Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Douchev-Janics, Vajda: welcome to London!

Szeged - Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE kenusa, Vajda Attila C1 1000 méteren, női kajakosa, Douchev-Janics Natasa pedig K2 500 méteren a honvédos Kovács Katalinnal párban kiharcolta tegnap a második válogatón az olimpiai indulást.
Vajda Attila megint bebizonyította, immár sokadszor, hogy itthon ezer egyesben ő a legjobb. Elnyűhetetlen, tudatos, megfontolt, alapos. És legyőzhetetlen. Pedig volt ellenfele bőven, hiszen közel harmincan vágytak arra, hogy megszerezzék a skalpját. Más kérdés, tudva, hogy Londonban nyolcas döntő lesz, tegnap a Maty-éren az A döntőben mindössze négyen kaptak rá esélyt, hogy megelőzzék. Nem tudni, miért jó az, ha a mezőny nagy része már az előfutam után befejezi a versenyt. Aztán az is érdekes, hogy Vajda előfutamából olyanok eshettek ki, akik később akár veszélyesek is lehettek volna rá.

Vajda és Douchev-Janics: irány London! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szóval az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE olimpiai bajnoka, Vajda igazolta klasszisát. Úgy, hogy a döntő előtt bő félórával szóltak neki is: nem az egyes, hármas, ötös, hetes és kilences pályán startol az öt A döntős – ez ugye az oldalvizezést gátolta volna –, hanem egymás mellett, a hármas, négyes, ötös, hatos, hetes sávon. Van, amiben hajthatatlan a szövetség, van, amiben meg nem. A logikát viszont még nem látjuk. De keressük.
Vajdát ez sem tudta megzavarni: majdnem négy hajóval győzte le derék üldözőit.

Eredmények

II. felnőtt olimpiai kajakos és kenus válogatóverseny, Szeged, Maty-ér. Az A döntők győztesei és a szegediek eredményei. Férfi K4 1000 m: 1. Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (MTK, Győr). C1 1000 m: 1. Vajda Attila (EDF DÉMÁSZ-Szeged VE). Férfi K1 200 m: 1. Dudás Miklós (Bomba AVSE). Női K2 500 m: 1. Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa (Domino, EDF DÉMÁSZ-Szeged), 7. Horváth Alexandra, Hagymási Réka (EDF DÉMÁSZ-Szeged, MAFC).

– Megfeleltem a válogatási elveknek, teljesítettem minden feltételt, most már szeretnék végre nyugodtan az olimpiára és a címvédésre koncentrálni – mondta röviden és velősen, közben csúnyán köhögve Vajda. Edzője, Vécsi Viktor ennél jóval bőbeszédűbb volt.

– Elég zaklatott időszakon vagyunk túl, de a lényeg, hogy túlvagyunk rajta. Innentől kezdve csak az olimpia járhat a fejünkben, nem pedig az elénk támasztott akadályok leküzdése. Attila azt csinálta, amit megbeszéltünk, nem is volt kérdéses a győzelme. Hétfőtől Szegeden edzünk, pénteken, szombaton és vasárnap pihenünk, majd következő hétfőtől Szolnokon kéthetes felkészülés következik – derült ki a tréner szavaiból. Ezek szerint tehát Vajda nem indul vasárnap C1 200 méteren, illetve a jövő heti zágrábi Európa-bajnokságon sem.

Hasonlóan zaklatott időszakon esett át Douchev-Janics Natasa. Ám a női 500 méteres páros finálét látva róla is kiderült, bőven átesett a holtponton, és készülhet Vajdához hasonlóan a címvédésre – Kovács Katalinnal párban immár harmadszor.

Vajda és Douchev-Janics: irány London! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az első válogatón egyesben elért ötödik helyem nem fogható arra, hogy született egy kislányom. Sokkal inkább a stresszre, hiszen egy szezont kihagyva az első versenyen indultam el. Nem lehet hibázni, illetve kevés a lehetőség a javításra, el is rontottam főleg a rajtot, onnantól kezdve pedig mindent. Most viszont mindent visszahoztam, és jóvátettem, amit korábban elrontottam. Mindig változtatunk a taktikánkon, sosem ugyanúgy versenyzünk, és most is megbeszéltünk egy stratégiát Katival, ha pedig egy váratlan szituáció jön, akkor megbeszéltük, hogy én változtatok. Ez azt jelenti, hogy ennyire megbízik bennem Kati. Ha jól csinálom, mindenki boldog, ha nem, akkor persze én vagyok a hibás. Azt beszéltük meg, hogy ne hibázzunk a rajtnál, ez össze is jött, onnantól kezdve pedig jól ment a hajó – mondta az eredményhirdetés után
Douchev-Janics.

A férfi K4 1000 méteren győztes egység egyelőre nem dőlhet hátra, ahogy a K1 200 méteren első Dudás Miklós (Bomba) sem – nekik még az Eb-n bizonytani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékosválogató tábor kosárlabdásoknak Szegeden

Június 15-án és 16-án második alkalommal rendezik meg a Xandex Játékosválogató Tábort kosárlabdások… Tovább olvasom