Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Donkó Orsolya: vasárnap is gyertek, szükség van rátok!

Donkó Orsolya, a Szeviép Szeged trénere és az együttes kitűnősége, Fürész Emőke volt a delmagyar.hu vendége. Edző és játékosa ígérik: tovább tart a Szeviép-csoda!
Donkó Orsolya: Köszönjük a kérdéseket és a gratulációkat. A fokozott figyelem és a csapat felé áradó szeretet boldogsággal tölt el minket. Ígérjük, hogy a következő mérkőzéseken is mindent megteszünk a győzelemért és egyben kérünk benneteket kísérjetek el minket Sopronba és vasárnap töltsétek meg a csarnokot!

Fürész Emőke: A győzelmeink után látjuk az örömöt a szurkolóink arcán, ami a saját örömünket is megkétszerezi.  A felénk áradó szeretet erőt ad a folytatáshoz. Büszkék vagyunk, hogy miattunk is Szeged sporteredményeiről beszél mostanában az egész ország! 

Sasvári Csaba: Emőkének és minden lánynak üzenem, hogy ezt a Sopront idegenben is meg lehet verni és ezt komolyan higgyék el! Ugye elhiszik ezt? A szerdai meccshez gratulálok, fantasztikus volt, így tovább!!!

Donkó Orsolya: Ha hasonló harcosságot, csapat védekezést és kimagasló dobószázalékot tudunk nyújtani, akkor megadjuk az esélyét egy szoros mérkőzésnek.

Fürész Emőke: Ha már eljutottunk idáig és elhittük, hogy a Pécset is le tudjuk győzni idegenben, akkor mindent meg fogunk tenni, hogy Sopronban is győzzünk. Ha valakinek megremeg a keze, akkor azok nem mi leszünk. Nem bennünket nyom az esélyesség terhe.

gerardo: még most is nehéz elhinni, hogy nyerni tudtatok Pécsett az elődöntőben. Mi volt a siker receptje?

Donkó Orsolya: Mindenek előtt a csapategység és a töretlen hit egymásban. 40 percen keresztül tudtunk támaszkodni a védekezésünkre és támadásban egymást kiszolgálva tudtunk extra kosarakat dobni. Tudtuk, hogy csak úgy tudunk legyőzni egy nálunk jóval nagyobb költségvetéssel bíró csapatot, ha egységesek vagyunk és mindenki egyirányba húz. Kellettek a sikerhez az egyéni extra teljesítmények, de ez is a csapat erejét bizonyította. 

Nini, egy újabb kérdés!
Nini, egy újabb kérdés!
Fotó: Schmidt Andrea

Dézi: Fáj-e még a magyar kupa elődöntő? Gratulálok a csapatnak!

Fürész Emőke: Sokan mondták, hogy megérdemeltük volna a döntőbe jutást. Azt mondták, hogy az élet visszaadja azt, amit akkor elvesztettünk. A bajnoki finálé kárpótolt bennünket.

Donkó Orsolya: Köszönjük a gratulációkat. A kupa elődöntő utáni érzéseinkre sebtapasz volt a bajnoki elődöntő. Büszke vagyok a csapatra, hogy bebizonyította, hogy valóban a fináléban van a helyünk. 

kosaras: Milyen a Szeviépnél az edző-játékos viszony?

Fürész Emőke: Néha visszaélünk azzal, hogy Orsi túl jó ember. A helyében sokkal szigorúbb lettem volna és több büntetést kiosztottam volna, amikor nem koncentráltunk. Ez többnyire nem a meccsekre, hanem az edzésekre vonatkozik. Lehet valaki fáradt, de az edzéseket munkával kell tölteni.

Donkó Orsolya: Volt játékosként tudok a lányok fejével gondolkozni. Nem egyszerű 14 különböző egyéniségű nővel együtt dolgozni, nyilván magam is sokat hibáztam a szezon alatt. Sokszor túl közel engedtem őket magamhoz és a mérkőzéseken látott határozottságomat nem mindig tudtam átmenteni a hétköznapokra. Intelligens játékosaim vannak, akik többé-kevésbé jól kezelik ezt a helyzetet. Az eredményességünk mindig közös munka eredménye. 

vakond: Puljezevics Nenad a Pick Szeged kapusa lemondott a csapatkapitányi tisztségről, mert szerinte csak annyi volt a dolga, hogy térfelet válasszon. Emőke, számodra mit jelent csapatkapitánynak lenni és ez mivel jár?

