Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Douchev-Janics Natasa visszatér Szerbiába?

Szeged – Amin korábban még csak jót mosolyogtunk, akár megtörténhet: olimpiai bajnok kajakosunk Douchev-Janics Natasa visszatérhet Szerbiába.
Először viccnek hittük. Aztán egy-két információ birtokában már elbizonytalanodtunk. Utána pedig meglepődtünk, egyben rádöbbentünk, hogy a kirakójáték utolsó darabja nagy valószínűséggel a helyére került. Ami korábban pletyka volt, ma már szinte valóság: az EDF DÉMÁSZ-Szeged színeiben háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa a jövőben a nemzetközi versenyeken lehetséges, hogy Szerbia színeiben indul – akár már 2013-ban is. Információink szerint a kajakos a Magyar Kajak-kenu Szövetséghez eljuttatott egy elektronikus levelet, amelyben jövőbeni terveiről, a távozásáról ír.

Natasa! Mindent köszönünk! Fotó: Schmidt Andrea
Natasa! Mindent köszönünk! Fotó: Schmidt Andrea


Janics-dosszié a delmagyar.hu-n

Válogatott cikkeink, amelyeket Douchev-Janics Natasáról írtunk.
Douchev-Janicsot honosítanák a szerbek - a klubot még nem keresték meg
Douchev-Janics Natasa: egyesben kell jól szerepelni
Tíz nap edzőtábor Douchev-Janics Natasával
Douchev-Janics Natasa keményen edz Primorskóban
Kis világ, nagy célok: Natasa újra edz
Megszületett Douchev-Janics Natasa kislánya, Milana
Exkluzív képriport Janics Natasáék törökországi edzőtáborából
Janics Natasa: minden szinten a csúcson
Titokban férjhez ment Janics Natasa
Janics Natasa kajakos alapítványt hozott létre
Janics Natasa: Nagyon szeretek nyerni
Szétmegy a Janics-Csányi házaspár
Janics Natasa együtt edz az utódokkal
Bekötötték a kajakkirálynő fejét
Janics: Öt aranyra hajtok!
Szegedre jönnek a Szállítók
Janics Natasa Szegeden van itthon
Janics Natasa akár szövetségi kapitány is lenne
Natasa ezután kevesebb közszereplést vállal
Kovács László lesz Janics Natasa edzője
Petrovics elhagyta, Árpi megtalálta Natasa lapátját
Janics Natasa: Aki tud lazítani, az tud feszíteni is
Janics gyorsabb, Vajda nyugodtabb
Janics Natasa mindenhol nyerni akar
Janics: A Maty-ér mindent megad
Natasa
Janics Natasa kilenc év után kikerült edzője csapatából
Janics Natasa, a kajakkirálynő

– Délután arról értesültem, hogy a férj, Andró külföldön akarja az edzői pályafutását folytatni, a felesége, Douchev-Janics Natasa pedig szeretne mellette maradni. A Magyar Kajak-kenu Szövetséghez szeptember 30-áig be kell nyújtani egy átigazolás iránti kérelmet, majd a hazai szövetségnek mindezt november 30-áig a nemzetközi szövetség felé is továbbítania kell. Mi van akkor, ha a magyarok ezt elutasítják? Jövőre nem versenyezhet a nemzetközi viadalokon, viszont egy év kihagyás után már nem kell végigjárni ezt a procedúrát. Natasa pontosan olyan szerb állampolgár, mint amilyen magyar, viszont a versenyzési engedélyhez kell a magyar hozzájárulás is. Az elmúlt tizenkét évben hat olimpiai érmet hozott a városnak, ebből három aranyérem volt, és ez egyesületi, de még városi szinten is minden idők legjobb eredménye. Biztos azonban, hogy nem tudta volna elérni ezeket a sikereket a klub és Szeged segítsége nélkül, főleg az első időszakban, de az elmúlt néhány évben sem. Ha úgy hozza az élet, hogy el kell válni, akkor mi barátilag, békésen szeretnénk. Nagyon nehéz elfogadni, hogy a három olimpiai cikluson keresztül az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE-vel összeforrott név, Janics Natasa nem maradhat szegedi. Mi még bízunk benne, hogy nem így lesz. Hozzánk szerződés köti december 31-éig, így megvétózhatnánk az országváltását, de ha menni akar, nem akadályozzuk meg – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a klub igazgatója.

