Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3

A Vasas jutott tovább a magyar kupa legjobb 16 csapata közé, de a Volán a hajrában megszerezte a szépítő gólt.

Tisza Volán-Vasas 1-3 (0-1)
Labdarúgó magyar kupa, 4. forduló. Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 700 néző. Vezeti: Erdös (Forgács, Sebestyén).
Tisza Volán: Dongó - Mészáros, Dargó, Vida, Grünvald - Vágó L., Szabó A. (Frank, a szünetben), Beretka, Huszárik, Végh (Vastag, 74.) - Völgyi (Kazi, 67.). Edző: Buchholcz Gábor.
Vasas: Végh - Mileusnics, Balog, Mundi (Benunesz, a szünetben), Gáspár, Németh (Pavicsevics, 68.), Katona, Bakos, Hrepka, Lázok, Panchava. Vezetőedző: Komjáti András.
Gólszerző: Dargó (90.), ill. Hrepka (12.), Benunesz (56.), Lázok (58.).

90. perc: a hajrában nyom a Volán, de Végh a helyén van. Egészen eddig: Huszárik szabadrúgása után Dargó fejjel állítja be a végeredményt, sikerült a szépítés a Volánnak 1-3.

86. perc: nyom a Volán, Mészáros fejese nem sokkal megy fölé egy szöglet után.

85. perc:
Frank Attila lövése a legveszélyesebb szegedi helyzet, nem sokkal megy fölé.

83. perc: bár szétfagynak a nézők, mindenki kitart a meccs végig.

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

81. perc: cserél a Vasas, Dobrics is pályára lép.

79. perc: a KITE-Szeged is képviseltetei magát, Nomel figyeli vacogva a meccset.

76. perc: négy a kettőre vihette a labdát a Vasas, ám nem tudták lövésig vinni az akciót.

74. perc: Benuneszt állítják meg lesen, cserél a Volán, Végh helyén Vastag a pályán.

71. perc: Hrepka volt túl önzetlen, gólhelyzetből passzolta rosszul tovább a labdát.

68. perc: Németh helyén Pavicsevics a pályán.

61. perc: Huszárik indítása után Beretka elől mentett a vendégvédelem. Völgyi helyén Kazi a pályán.

Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

59. perc: már hárommal megy a Vasas. Hárman léphettek ki az egy szem szegedi védővel szemben az angyalföldiek, Benunesz centerezését pedig Lázok lőtte szép mozdulattal a kapu jobb oldalába 0-3.

56. perc: már 0-2. Benunesz küldte el egy csellel védőjét, majd a 16-osról kilőtte a bal alsót, Dongó nem védhette.

54. perc: Bakos léphetett volna ki a kapuval szemben, ám les miatt szabadrúgás a Volánnak.

52. perc: egy szöglet után Mileusnic fejelte a földre a labdát, ahonnan a felső sarok felé tartott a játékszer, ám Dongó odaért a gólvonal előtt.              

46. perc: folytatódik az összecsapás. Mundi helyén Benunesz a pályán.

Vége az első félidőnek. Tíz percig egyenrangú felek voltak a csapatok, ám utána egy figyelmetlenség miatt Hrepka megszerezte a vezetést a vendégeknek. Bár próbálkozik a Volán, nagyobb veszélyhelyzetet még nem sikerült kialakítania.


45. perc: Hrepka majdnem duplázni tudott. Az utolsó percben a gólhoz hasonlóan egyedül léphetett ki, azonban ezúttal nem tudta ellőni a labdát a szöget remekül záró Dongó mellett.

43. perc: Mundi lövése pattan Mészárosról szögletre. A pontrúgás után Mundi ismételhet, a jobb alsóba tartó labdát Dongó bravúrral védi.

41. perc: újabb szegedi lehetőség hal el lövés nélkül, a Vasas védői tisztáznak Völgyi elől. Elég nehezen bírnak a széllel a futballisták.

