a legjobb nyolc között a Pick ellenfele. Ott lehet a keretben, mit vár a párharctól?


– Minden edzésen azért dolgozom, hogy bekerüljek a 16-os keretbe. Ha ezt jól csinálom, akkor Pastor edző értékeli, és ha úgy gondolja, akkor beválogat. A Mister is nyilatkozta, a Sportingot komolyan kell vennünk, nem szabad lebecsülnünk. A csapat célja pedig nem lehet más, mint kiharcolni a berlini négyes döntőben való szereplést.

– Azért nem hiányoznak a magyar NB I-es meccsek?

– De! Tavasszal csak néhány napon múlt, hogy végül nem neveztek be, mert többen is megsérültek a nagy csapatból, így szó volt róla, hogy visszakerülök. Sajnos éppen lejárt a nevezési határidő. Ilyen az élet, nem volt szerencsém.

– Mit hoz a jövő?

– Nincs menedzserem, a magam ura vagyok. Kerestek már, konkrétumról még nem tudok beszámolni. Biztos, hogy valamelyik NB I-es csapatban szerepelek majd, érzek még magamban annyi erőt, hogy az első osztályban játszhassak. Van még időm, nem kapkodok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvége a Sopron ellen

A férfiaknál megkezdődik, a nőknél pedig folytatódik a hétvégén a másodosztályú kosárlabda-bajnokság rájátszása a 9–16. helyért. Tovább olvasom