Fürész Emőke: Megtiszteltetés egy ilyen csapat kapitányának lenni. Nálunk az öltözőben egység van, mindenki megoszthatja a másikkal a gondolatát és ebből építkezünk. Azt sokan elmondták, hogy szükségük van egy vezérre, amit bennem megtaláltak. Ezért elfogadják a kritikámat, mert tudják, hogy a csapat érdekeit tartom szem előtt. A rengeteg pályán töltött perc mellett az energiámból arra is kell áldoznom, hogy a többiekben is tartsam a lelket. Ha hibázank, biztassam őket, ha jót játszanak, akkor dícsérjem őket.

vic21: Játékosként többször is voltál bajnok, mit jelentene számodra edzőként a siker?

A lap is megírta: tovább tarta a Szeviép-csoda!
A lap is megírta: tovább tart a Szeviép-csoda!
Fotó: Schmidt Andrea

Donkó Orsolya: Ahogy az egész szezonban, most is a csapatot helyezem előtérbe. Már a döntőbe jutás is hatalmas bravúr volt tőlünk, remélem, hogy a lányok nem elégednek meg ennyivel.

Éva: Orsi, ha jól tudom, korábban játszottál Sopronban - milyen érzés volt egykori csapatodat térdre kényszeríteni?

Donkó Orsolya: Az alapszakaszban egyszer már legyőztük a Sopront. Ha az érzéseimre vagy kíváncsi: a legnagyobb élmény a Pécset legyőzni Pécsett.

triatlonos: Tegnap voltam először tudatosan a meccsen - korábban néhányszor láttam a csapatot, de csak a kézilabda meccsel összefüggésben - nagyszerű élmény volt. Szervezem vidékről a barátaimat a vasárnapi derbire. Ami igazán tettszett: 1. a két edző baráti viszonya 2. a játékvezetők miután belátták, hogy ez háromesélyes viszonylag reálisak voltak, de volt olyan időszak, amikor gondosan ügyeltek arra, hogy Szeged jelentős előnyre ne tegyen szert 3. a közönség is felvette a meccs ritmusát 4.a döntő pillanatban nem remegett meg a szegedi kéz, azért, mert erős a szegedi szív 5. az utolsó 24 másodperc izgalmasabb volt, mint a Milán meccs!

Fürész Emőke: Csak veletek sikerülhetett a győzelem! Üres csarnokban nem remeg meg az ellenfél keze és mi is hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a fáradtság. Amikor ilyen buzdítás van, semmi más nem érdekel bennünket, csak hogy menjünk előre, a végsőkig harcoljunk a győzelemért.

Donkó Orsolya: Játszottam Pécsett és Sopronban is, mindkét helyen teltházas mérkőzéseken. Tudom, hogy a szurkolók buzdítása mennyit jelent a kritikus pillanatokban. Ezért is vagyok borzasztóan boldog, hogy végre Szegeden is átérezhették a lányok a szurkolók szeretetét. Vasárnap is gyertek, szükség lesz rátok!

Tökéletes összhang: az edző és játékosa.
Tökéletes összhang: az edző és játékosa között.
Fotó: Schmidt Andrea

Balázs: Kedves Orsi és Emő! Pécsi szurkoló lévén nem örültem, hogy csapatunk nem jutott a döntőbe, de nagy kosárlabdabarátként örülök, hogy a Szeged csapata is felzárkózott a Pécs-Sopron páros mögé. Külön elismerésem az ebben a szezonban nyújtott teljesítményéért magyarjaiknak, Emőnek és Németh Bettynek, valamint az edzőnek Donkó Orsolyának.

Amit kérdezni szeretnék, az minket, pécsieket különösen érdekelne. Még pedig, hogy a Szeged vállalja-e az Euroliga-megmérettetést a következő szezonban? Mert így a Pécs csapata csak akkor indulhat, ha 3 csapat indulásának jogát kilobbizza a szövetség.

Amennyiben vállalják az Euroligát, természetesen sok sikert kívánok, és az esetleges tv-közvetítéseket nézni fogom.