Douchev-Janics Natasa 2001 januárjában igazolt Szegedre, de már 1999-től Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával dolgozott. Azok után, hogy szerb színekben 2000-ben olimpiai negyedik lett K1 500 méteren, 2004-ben K1 és K2 500 méteren is aranyérmet nyert – immár magyar versenyzőként. A sikertörténet 2008-ban folytatódott egy K2 500 méteres elsőséggel, illetve K4 500 méteren egy ezüstéremmel. Az ötödik olimpiai medált K2 500 méteren idén szerezte Londonban, majd K1 200 méteren született meg egy bronzérem révén a hatodik medál. Emellett „összelapátolt" még 18 világ- és 17 Európa-bajnoki aranyérmet is, nem beszélve a további dobogós helyekről.

– Nem beszéltem vele már egy ideje, és amióta elment nyaralni, azóta nem is volt Magyarországon. A legutolsó információ vele kapcsolatban az, hogy szeptember végén Szegedre jön. Közel tíz évet dolgoztunk együtt, ilyen hosszú időt Kovács Katalinon és Petrovics Kálmánon kívül még senki sem töltött el vele. Jóban, rosszban a rendelkezésére álltunk. Nemcsak mint menedzser vagyok csalódott, hanem mint közeli barát, ami érzelmileg is megvisel. Rosszul érzem magam a bőrömben, mert valamiért én sem kaptam tájékoztatást a terveiről. Eddig nem volt jellemző rá, hogy önálló utakon jár. Az én szerződésem lejár december 31-én, ez pedig azt jelenti, hogy bárkivel tárgyalhat – vélte Csonka Gábor, Natasa menedzsere, aki így folytatta: – Sportot szerető magyar emberként el vagyok keseredve, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha Natasa tényleg szerb színekben indul a jövőben, akkor Benedek Dalmával, valamint az olimpián járt két szerbiaival már egy igen ütőképes női kajakos csapat alakul déli szomszédunknál. Benedekkel kipróbálták már a párost, pozitív tapasztalatokat fogalmaztak meg. Nem kell évente jó néhányszor megszakadniuk, mint nálunk, elég egy verseny, és máris a vb-re vagy az olimpiára készülhet. További nyomós ok lehet, hogy a férj kapott egy állást. Profi versenyző, oda megy, ahol jobbak a feltételek, és ez nem csak a pénzügyi részre vonatkozik.

Megpróbáltuk elérni Douchev-Janics Natasát is, ám telefonon mindez nem sikerült. A Facebookon Almási Piroska, Natasa kislánya, Milana bébiszittere magyar idő szerint 17.25-kor tett fel egy mobilképet, amely szerint Szófiában ekkor 13 Celsius-fok volt. Így a család feltételezhetően még a bulgáriai fővárosban tartózkodik.

– Szeretnénk, ha továbbra is a magyar válogatott tagja maradna, nagyon sajnálnánk, ha más ország színeiben folytatná – mondta Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára az nso.hu-nak.

Ami az olimpiai életjáradékot illeti, a jogosultsághoz magyarországi bejelentett lakcím és magyar állampolgárság kell, ezek pedig Douchev-Janics rendelkezésére állnak.

Olvasóink írták

140 hozzászólás
 • 140. theseus 2012. szeptember 24. 14:06
  „138. kreatív 2012.09.23. 08:44

  Jó lenne ha megértenéd, hogy az élsportolókat - és általában a sikeres embereket - nem elsősorban a pénz motiválja, hanem a szakmai siker. A pénz számukra csak másodlagos, a siker egyik következménye.
  Csak nagyon kevesen lesznek olimpiai- és világbajnokok, illetve válogatottak, a többi élsportoló pedig sokkal kevesebbet keres, hasonlóan kemény edzésmunkával.
  Más területen nagyobb eséllyel és kisebb energiabefektetéssel lehet kimagasló jövedelmet elérni, ha valakit csak ez foglalkozat.”
 • 139. virág25 2012. szeptember 24. 10:00
  „Adott és kapott, ez igaz. DE azt senki nem említi, hogy amikor Mo.-ra jött akkor felborult az egész magyar kajakos világ. Kati nénit a süllyesztőbe tették, mert jól összefogtak akkor ellene. Janics -Kovács páros, edzőváltás, stb... Ezt sikerült most "ledolgoznia a ffi kajak négyessel. Ami nekünk Szegedieknek nem túl jó, mert a mieinket nem vették be a csapatba, pedig ha engedik őket legalább megmérettetni versenyen, akkor talán lehetett volna...... De ez a múlt. Talán ebből lett elege a másik lánynak is?”
 • 138. elktro 2012. szeptember 23. 20:12
  „Nagyon szomoru hogy egyik naprol a masikra megvaltoznak a velemenyek. Natasa amit kapott Magyarorszagtol vissza is adta az ermeken keresztul. Aki pedig csak a penzt lassa, az nem kellene hogy hozza szoljon.
  Szerbiaban mindenki buszke volt rea,pedig nem is ott evezett.
  Ez a magyar felfogas .Ha nekem nem jo neked se legyen.
  Profi sport penz nelkul nincs.
  Aki pedig csak a penzt lassa,csinalja utanna.
  Valoszinu hogy ekkora sikereket nem fog elerni,es az eredmenyeket se veszik el Magyarorszagtol, akkor mi ez a nagy felhaborodas”
 • 137. booo 2012. szeptember 23. 15:38
  „Persze, mehet, itt már kiöregedett és sok jobb ondiban lévő versenyzővel kell a következő olimpiára megszerezni a krediteket. A szerbeknél jóval kevesebb a profi sportoló, gyakorlatilag nem kell idegeskednie, könnyen kijut az olimpiára. Ott meg azt lapátol össze amit tud.