40. perc: körülbelül 700 néző lehet az összecsapáson, a lelátón ott van Kandó Róbert, a HFC edzője és Vágó Attila, a Szolnok egykori trénere, Vágó Levente édesapja is.

37. perc: egy ütközés után Mundi kap az arcához Vágó Levente mellett, ápolni kell.
 
Dargóék helyt álltak: Tisza Volán-Vasas 1-3. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

32. perc: Hrepka szerez labdát a 16-os vonalában, ám beadása mély, Dongó húzza le azt.

29. perc: Huszárik szabadrúgása tekeredett veszélyesen Grünvald felé, a szegedi játékos azonban nem tudott hozzáérni, így Végh biztosan fogta azt.

26. perc: megint Mundi húzta meg a szélen, Vida szépen szerelte a kaputól nyolc méterre. Bár eleinte kiegyenlített volt a meccs, az utóbbi percekben veszélyesebb a Vasas.

19. perc: Mundi kapott jó labdát a szélen, ügyesen húzott befelé, ám az alapvonalról leadott lövését szögletre mentette a volános védelem. A pontrúgás után Dongónak kellett egy fejest védenie.

15. perc: Lázok próbálkozott a szegedi tizenhatoson belül, lövése elmegy keresztbe Dongó előtt.

12. perc: Vezet a Vasas. Hrepka léphetett ki egyedül egy előre vágott labda után, mellre vette a lasztit, majd begyalogolt vele a kapuba. Az egykori Volán-játékos szimpatiikus módon nem ünnepelte meg találatát volt csapata ellen 0-1.

9. perc: Panchavát állítják meg lesen.

8. perc: Völgyi lőhetett volna a 16-os sarkáról, ám a lövés pillanatában szerepli tudták.

5. perc: veszélyes szituáció a Vasas kapuja előtt, Szabó késik le kicsivel egy beadásról.

1. perc: nagy szélben kezdődött meg az összecsapás. Jó jel, hogy a kortábban kiejtett Szolnokhoz hasonlóan a Vasas is pirosban játszik. Az angyaföldieknél ott van a kezdőben a szegedi Hrepka Ádám is.

Korábban
A sportág történelmében számos Szeged–Vasas párharc volt, mi most négyet emeltünk ki a holnapi Tisza Volán–Vasas (14.30) magyarkupa-mérkőzés kapcsán. A fővárosiak neve nem változott az évek során, a szegedieké annál inkább.

Bajnokverés. A Vasas labdarúgócsapata az utolsó bajnoki címét az 1976–77-es sorozatban érte el. A bajnokság őszi szezonjában érkezett Szegedre a piros-kék alakulat, amely egy kiállítás után hamar emberhátrányba került, sőt Forgács révén a SZEOL megnyerte a találkozót – azaz megverte a bajnokot. Ez a Szegeden kívül csak öt csapatnak sikerült az egész sorozatban.

Kupaelődöntő. Nagy siker küszöbén állt a Szeol-Délép SE 1986 februárjában: bejutott a Magyar Népköztársasági Kupa elődöntőjébe, ahol a Vasas látogatott Szegedre. A többnapos, hatalmas hóesés miatt a Délép-pálya (a mai Gellért Szabadidőközpont) füves stadionja felázott, így a Felső Tisza-parti stadion salakos pályáját (ma már műfüves) tisztította meg százötven katona a közel 4000 köbméter hótól. A pálya köré százötven méter hosszan kétsoros padot helyeztek el, így ötezer néző látta, amint a Vasas két szerencsétlen góllal elhúz, majd 3–0-nál a Szeged 11-est hibáz, és kapufát ér el. Nem sikerült a bravúr – ez volt lapunk akkori számának felcíme, a Vasas pedig a Fradi ellen tizenegyesekkel megnyerte az MNK-t.

