Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Diktatúra?

Azok után, hogy Gyökös Lajos kimaradt az Eb-re utazó keretből – illetve hiába teljesítette a feltételeket, Storcz Botond szövetségi kapitánynak nem kell a versenyző –, már előretekint az EDF Démász-Szegedi VE kajakosa, és a vb jár a fejében.
Amit lehetett, Gyökös Lajos megtette. Az EDF Démász-Szegedi VE kajakosa előbb teljesítette a válogatási feltételeket, majd amikor ez sem volt elég az Európa-bajnoki csapatba kerülésre, elment Szolnokra, beült egy számára az újdonság erejével ható négyesbe, tesztelt – egy óra intenzív edzés résztávokkal, indításokkal, rajtgyakorlatokkal és iramváltásokkal –, majd elfogadta Storcz Botond szövetségi kapitány döntését, hogy kimarad a négyesből, és már újra Szegeden van. Készül a második válogatóra, amely a poznani világbajnokság válogatott keretéről hivatott dönteni.

– Odatettem magam az edzésen, jól tudtam alkalmazkodni az előttem ülő Dombi Rudolfhoz, bár azért lett volna még csiszolnivaló az egység mozgásán. A kapitány döntése volt a mérvadó, míg a másik tréner, Sári Nándor rendkívül korrekt volt velem. Storcz meglátása szerint Hadvina Gergely jobb tolóember, mint amilyen én második beülő vagyok, ezért maradtam ki a négyesből. Természetesen csalódott vagyok, mert nem tudom, hogyan alakul az évem. Fontos esemény lett volna az Eb, főleg a szponzorok miatt, a döntés tehát hátrányosan érint, és nem derít jókedvre, de nem esek az önsajnálat hibájába. Tegnap délelőtt már edzettem, résztávoztam a Maty-éren, majd kondiztam, délutánra pedig pihenőt kaptam, mert a szolnoki teszt kiszívta az erőmet. Ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, hogy az Eb után megint változik a helyzet, és én kerülök a hajóba – mondta Gyökös Lajos.

A csalódott Gyökös Lajos (elöl) már előre tekint.  Fotó: Karnok Csaba
A csalódott Gyökös Lajos (elöl) már előre tekint.
Fotó: Karnok Csaba

– Még mindig feldúlt vagyok – ezt már Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója mondta. – Indokolatlanul hátrányosan érintette a szövetségi kapitány döntése klubunk versenyzőjét. Igazságtalan, diktatórikus, a sport szellemével ellenkező döntés született, és ennek igenis hangot kell adni. Ha ugyanaz történik, mint tavaly, amikor Gyökös szintén kimaradt a Storcz által kijelölt négyesből, amely az Eb-n ötödik lett, majd itthon két kihívó egység is legyőzte, akkor végleg le kell vonni a tanulságot: Storcz nem tud olyan négyest összeállítani, amely hazai viszonylatban a legjobb.

Így döntött Storcz

A magyar kajakos és kenus válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond a következők alapján döntötte el az ezer méteren induló négyes összeállítását, amelyből a szegedi Gyökös Lajos kimaradt: – A négyes kialakítása a szolnoki rangsoroló után kezdődött, amelyen Gyökös nem volt a C döntőben sem. Ez alapján én összeállítottam egy egységet, amely a szegedi világkupán is elindult, és ott nyert. Ezután változtattam rajta, Holpert és Boros helyére Kökény és Szalay ült be, így már hat ember kipróbálásánál jártam. Mivel Gyökös második lett ezer méteren egyesben, őt is ki akartam próbálni, immár hetedik versenyzőként. Hadvina a negyedik beülő volt, ám Gyököst nem oda, hanem a hajó második helyére ültettem. Jól teljesített, viszont így nem volt negyedik ember, Szalay ebben a pozícióban nem tetszett. Gyökös és Szalay közül utóbbi maradt a második beülőben, míg a hajó utolsó embere Hadvina lett. Gyökösnek elmondtam a döntésemet, és ő ezt tudomásul vette. Az, hogy én a 2008-ban történtek miatt neheztelnék rá, nem igaz. Nem is értem, hogyan merülhetett fel ilyen, nincs a mostani és az akkori dolog között semmilyen összefüggés. Velem nem ment két éve a négyes, Gyökös bekerült a helyemre, így nyertek vb-t, én pedig egyesben próbálkoztam. Sajnos nem sikerült, de csak magamat okolhattam. Nekem most az az érdekem, hogy a legjobb hajó menjen az Eb-n – mondta Storcz.

Azért Gyökös mint világbajnok és tapasztalt versenyző, a rutintalan rivális helyett legalább egy esélyt kaphatott volna a bizonyításra...

Olvasóink írták

  • 3. Agyalapi 2010. június 26. 13:38
    „Pedig úgy szerettük Storczot....”
  • 2. SW30 2010. június 25. 10:03
    „mindenki tudja, hogy ott a helyed a négyesben”
  • 1. bessy 2010. június 25. 08:08
    „Azért ne add fel, fel a fejjel, mi mindannyian szurkolunk neked.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petrovics: Storcznak nincs szakmai érve Gyökös ellen

Storcz Botond szövetségi kapitány semmilyen szakmai érvet nem hozott Gyökös Lajos szereplése ellen - jelentette ki az EDF Démász Szeged VE klubigazgatója. Tovább olvasom