  Halkan megjegyzem, ha valóban elmegy az országunkból, illene lemondania minden életjáradékról, mert kicsit furcsán néz ki számomra is, hogy Magyarország tovább támogat egy olyan embert, aki ELLENFÉL lesz a következő játékokon!
  Kicsit visszás!”
 • 136. dodoni 2012. szeptember 23. 13:44
  „130. ajhossi

  Ne aggódj! Ez a "középkori szemlélet" nem sokára el fog tűnni. Még ebben az évszázadban ki fog halni a magyarság.”
 • 135. bambulla 2012. szeptember 23. 11:17
  „109. v.imre 2012.09.21. 14:23
  "Mondhatnám: nem hiszek a szememnek; ennyi emberi szenny ömlést olvashatok alant..."
  annyira szépen írsz
  felesleges ilyen fórumokra pazarolnod a tehetséged :)
  ha tényleg nem érted, hogy miket is mondott és csinált Natasa, akkor az azért nem tűnik fel, mert te is hasonlóan cselekszel bizonyos dolgokban
  akkor meg nem vagy egy egyenes, gerinces ember”
 • 134. kreatív 2012. szeptember 23. 08:44
  „IGEN-IGEN!

  Örömmel látom, hogy a D.N.J.-FAN-ok mindent megszépítő szivárványszíneket alkotó szemüvege kezd lecsúszni orrhegyük felé, és reálisabban ítélik meg a jelenlegi államilag túlfinanszírozott élsport-, és olimpiai helyzetet, amelynek "zászlóshajója" a csak anyagi orientációjú D.J.N., akit nagyon sokan példaképül akartak állítani a fiatal generáció elé!!!!

  Csónakos, Tiszai és a Többiek!

  Kérlek Benneteket, reflektáljátok, vagy írjatok csak annyit: ELNÉZÉSt, rosszul gondoltuk! ...vagy Ti is részesei voltatok (vagytok) az érdemtelenül kedvezményezetteknek???!”
 • 133. v.imre 2012. szeptember 23. 08:34
  „... Légy olimpiai bajnok, nyerj világbajnokságokat sorozatban, akkor Te is kapsz pénzt, támogatást. Ja..., hogy még kajakozni sem tudsz, az evezőről azt gondolod: szeneslapát, s legfeljebb lavórban ültél, de kajakban soha? ...

  Írigy népség.

  Edzések, fáradozások, tehetség, lemondások nélkül nincs eredmény, világsiker egyetlen szakmában sem. Ebben a szakmában, a sportban is a teljesítmény csúcsa az adott korban az olimpiai bajnokság. A pénzt, támogatást, elismerést nem előre kapta. Nem tudok úszni. Még akkor sem, ha megfizetik. Elmerülnék.”
 • 132. bambulla 2012. szeptember 22. 23:21
  „értem én hogy menni akar
  meg azt is hogy csak köszönettel tartozunk neki
  de...
  8 év alatt 100 milliót kapott az olimpiai érmekért ( a többi vb/vk éremért nemtom mennyi pénz jár )
  havonta kapta a Gerevich ösztöndíjat ami 400.000 Ft
  a klubjában, a Démásztól és a helyi szponzoroktól is csorgott össze havi pár százezer forint
  ha magyar állampolgár marad akkor kapna életjáradékot 45 éves kora után 3-400.000 Ft-ot
  egyszerű dolog a matek
  8×12=96 hónap
  100 millió Ft az érmekért
  70-80 millió a plusz juttatás
  majdnem 2 millió forint /hónap , abból azért ki lehet jönni
  szerintem ő is nagyon sokat köszönhet Magyarországnak
  nem sajnálom tőle, de azért legyünk tisztában a dolgokkal
  nem éhbérért lapátolt
  az egyik legjobban fizetett sportoló volt
  semmi gond ha a siker érdekében országot vált
  az viszont gyáva dolog, hogy a férjére van fogva , hogy váltanak
  a szerbeknek Natasa kell
  csak így szebben van eladva a dolog
  ha ténylegesen szerb lesz akkor az életjáradékot ne Magyarországról várja”
 • 131. v.imre 2012. szeptember 22. 19:32
  „129.Figyelő2012.09.22. 13:02
  "Fizesse vissza - ha már felvette - a londoni olimpián elért helyezésekért, érmekért a magyar állam által adott pénzt, adja vissza az állami kitüntetést, azért járó pénzt, és vonják meg tőle a korábbi aranyérmekért járó életjáradékot és menjen Isten hírével ahova akar!"

