Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Douchev-Janics és Vajda: erőfelmérés Duisburgban

Szeged - Ma indul a magyar csapat a péntektől vasárnapig sorra kerülő duisburgi kajak-kenu-világkupára, amelyen női K1 500 méteren eldőlhet az olimpiai induló személye. A többi számban az erőfelmérés a cél.
Múlt pénteken a szegedi Maty-éren Kozák Danuta nyerte a K1 500 méter első válogatóversenyét, a második helyen Fazekas Krisztina végzett. Ha a németországi regattán is a Honvéd kajakosa lesz a jobb, akkor eldől kettejük csatája, ellenkező esetben a jövő szerdai úgynevezett szétlövésen kerülhet pont a vetélkedés végére.

Douchev-Janics Natasa
Douchev-Janics Natasa
Az eredeti tervek szerint férfi K2 1000 méteren is összecsapott volna Duisburgban a szegedi válogató első, illetve második helyezettje, de a „kihívók", Tóth Dávid és Kulifai Tamás végül visszaléptek, hogy a továbbiakban a négyesre koncentrálhassanak – azóta az is kiderült, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai (hozzá tartozik Pauman Dánielis) Kammerer Zoltánnal alkotnak majd egy hajót. A Dombi Rudolf, Kökény Roland páros így tehát már londoni induló, ennek ellenére elindul a németországi versenyen. A férfi kajakosok közül ott lesz még Molnár Péter és Kadler Viktor (200 méteren egyesben és párosban indulnak), valamint Kristian Adrianov Dushev is (K1 500) – utóbbi Douchev-Janics Natasa férjének, egyben edzőjének, Andrian Douchevnek a fia.

Nevezett a világkupára K2 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Douchev- Janics, Kovács Katalin páros is (magyar egységként szintén indul a Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó), és a tervek szerint az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnoka 200 méter egyesben is rajthoz áll.

Peking kenus bajnoka, a szintén szegedi Vajda Attila C1 200 és 1000 méteren indul.

Vajda Attila
Vajda Attila

– A legfontosabb cél, hogy a versenyzők felmérjék jelenlegi állapotukat egy erős nemzetközi mezőnyben. A világkupán minden országból két egység indulhat, tehát bizonyos esetekben komolyabb a mezőny, mint a világversenyeken, most is rengetegen neveztek. Természetesen Danuta és Krisztina egymással is külön csatát vív majd az olimpiai csapatba kerülésért – nyilatkozta a szövetség honlapján Storcz Botond szövetségi kapitány.
A regattán holnap az 500 és 1000 méteres elő- és középfutamokat rendezik, ezeknek a számoknak szombaton délelőtt lesznek a döntői. A második nap délutánján további 500, valamint 200 méteres elő- és középfutamok következnek, e számok fináléit a vasárnapi zárónapon bonyolítják le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódi Anikó anyaként szurkol aranyakért

Olyan megyei sportolókat faggatunk a magyar éremesélyekről, akik korábban részt vettek ötkarikás játékokon. Hódi Anikó, a vásárhelyi BMX-es következik. Tovább olvasom