Kun (jobbról a második) 1986-ban és 1989-ben is játszott.
Kun (jobbról a második) 1986-ban és 1989-ben is játszott.
Fotó: DM/DV

Húsz másodperc. Húsz másodpercen múlt az NB I. 1989 júniusának végén így vettük tudomásul, hogy a Szeged SC az osztályozó visszavágóján 1–0-ra kikapott hazai pályán, 15 ezer (!) néző előtt a Vasastól, így a fővárosiak maradtak az NB I-ben, a Szeged pedig az NB II-ben. Pedig az idegenbeli iksz (1–1) után óriási volt az érdeklődés, ám a 90. percben Szabó Gyula szerencsétlen mozdulata, kezezése után Szabadi 11-ese döntötte el a párharcot. A meccs után volt ablaktörés, buszgumikiszúrás, Németh játékvezető és a Vasas is nem sokkal éjfél előtt hagyta el a stadiont, óvás – mindez nem változtatott a tényen és a hatalmas szegedi csalódáson: nem sikerült az NB I-be jutás.

Az utolsó. A máig utolsó első osztályú Szeged–Vasas szegedi tétmeccs időpontja 1999 augusztusa, amikor a Professzionális Nemzeti bajnokságban (PNB) a Vasas Sowunmi két góljával nyert a Felső Tisza-parton.

Jegyzőkönyvek

1976. november 27.
SZEOL–VASAS 1–0 (1–0)

Labdarúgó NB I, 16. forduló, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 7000 néző. Vezette: Nagy B.
SZEOL: Nagy I. – Kádár, Egervári, Forgács, V. Tóth – Szalai (Kozma), Birinyi, Zámbori (Kolozsvári) – Hegedűs, Kőműves, Jernei. Edző: Himer István.
Vasas: Mészáros – Török, Kanász, Hegedűs, Szőke – Komjáti, Müller, Zombori – Kovács (Fábián), Gass, Váradi (Izsó). Edző: Illovszky Rudolf.
Gólszerző: Forgács (35.).
Kiállítva: Szőke (23.).

1986. február 22.
SZEOL-DÉLÉP SE–VASAS 0–3 (0–1)
Magyar Népköztársasági Kupa, elődöntő, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, salakos edzőpálya, 5000 néző. Vezette: Szabó B.
Szeol-Délép: Csehó – Szabó Gy., Kozma Z., Balázs, Kántor – Takó (Orosházi), Kőhalmi, Gruborovics – Szabó I., Kun, Márton. Edző: Ondrik István.
Vasas: Kakas – Farkas, Híres, Balogh T., Csorba – Szíjjártó, Rácz, Birinyi – Borostyán, Kovács I., Rixer. Edző: Illovszky Rudolf.
Gólszerzők: Balázs (25., öngól), Kovács I. (46.), Borostyán (56.).

1989. június 25.
SZEGED SC–VASAS 0–1 (0–0)

Labdarúgó NB I, osztályozó, visszavágó. Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 15 ezer néző. Vezette: Németh L.
Szeged: Leboniczky – Sahin, Bogdán, Szabó Gy., Tóth J. – Major, Varga, Takó, Takács – Kovács G. (Török), Kun (Barna). Edző: Pataki Tamás.
Vasas: Andrusch – Komjáti – Geress, Pecha – Kecskés, Zentai, Duró, Teodoru (Bozsér), Cloude (Melis) – Zvara, Szabadi. Edző: Mészöly Kálmán.
Gólszerző: Szabadi (90., 11-esből).

1999. augusztus 21.
SZEGED LC–VASAS 0–2 (0–2)
PNB, 3. forduló, Szeged, Felső Tisza-parti stadion, 12 ezer néző. Vezette: Piller.
Szeged: Szulyovszki – Urbán – Palágyi, Németh – Nagypál – Kenesei Z., Vörös P., Jeremejev, Udvari – Oláh L. (Bencze), Faragó. Edző: Strausz László.
Vasas: Végh – Juhár – Tóth A., László – Farkasházy, Zováth, Galaschek, Aranyos – Szilveszter – Sowunmi, Kabát (Tiber). Edző: Komjáti András.
Gólszerző: Sowunmi (20., 41.).