Donkó Orsolya: Megbeszéltük a vezetőkkel, hogy ezekben a napokban kizárólag a bajnoki döntőre koncentrálunk. A bajnoki finálé után ülünk le megbeszélni, hogy mi szól az Euroliga mellett illetve mi ellene.

Fürész Emőke: Köszönet a pécsi szurkolók elismeréséért. Gyógyulást kívánunk a sérültjeiknek.

amanda: Nagyon sűrűnek látszik a bajnoki döntő. Egy hét alatt négy mérkőzést kell játszani, mennyire szerencsés ez a fajta lebonyolítás?

Donkó Orsolya: A válogatott felkészülése miatt játszunk kétnaponta, ezt még el lehetne fogadni, de a december 21-től februárig tartó szünetet a mai napig nem értjük. A kétnaponkénti mérkőzés a Sopron fiatal és több játékossal rendelkező csapatának kedvez, de már többször is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk bravúrra.

pepe: Emőke, sorozatban játszod végig az első perctől az utolsóig a mérkőzéseket, bírni fogod?

Fürész Emőke: Az elmúlt másfél hónapban, több mint egy tucat meccsen 38-40 percet játszottam, már magam sem értem, hogyan bírom. Néha kinézek az oldalvonal mellé, hogy hátha kapok egy kis pihenőt, de esélyem sincs. Azért édes teher és felelősség is egyben, mert fáradtan is hoznom kell magam. Nem csak a jó játékra gondolok, hanem a többiekre is figyelnem kell csapatkapitányként.

A Szeviép Szeged edzője, donkó Orsolya és Fürész Emőke mosolyogva érkeztek szerkesztőségünkbe.
A Szeviép Szeged edzője, Donkó Orsolya és Fürész Emőke fáradtan,
de mosolyogva érkeztek szerkesztőségünkbe. Fotó: Schmidt Andrea

Martin1899: Hogyan tudod minden meccs előtt ennyire motiválni a játékosaidat, akik már sorozatban sokadik fontos meccsüket játsszák a szezonban, és valószínűleg már nagyon fáradtak?

Mi a titka ennek a nagyszerű csapat-egységnek, ami itt kialakult? Az látható, hogy a játékosok mindent megtesznek a győzelemért, küzdenek egymásért és ez nagyon szimpatikus!

Donkó Orsolya: A csapat vezetősége törekedett arra, hogy nyerő típusú játékosokat igazoljon. A jóval kisebb költségvetésünk ellenére igazolódni látszik a helyes válogatás. Ebben a szezonban mindig akkor voltunk - és remélem leszünk eredményesek -, amikor csapatjátékot játszottunk. A ránk jellemző harcmodor és csapategység az egész szezon munkájának az eredménye.

delmagyar.hu: tegnap fantasztikus mérkőzésen egyenlítettetek a Soporon ellen a bajnoki döntőben. Korábban még soha nem szerepelt a Szeged bajnoki fináléban, most úgy tűnik, hogy a csapat megérett a feladatra. Pedig sokan kételkedtek ebben, azt tartották: a címvédő 3-0-val söpri el a Szeviépet az útjából.

Donkó Orsolya: A Pécs elleni elődöntő sikere erőt adott a folytatáshoz. Továbbra is töretlen a bizalmam a csapat irányában.

Fürész Emőke: Hallotunk a mozgolódásról, reméltük, hogy sokan lesznek kíváncsiak ránk a Sopron ellen is. Be szerettük volna bizonyítani, hogy a döntőben van a helyünk, nyerni akartunk tegnap.

Megérkezett szerkesztőségünkbe Donkó Orsolya és Fürész Emőke, csupa mosoly a két hölgy, van is rá okuk.

Olvasóink kérdéseit a beszélgetés megkezdése előtt és alatt az interju@delmagyar.hu e-mail címre, illetve cikk-kommentként is várjuk.

Olvasóink írták

 • 10. libero 2009. április 24. 08:32
  „Jó lenne, ha a szegediek megtöltenék a Sportcsarnokot vasárnap!Megérdemelnék a lányok.Ha nyernének ma Sopronban ...”
 • 9. mordon 2009. április 23. 19:04
  „Valójában az lenne az igazi ha kétszer ennyien lennénk kint és mindenki hozzátenné a hangját a lányok sikeréhez. Azért a tegnapi nézőszámmal már kezdett megteremtődni az "aréna" hangulat ami szerintem eléggé zavarta a Soproniakat, a mi lányainkat pedig átlendítette a nehéz helyzeteken...