  Mondhatom, gyönyörű! Azért volt képes győzni, Magyarországnak dicsőséget szerezni, mert megfizették?

  Szánalmas.”
 • 130. delmagyar5 2012. szeptember 22. 15:36
  „az utolso par hozzaszolonak teljesen igaza van...en nem lennek ilyen nagylelku vele...nem engednem el a szerzodes vege elott es igenis pihenjen 1 évet...es az eletjaradekot is megvonnam tole...a ferjeugyis biztosan jol fog keresni szerbiaban...tan csak megeri neki ez a rosszizu felfordulas!...”
 • 129. szodaviz 2012. szeptember 22. 15:17
  „lj510126- nek szerintem igaza van.
  Az asszimiláció miatt veszélyben van a határon túli szórvány magyarság.
  Sajnos Magyarországon ez már letudódott, gyakorlatilag a romákon kivül más nemzeti kisebbség nincs.
  Egy tanulmányban olvastam, hogy Deszken 1960 as évek óta egyetlenegy szerb homogén házasság sem kötettett, csak csupán vegyesek.
  Elhiszem, vannak olyan emberek, akiket ez egyáltalán nem foglalkoztat, de akiket igen, azoknak legyen a magyarországi nemzeti kisebbségek eltűnése az intő példa.
  Ismerek olyan embereket határon túl, akik nem beszélik teljesen jól az államalkotó nemzet nyelvét(román, szerb,szlovák).Itt , Magyarországon viszont nem nagyon találkoztam olyan deszki szerbbel, méhkeréki románnal, aki nem tudott volna magyarul.Inkább az a keserű tapasztalat, hogy az őseik nyelvét nem ismerik.
  Én nagyon nem akarom,hogy a határon túli magyar kisebbség is igy járjon.(elfelejtsék a gyermekeiket magyarul megtanitani).
  Eltávolodtam egy picit a témától, de Janics Natasának nincs magyar felmenője, innentől kezdve ha megtanult magyarul, az már tisztelendő dolog.A sport már rég nem a becsületről szól.”
 • 128. ajhossi 2012. szeptember 22. 14:00
  „120.lj510126 2012.09.21. 20:36

  Te a kozepkorbol csoppentel ide vagy mi? Nagyapam meselte hogy fiatal koraban ha attevedtek a szomszed faluba udvarolni akkor a helyiek jol elvertek oket (es vica-versa). Valoszinuleg te rossz korba szulettel. Kicsit elhaladt a vilag melletted, de ez nem gond csak inkabb szemleld a valtozasokat csendben ahelyett hogy egy unintelligens es megkulonbozteto hozzaszolassal allitasz ki magadrol bizonyitvanyt.”
 • 127. Figyelő 2012. szeptember 22. 13:02
  „Fizesse vissza - ha már felvette - a londoni olimpián elért helyezésekért, érmekért a magyar állam által adott pénzt, adja vissza az állami kitüntetést, azért járó pénzt, és vonják meg tőle a korábbi aranyérmekért járó életjáradékot és menjen Isten hírével ahova akar!
  Ez a szerb kajakosnő erre a lépésére már tudatosan, előre készült! Jó bizonyíték, hogy a várossal visszavásároltatta a Bárka árát, amit soha meg nem nyitott!
  Londonban, már a móló mellett tárgyalt a szerb olimpiai bizottság vezetőjével a Szerbiába történő visszatéréséről!
  Ez a szerb kajakosnő egy pénzhajhász!
  Mindent a pénzért!
  Az én értékítéletem szerint soha nem volt magyar és én soha nem tekintettem nemzeti hősnek!”
 • 126. dodoni 2012. szeptember 22. 12:51
  „115. catroot

  "Kicsit többet tett ezért az országért ..."