Nincs változás

A Tisza Volán SC nem tervez változást a bajnoki mérkőzésekhez képest, azaz a mérkőzésre egységesen 400 forintért lehet belépni a Felső Tisza-parti stadionba, csak az Etelka sor felől. A Vasas – amelyben a szegedi származású Hrepka Ádám is szerepel, vele holnapi számunkban olvashatnak egy írást – a mérkőzés napján utazik Szegedre.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. lila 2010. október 28. 09:07
  „Ez a mérkőzés egy Dorozsma-Mezőkövesd Kézilabda MK mérkőzésnek felel meg, hétköznap 14.30-kor.Kiváncsi lennék, mennyi néző jönne össze?”
 • 32. KACAGÓ-HIÉNA 2010. október 27. 22:24
  „Ott voltam a szégyenteljes 89-es meccsen, amikor NÉMETH GYULA -mintegy véletlenül- egy ártatlan helyzetben kézzel megfogta a labdát a 16-osunkon belül, mert egyébként kiesett volna a Vasas az MB I-ből.

  Ezzel az akciójával a mi GYULUSUNK halálra itélte a szegedi focit. Azóta is öklendezem, ha ez a szégyenteljes merénylet az eszembe jut.

  Mit tesz Isten Mészőly Kálmán mentette meg a Vasast, aki előzőleg már Győrbe is pénzes táskával járt
  csapatot menteni.
  Ugye DRÁGA GYULUS???”
 • 31. Tisza 2010. október 27. 20:19
  „Na akkor miheztartás végett: jómagam végigtomboltam a régi sporiban anno a a Szegedi Volán első nemzetközi kupameccsét: Volán-Barcelona 27-23 .
  Ugye ez ma már elképzelhetetlen lenne?
  Egyébként a kézilabdában van egyáltalán harmadosztály?
  Ha van . akkor egy harmadosztályú csapat kupameccsére mondjuk aTatabánya ellen hányan mennének ki szerdán fél háromkor egy lepusztult , fűtetlen tornaterembe?
  Ja, és mmennyi lenne a végeredmény?
  Az 1-3 nagyjából megfelel egy kézilabdábban egy 23-29 -es végeredménynek!
  Ne szórakozzzunk már egymással , tiszetelt elfogult kézilabda-fanok!”
 • 30. stevestone 2010. október 27. 20:18
  „Kedves dobi!

  Mire gondolsz? Mit kellett volna ennél többet tennünk?

