Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Diadalt ünnepeltek a németek

A németországi férfi kézilabda-világbajnokság már a mieink nélkül zajlik. A helyszínen tartózkodik még a Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor, aki érdekességekkel, aktualitásokkal jelentkezik ezeken a hasábokon.
Jól szurkolt. Fotó: MTI
Korán keltek a német kézilabdabarátok. Köln belvárosában már tegnap reggel 10 órakor fürtökben vonultak a kipingált arcú, zászlókba burkolózott szurkolók, mindenki a maga vérmérsékletének megfelelő dalolással. Az autók többségét fekete-piros-sárga ereklyék díszítették, és még egy földre pottyant marslakó számára is világos lett volna: itt valami készül.

Nem is akármi! Német–francia vb-elődöntő. A délelőtt leintett taxis a „meddig dolgozik?" kérdés hallatán úgy bámult rám, mintha legalábbis a fizetése felől érdeklődtem volna, aztán nagy kegyesen kinyögte: „Bis fünf uhr. Nach fünf gibt es ein spiel." Azaz ötig, mert utána meccs van. Jegyet ugyan nem kapott, de a tv-közvetítés is megteszi. A német válogatott spanyolok elleni negyeddöntőjét legutóbb 11 millió 600 ezer néző figyelte a saját foteljéből, amihez aligha szükséges kommentár. Mellesleg amióta Heiner Brand együttese átköltözött Kölnbe, egy elcsípett mosoly, vagy egy elkapott pillantás reményében százak és százak ácsorognak éjt nappallá téve a csapat szállodájánál. A házigazdák kultusza lassan a nyári futballhisztériát idézi, jóllehet az összehasonlítást a kézisek némiképp sértődötten kezelik. Érthető. A német kézilabda-válogatott tizenhatos keretének tagjai ugyanis egy hónapban összesen 183 ezer eurót keresnek, miközben a Werder Bremen válogatott csatára, Miroslav Klose egymaga 233 ezer eurót vághat zsebre...

A KölnArena megközelítése már négy órával a kezdés előtt roppant nehézkesnek bizonyult. A biztonsági ellenőrzés gyorsan haladt, a tömeget inkább az tartotta fel, hogy a bejáratnál mindenkinek a kezébe nyomtak egy újabb német zászlót, nehogy valaki lazsálni merészeljen odabent.
Ettől persze nagyon nem kellett tartani. Parádés felvezetést jelentett az elődöntőnek az aktuális világ- és olimpiai bajnok csatája, amelynek a tétje csupán az 5. hely lehetősége volt.

Meccseredmények

A Németországban zajló férfi kézilabda-világbajnokság első elődöntője fantasztikus izgalmakat hozott. A házigazdák és a franciák a rendes játékidőben nem bírtak egymással, és csak kétszeri(!) kétszer ötperces hosszabítás – vagyis összesen plusz 20 minutum – után tudtak nyerni a házigazdák 32–31-re.
Férfi kézilabda-világbajnokság, elődöntők: Németország–Franciaország 32–31 (11–12, 21–21, 24–25, 27–27, 29–29), a Dánia–Lengyelország találkozó lapzártánk után fejeződött be. Az 5–8. helyért: Horvátország–Spanyolország 35–27, Izland–Oroszország 25–28. A folytatásban szombaton, az 5. helyért: Horvátország–Oroszország, a 7. helyért: Spanyolország–Izland. Ma szünnap van a vb-n.

A publikum a horvát–spanyol derbit még szolid visszafogottsággal figyelte. Az első komoly morajlás viszont már azt jelentette, hogy a német válogatott tagjai felbukkantak a játékoskijáróban. A helyi showman egyre erőteljesebben hergelte a közönséget, a hangulat fokozódott, a semleges szemlélődőnek is borsódzott a háta. A név szerinti bemutatásnál a hangorkán majd szétvetette a falakat, majd kezdetét vette minden idők egyik legdrámaibb kézilabdakrimije. A rendes játékidő félidejében hat vicces figura botorkált be a pályára, kezükben gitárt, dobot, mikrofont szorongatva, egy harmatos playbackkel előadták a világbajnokság indulóját, de a nagy esélylatolgatás közben igazán senki nem figyelt rájuk. A nézők tapodtat nem mozdultak, pontos adat még nincs, de nem kizárt, hogy a csarnok büféi negatív rekordot döntöttek.

Mindenki a helyén maradt, mintha az emberek attól tartottak volna, hogy mire visszaérnek, valaki elfoglalja a helyüket. A vége kétszeri hosszabbítás, 32–31-es német diadal, és ritkán látható népünnepély. Miközben a francia játékosok a könnyeiket nyelték, húszezer német üvöltötte a nagyvilágba, hogy övék lett a győzelem.

Húsz perccel a meccs után a nézőknek legalább a fele még mindig a helyén állt, a konferansziénak így alaposan meg kellett dolgoznia a pénzéért. A német drukkereknek pedig nem maradt más dolguk, mint odahaza hátradőlve végignézni, hogy Dánia vagy Lengyelország lesz az ellenfelük a vasárnapi döntőben. Jó nekik...

Méhes Gábor helyszíni jelentése

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Djukics félti a kézilabda jövőjét

Dragan Djukics nagy kedvencnek számított Szegeden. Jelenleg a svájci válogatott szövetségi… Tovább olvasom