  Korábban valaki leírta, hogy a versenysport, másról ma már, mint a pénzről, nem szól. Ha pénz, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, önzetlenül adunk vagy teszünk valamit, nos, az igen, az a valami. Ha pénzért, anyagi ellenszolgáltatást várva, akkor az csak magunkról szól. Sajnálatos sokan nem veszik azt észre, hogy a pénzért szerzett dicsőségből éppen csak egy valami hiányzik: a lélek, a szív, a pénzzel ki nem fizethető érzés. Nos, én speciel ezért nem drukkolok bevándorlókból álló csapatoknak.”
 • 125. kreatív 2012. szeptember 22. 10:01
  „Magyarország egy torzult értékrendű ország, ezért kerül mindig homloktérbe D.J.N. Nézzük a tényeket! itt kapcsolódnék 52. baloghkaticához

  - janics az ikv -tól visszakapta a bebukott étterem árát (30 millió),
  - szeged nyomott a felkészülésére 8 milliót,
  - az érmekért kap 50 milliót,
  . kapja a havi sport járadékot, /200 000?/hó/
  - a villanyszámla fizetőktől kapja a szponzorpénzt /500 000?/hó
  -35 éves korától kapja az életjáradékot ( 850 000/hó adó nélkül/
  -ui. legalább 12 éve él Magyarországo, kb.

  Egy átlag magyar pedagógus 150 000 havi nettóval ( jóhiszemű megközelítés , 70 éves koráig, ha a nyugdíja is ugyenennyi ?!) 82 800 000 Ft-ot keres. D.J.N: ezidő alatt 545 800 000 Ft.-ot. ( reklám és celeb adományok, egyéb juttások nélkül)

  NÉHÁNY ÉVIG LAPÁTOLÓ SZERB KAJAKOS OLIMPIAI BAJNOK *MAGYARORSZÁGON(!!!) / GYERMEKÜNKET NEVELŐ PEDAGÓGUS = 6.5 !!!!!

  HAT és FÉL-szer anyagilag értékesebb személy D.N.J., mint egy gyermekünket nevelő pedagógus!!!

  No ezért furcsa ország Magyarország!!! Mutassatok még egy ilyet!!!!”
 • 124. kormoska 2012. szeptember 22. 09:44
  „Janicsnak a férje munkája és a Szerbiában lévő családja a hajtóerő,és hát persze az újabb szponzorpénzek meg a felkészülési lehetőségek(bár erre a Szegedi Maty-éren sem lehetett egy szava sem).
  Benedek Dalma esete teljesen más.Igazi sportolóként OLIMPIÁT akar nyerni és ő a hazai válogatási"rendszer"egyik áldozata!7 szeres vb elsőként egy számot sem kapott,három olimpiáról is lemaradt!A szerbeknél jóval könnyebb dolga lesz.
  Janics döntését fenntartásokkal,Benedekét maximálisan megértem.
  Amúgy meg olyan erős az utánpótlásunk,hogy kettejük helyére legalább hatan pályáznak....”
 • 123. MW2012 2012. szeptember 22. 08:19
  „Natasa üzeni, hogy minden kommentelőt vár ma este a JATE előtt. Személyesen lehet vele megbeszélni a problémákat. Az épen maradottak a Bárkában egy bablevesre vendégei lehetnek. Ahhoz nem kellenek őrlőfogak, mert abban hiány lesz a beszélgetés végén. :-))))”
 • 122. guppi 2012. szeptember 22. 08:14
  „Miért piszkáljátok Natasát ? ha idehaza a sikerei hatására is le... miért ne válassza a számára kedvezőbb lehetőséget. Mindenki ezt csinálná ,Ti se a rosszat választanátok . A lehetőség adott, jobbat kell neki ajánlani. Az élet már csak ilyen !”
 • 121. vélemény 2012. szeptember 22. 00:26
  „Natasa bebukott ingatlanbizniszét a Bárkát (sietősen) a szegediek adójából, jó áron vették meg és újítják fel.
  Eközben Ő angolosan (szerbesen) távozik?
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/visszavasarolja_szeged_a_barkat_/2285434/”
140 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Bálint: megbomlott a védelem

A delmagyar.hu heti sportos online interjúinak sorában csütörtök délután a Szeged 2011… Tovább olvasom