Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Deák Ferenc: Kocsis Lajos a lista élén

Sportrovatunk szervezésében megválasztjuk az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgóját. Kollégáink egy harmincas listát hoztak létre, ebből választhatnak a szavazásra jogosultak.
Az eredményhirdetésre november 17-én kerül sor, ekkor derül ki, hogy ki volt a város legnépszerűbb futballistája. A nyolcadik szavazó az egykori remek támadó, Deák Ferenc.

A nyolcvanas évek közepén volt a Szeol AK meghatározó futballistája Deák Ferenc, aki MTK-s nevelésként a Székesfehérvári MÁV Előrén keresztül került a Szegedbe. Termeténél fogva nem a párharcok megnyerésében tűnt ki, a labdával viszont jó viszonyt ápolt, a kapu előtt rendre feltalálta magát.

A nyolcadik szavazat

1. Kocsis Lajos (100 pont)
2. Baróti Lajos (90 pont)
3. Sándor Károly (80 pont)
4. Kutasi László (70 pont)
5. Portörő Gábor (60 pont)
6. Szabics Imre (50 pont)
7. Gujdár Sándor (40 pont)
8. dr. Hajós Imre (30 pont)
9. Orosházi László (20 pont)
10. Pusztai László (10 pont)

– A Hungária körútiaknál a serdülő háromtól egészen a felnőtt első csapatig eljutottam, de ott csak kupameccsen jutottam szóhoz – emlékezett „Deka". – Élvonalbeli futballista Fehérváron a MÁV Előrében lettem, majd öt év játék után aláírtam a Szeol AK-hoz, ahol szintén öt évadot húztam le az első és a másodosztály között ingázva. A legemlékezetesebb meccsemet az SZVSE-stadionban játszottam, amikor három találatommal a Vasast 5–4-re győztük le. Az első gólomat Mészöly Géza mellől bólintottam (ez volt életem egyetlen fejesből elért találata!), aztán lábbal is szereztem egyet, majd a 89. percben, 4–4-nél, tizenegyesből állítottam be a végeredményt. Az NB I-ben 93 mérkőzésen 19 gólt jegyeztem.

Később szerepelt még az Orosházában, a Tiszaszigetben, az Újszentivánban, de még most, 49 évesen is rúgja a labdát a Legenda-Lajcsi-kupában első helyen álló Gulyás csárda csapatában.

Deák Ferenc kedvence is Kocsis Lajos volt. Fotó: Schmidt Andrea

– A listámon Kocsis Lajost jelöltem az első helyre, mégpedig azért, mert korának ő volt az egyik legjobb irányítója – szavazott Deka. – Baróti Lajost ugyan nem láthattam futballozni, de sokat olvastam és hallottam róla, arról nem beszélve, hogy bámulatos, amit edzőként, szövetségi kapitányként elért. A képzeletbeli dobogóm harmadik fokára Sándor „Csikart" állítottam. Mivel az MTK-ban nőttem fel, rengeteg sztorit ismerhettem meg róla. Amellett, hogy kiválóan játszott a pálya jobb oldalán, 75-ször szerepelt a válogatottban, a vagánysága is elismerésre méltó volt. A többiekről: Kutasi Laciban a focihoz való hozzáállása, mentalitása, sportszerűsége fogott meg, Portörő Gábornak a fejjátéka volt utánozhatatlan, Gujdár Sanyi volt az egyik legsikeresebb, Szegedben is szerepelt kapus, Orosházi Laci pedig a játék szervezéséhez értett nagyon. Szívem szerint Szabics Imrét a listám elejére tettem volna, hiszen külföldön és a válogatottban is sokra vitte, de az utóbbi időszakban a rengeteg sérülés visszavetette. Képessége alapján előrébb is tarthatna.

Amikor teheti, kint van a Tisza Volán SC találkozóin.

– Szurkolok a csapatnak, bevallom kicsit önös érdekből is: Donát fiam a '98-as korosztályban rúgja a labdát. Hasonló a stílusa, mint az enyém, gyors, fürge, érzi a kaput; jó lenne, ha felnőttként már élvonalbeli szegedi együttesben játszhatna.

Harmincas lista

KAPUSOK
Gujdár Sándor
Mészáros Károly
Pálinkás József

VÉDŐK
Korányi Lajos
Gyuris János
Kozma Zoltán
Dr. Kürtösi László
Kutasi László
Portörő Gábor
Szélpál László

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Baróti Lajos
Gruborovics Tibor
Harangozó Sándor
Kocsis Lajos
Kotász Antal
Ladányi László
Orosházi László
Reményik László dr.

TÁMADÓK
dr. Hajós Imre
Hrepka Ádám
Kalmár György
Kozma Mihály
Nemes István
Kun Lajos
Nagy Antal
Pusztai László
Sándor Károly
Szabics Imre
Vass Ferenc dr.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye sportműsora

Tovább olvasom