Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Détári Lajos nem ''bólogatójános''

Az élvonalbeli Sopron labdarúgócsapatának megnőtt az ázsiója megyénkben. Ennek két oka is van: egyrészt a kisalföldi gárdában két idevalósi futballista, a szegedi Dlusztus András és a makói Gyömbér Gábor rúgja a labdát, a másik pedig az edző személye, aki nem más, mint a többszörös világválogatott Détári Lajos.
Détári Lajos már régóta színes egyénisége labdarúgásunknak. Az utolsó világklasszisunk igencsak megosztja a futballtársadalmat: van aki imádja, de olyanok is szép számmal akadnak, akik ki nem állhatják. Utóbbi abból fakad, hogy sohasem mérlegel, mindig kendőzetlenül ország-világ elé tárja, amit gondol. És ez sokaknak szúrja a szemét. Főként labdarúgásunk irányítóéit. Természetesen nem tisztünk valamelyik oldal mellé állni, de az tény, hogy ilyen mélységben még nem volt a futballunk. Ez pedig inkább Döme igazát támasztja alá.

Hárommeccses eltiltás

– Soha nem hátrálok meg, nem vagyok hajlandó beállni a bólogató jánosok sorába – jelentette ki felvetésünkre Détári. – Pedig ebből már eddig is sok bajom származott, és ahogy sejtem, még származni is fog. De akkor sem változok meg, ilyen voltam, vagyok és maradok is.
Dicséretes kiállás a véleményéért, egyenes jellemre vall, csak éppen nem biztos, hogy diplomatikus. Természetesen nem tételezünk fel összefüggést, de a tény, attól még tény marad: a Borsodi Liga nyitányán, a Kaposvár ellen idegenben 1–1-es döntetlennel záruló meccs 85. percében a játékvezető a lelátóra száműzte a Sopron új trénerét, Détárit. A fegyelmi bizottság három találkozóra eltiltotta a 44 éves szakembert...

– Kínomban legszívesebben a fejem a falba verném – kommentálta a döntést Lajos. – Kezdeném ott, hogy már a nyolcadik percben kiállította a bíró az egyik védőmet. Nem tagadom, kemény volt, de például Angliában a vakmerőségéért megtapsolták volna a nézők. De ezt még valahogy lenyeltem, mígnem a vége előtt öt perccel azt merészeltem mondani az asszisztensnek, hogy „Elaludtál, azért nem láttad?". A bíró a lelátóra zavart, a fegyelmi bizottság meg három meccsre elmeszelt. Közröhej. Tudom, hogy utaznak rám, alig várják, hogy büntethessenek. Pedig örülni kellene, hogy a magyar labdarúgásban olyan ember is dolgozik, aki hírnevet szerzett az országnak, annak futballjának.

Páratlan pályafutás

Détári Lajos 1963. április 14-én született. Még nem volt 18 éves, amikor bemutatkozott a Honvéd csapatában. Rövid időn belül már a válogatott is elképzelhetetlen volt nélküle, amelynek mezét 61-szer ölthette magára. A Honvéd után futballozott a német Eintracht Frankfurtban, a görög Olympiakosz Pireuszban, az olasz Bolognában, az Anconában és a Genoában, a svájci Neuchatel Xamaxban, az osztrák St. Pöltenben, a BVSC-ben és a Fradiban. Háromszoros magyar bajnok ('84, '85, '86), MK-győztes ('85), gólkirály ('85, '86, '87), az év játékosa ('85), Német Kupa-győztes ('88), Görög Kupa-győztes ('90), a német Bundesliga legjobb külföldi játékosa ('88), a görög liga legjobbja ('89), a svájci liga legjobbja ('94), hatszoros világválogatott. Edzősködött a Nagyváradnál, a Csepelnél, a Kispest-Honvédnál, a Szombathelyi Haladásnál, a magyar válogatottnál Bozsik Péter segítőjeként. Négy hete a Borsodi Ligában szereplő Sopron vezetőedzője.

Tulajdonosi bizalom


Egy hónappal ezelőtt sokakat meglepett, hogy Döme a Sopron edzője lett. Olyan helyre került, ahol a gárda tulajdonosa, Vízer László Máriusz az elmúlt évadban úgy váltogatta az edzőket, mint más az alsónadrágját.
– Engem ez egyáltalán nem befolyásolt, nem érdekelt – jelentette ki az egykori 61-szeres válogatott. – Soha nem nézek visszafelé, ami korábban történt, az az akkori edzők és a tulajdonos ügye, semmi közöm hozzá. Bízom magamban, tudom, hogy érek el eredményeket, és ha ez így lesz, akkor Vízer úr teljes mellszélességgel kiáll majd mellettem.

Hát igen, a nagy kérdés az, hogy lesz-e eredmény? Détárinak ugyanis egy teljesen új csapatot kell építenie.
– Nagy kihívás, de rettenetesen élvezem a melót. A klub változtatott korábbi politikáján, nem szerződtetett neves, és ezáltal drága játékosokat. A 18-as keretünkből tizenöten 22 évnél fiatalabbak. Kuriózum. Bennük van a jövő, azon vagyok, hogy a lehető legtöbbre megtanítsam őket. Higgye el, jó úton járunk. Tíz emberrel a kaposvári döntetlenünk jó eredmény ugyan, de azt még pontosan én sem látom, hogy mire lehetünk képesek ebben az évadban. Majd ha lemegy négy-öt forduló, akkor sokkal okosabb leszek.

Csiszolatlan gyémántok

Az elmúlt heti nyitányon debütált az élvonalban a szegedi születésű Dlusztus András, valamint az ugyancsak 19 esztendős makói származású Gyömbér Gábor. Dömének nagyon jó a véleménye róluk.
– Mindkettő csiszolatlan gyémánt. Andrásról a fiatal Juhász Roland jut az eszembe, magas, jól fejel, Gabi pedig Lisztes Krisztiánra hasonlít: technikás, sokat fut, védekezni és támadni is tud. Sok van bennük, de még messze nem kész játékosok, a rutin egyelőre még hiányzik náluk.
Akármelyik csapatban is futballozott Détári, mindenhol a közönség kedvencének számított. Különösen Görögországban, az Olympiakosz Pireusznál imádták. Annál az együttesnél, amelynek stadionjának lelátóján névvel ellátott széke van Lajosnak, és amelyhez a napokban írt alá négyéves szerződést a szintén szegedi születésű, Fradiból érkezett Laczkó Zsolt. Kíváncsiak voltunk, Döme milyen tanácsokkal látná el az ifjú tehetséget.

Álomcsapat

– Zsoltot nagyon nagy megtiszteltetés érte, ugyanis az Olympiakosz labdarúgócsapata az európai elithez tartozik. Komoly klub, komoly elnökkel, aki történetesen az ország leggazdagabb elnökének számít. Nem túlzok, magyar futballistának álom ebben a gárdában játszania. Laczkó hatalmas lehetőséget kapott, az igazolását többre tartom, mint teszem azt, Gera Zoltánnak Angliába történő szerződését. Egyelőre nehéz lesz a kezdő tizenegybe verekednie magát, de ha türelmes lesz, idővel biztosan ez is sikerülhet. Szép jövőt jósolok neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürész Emőke és a sárvári tó

Fürész Emőke, a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapatának játékosa a hét eleje óta a… Tovább olvasom