  Aki csak tud jöjjön vasárnap (síppal,dobbal,nádi hegedűvel) kiabáljon ahogy csak tud és akkor a siker biztos nem marad el!!

  HAJRÁ SZEGED!!!!”
 • 8. varosi 2009. április 23. 12:01
  „Azért az délmagyaros túlzás, hogy ezren voltak a tegnapi meccsen.”
 • 7. Dézi 2009. április 23. 10:58
  „Orsi !

  A Szegedről Pécsre ment játékosokkal milyen a kapcsolat - főleg, hogy az alapszakaszban legyőztétek őket ?
  ÉS : Fáj-e még a Kupa elődöntő ??? Ill. a játkvezetőkkel kapcsolatban - felfüggesztésük - a csapat kapott-e visszajelzést ? Szurkolói szívem szerint miénk lehetett volna a kupa !!!! Gratulálok a csapatnak és Neked !!”
 • 6. insideman 2009. április 23. 10:56
  „sok sikert a szeviép-szegednek!
  vasárnap ott leszek...leszünk!!!!”
 • 5. marpalos 2009. április 23. 10:17
  „A soproni honlapon azt olvasni, hogy a Horváth Zsuzsa Szegedre jön. Pécs ismerőseim szerint Szakács Ildi meg Sopronba. Miért erősítjük a Sopront, amikor Ildikó jóval megbízhatóbb, értelmesebb, hasznosabb játékos a csapat szempontjából. Nem őt kellene megtartani?”
 • 4. Martin1899 2009. április 23. 09:57
  „Kedves Orsi!

  Hogyan tudod minden meccs előtt ennyire motiválni a játékosaidat, akik már sorozatban sokadik fontos meccsüket játsszák a szezonban, és valószínűleg már nagyon fáradtak?
  Mi a titka ennek a nagyszerű csapat-egységnek, ami itt kialakult? Az látható, hogy a játékosok mindent megtesznek a győzelemért, küzdenek egymásért és ez nagyon szimpatikus!

  Gratulálok az eddigi sikereitekhez, ha Pécsett is sikerült a bravúr, akkor Sopronban is sikerülhet!
  Hajrá Szeged!!”
 • 3. shaq 2009. április 23. 09:57
  „Kedves Orsi!
  Gratulálok a fantasztikus győzelmekhez! A kérdésem az lenne, hogy sikerül-e megtartani a kulcsjátékosokat a következő szezonra is? Gondolok itt Fűrész Emőkére, Németh Bettyre, Zserzserunovára és Maslowskira.”
 • 2. triatlonos 2009. április 23. 09:56
  „Tegnap voltam először tudatosan a meccsen - korábban néhányszor láttam a csapatot, de csak a kézilabda meccsel összefüggésben - nagyszerű élmény volt. Szervezem vidékről a barátaimat a vasárnapi derbire. Ami igazán tettszett: 1. a két edző baráti viszonya 2. a játékvezetők miután belátták, hogy ez háromesélyes viszonylag reálisak voltak, de volt olyan időszak, amikor gondosan ügyeltek arra, hogy Szeged jelentős előnyre ne tegyen szert 3. a közönség is felvette a meccs ritmusát 4.a döntő pillanatban nem remegett meg a szegedi kéz, azért, mert erős a szegedi szív 5. az utolsó 24 másodperc izgalmasabb volt, mint a Milán meccs!”
 • 1. pszbamacs 2009. április 23. 08:30
  „Sziasztok!

  Gratulálok a döntőbe jutáshoz,
  kifejezetten a döntőbeli játékhoz!
  Kitűnő csapattá érett a Szeged.
  A sorsdöntő csatákon az ellenfél
  legjobbjainál mindig egy-két
  játékossal több klasszist nyújt.
  Mindig meg tudtok újulni.
  Így lesz a következő meccseken is!
  Hajrá Szeged!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeged Betoné a LEN-kupa!

Ötméteresekkel, 17-13-ra győzött a Szeged Beton csapata a görög Panioniosz ellen a LEN-kupa döntő visszavágóján, ezzel megnyerte a sorozatot. Tovább olvasom