  http://www.delmagyar.hu/sport/volan-vasas_hrepka_adam_baratokhoz_jon/2185663/”
 • 29. greg 2010. október 27. 20:05
  „Lol. Tavaly még 2-3 százan voltak sima pick bajnokin. :D”
 • 28. csozso 2010. október 27. 19:38
  „manboy.1/2 3kor voltak 700-an.Picken mikor vannak ennyien???”
 • 27. dobi 2010. október 27. 19:21
  „Gyúrós Istvánt egy jó sportújságírónak tartom, bár rádióban nem engedném megszólalni... de ez a meccs többet érdemelt volna, és jobbat... mármint a DM-től...”
 • 26. tipmabe 2010. október 27. 18:42
  „Végigfagyoskodtam a meccset, de szerintem van olyan szegedi játékos, aki szintén ezt tette... Amúgy le a kalappal a Volán előtt, a mai szegedi fociban már maga a meccs is eredmény! Hála Dongó kapusnak, hogy nem lett nagyobb a különbség.”
 • 25. manboy 2010. október 27. 17:56
  „Ha annyi embert megmozgat a futball, akkor miért van az hogy egy nb3as bajnokira 2-300an mennek ki? Egy akármilyen pick bajnokin minimum van 800-1ezren!
  A másik: mindenki imádja a focit, haalmas az összefogás a fociért. Akkor miért alakult rivális? Nem hogy egy szekeret kéne tolni mindnekinek? a pénz is megoszlik meg mindne.
  A harmadik: ha Kővári foci párti lenne, akkor sem lennének jobb képessgéűbb labdraúgók a volánban. Aki jobb, már 10-12 évesen küldik el jó pénzért felcsútra vagy külföldre! Hajrá tovább a lenini úton! Csak kérdés, jó ez így?
  Meg aki szerda fél 3ra tesz egy ilyen fontosnak ítélt eseményt a csapat életében az ne csodálkozzon hogy kevesen vannak kint!!!”
 • 24. gavallér 2010. október 27. 17:50
  „Akár milyen színvonalú is a Magyar foci, nem különb ez se mint mi magunk.
  A szegedi foci még így is több embert mozgat meg , mint bármelyik más sportág összesen.
  Csak hát itt a futball mostoha gyerek. Nem kell ahhoz különösebb mérlegelés, hogy a focinak még mindíg a
  legnagyobb a reklám értéke. Szegeden senki nem lát benne semmi üzletet.
  HAJRÁ VOLÁN!!! Majd legközelebb jobb lesz.”
 • 23. csozso 2010. október 27. 17:44
  „De ha Kövári nem pickelne FOCIRA SZegedenakkor 7000-8000 ezer ember volna kiváncsi egy foci meccsre”
 • 22. Ebgondolat 2010. október 27. 17:28
  „A ´76-os meccsen kívül mindegyiken kint voltam!!! Azok a régi szép idők!!! Akkor még nem az volt a fő szempont, hogy ne valljunk szégyent!!! De a ´89-es osztályozós meccs vége elég botrányos volt...”
 • 21. alfa258 2010. október 27. 17:27
  „Egy PICK SZEGED meccsen átlagban! van 1000-1500 néző, BL meccseken 2000-2500-3000! vicc az egész magyar foci nem kellene erőltetni, ami nem megy...”
 • 20. Ebgondolat 2010. október 27. 17:24
  „Helyt álltak??? Szerintem kikaptak!!!
  Mikor változik már meg az a magyar mentalitás, hogy "nem vallottunk szégyent"???
  Mindenki azért megy ki, hogy NYERJEN!!! Nem szégyent vallani a minimumnál is kevesebb!!! De, hogy ezt miért kell mindig kiemelni....”
 • 19. csozso 2010. október 27. 17:24
  „mikor vannak sokan pick mecssen?Veszprém 2500 és még?”
 • 18. micocity 2010. október 27. 16:48
  „700 azaz hétszáz néző!
  A magyar foci ennyi nézőt sem érdemel.

  jonbovi!

  A Pick meccseken ennél jóval többen vannak.

  Hajrá Pick!”
 • 17. emberhegy 2010. október 27. 16:34
  „Sajnos bűnrossz meccs volt.”
 • 16. Schwarczblauer 2010. október 27. 07:53
  „Kedves Unknown!

  Örülök, hogy ennyire lenyűgöz a vasas szánalmas története, de esetleg tudnál mondani 2 nevet a 111 éves szegedi labdarúgás történetéből? Csodáljad csak Kádár és Orbán kedvenc csapatát, különösen Mészölyt, aki könyékig benne volt a 89-es osztályozó elcsalásában.

  HAJRÁ SZEGED, MA MINDENT BELE!!! (és mocskos vasas:)”
 • 15. gróf 2010. október 26. 13:21
  „13. hozzászólás Csirén 2010.10.26. 12:39

  Ez most olyan a Tisza Volánnak, a focistáknak és a közönségnek mint a Debrecennek a Liverpool!”
 • 14. jonbovi 2010. október 26. 13:01
  „13. Csirén 2010.10.26. 12:39
  Csak nehogy aztán többen legyenek kint mint a pick meccsen szoktak lenni...
  Mint pár éve a Honvéd ellen.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép-Szeged: irány Waver!

Csütörtök este 20:30-tól Európa-kupa-meccset játszik a belga Sint-Katelijne-Waver együttese ellen a Szeviép-Szeged. Tovább olvasom