Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Dr. Tóth Gyula: Nem vagyok varázsló

A nagy gólkülönbségű vereségek következményeként Kocsis Istvánt az egykori sikerkovács, dr. Tóth Gyula váltotta az edzői poszton, aki szerdán 17 órakor debütál: Szremkó Krisztináék a Dunaújvárost fogadják a ligeti uszodában.
A női vízilabda OB I 1–4. helyéért zajló rájátszás középszakaszát gyengén kezdte a Hungerit MetalCom Szentes. A Kurca-partiak előbb 13–6-ra kaptak ki az OSC otthonában, majd hazai medencében a címvédő Dominótól 15–5-re.

Egyetlen mondatban össze lehet foglalni Kocsis István menesztésének okát: a klubvezetés a szponzorokkal egyetemben nem látta biztosítottnak, hogy a fiatal trénerrel a Hungerit MetalCom Szentes a bajnokság végén benne lesz az első háromban.

Tóth Gyula az első foglalkozáson kőkemény munkát ígért játékosainak. Fotó: Tésik Attila

– Az elmúlt nyáron a névadó főszponzorok a lelkünkre kötötték, az évad végén kötelező dobogón végeznünk – nyilatkozta lapunknak Pellei Csaba szakosztályvezető. – Ennek érdekében a klub és a támogatói kör nem kevés erőfeszítést tett, mi, vezetők is úgy ítéltük meg, reális a harmadik hely megszerzése. Az OSC és a Domino ellen mutatott teljesítmény láttán azonban arra az elhatározásra jutottunk, változtatni kell. Kocsis István eddigi munkájával elégedettek voltunk, de most lépnünk kellett. Pistával szerződést módosítottunk, a jövőben a serdülő- és a lánycsapat szakmai munkáját vezényli, de amennyiben a felnőtt női gárda új edzője, dr. Tóth Gyula – akinek a megbízatása a bajnokság végéig szól – igényli, neki is besegít.

A megkeresésre, felkérésre egy nap gondolkodás után bólintott rá a 67 éves mesteredző, aki továbbra is ellátja a klub utánpótlás szakmai igazgatói posztját.

Kocsis csalódott

A menesztett edzőt, Kocsis Istvánt váratlanul érte a főszponzorokkal egyetértve hozott elnökségi, vezetőségi döntés. – Van bennem egyfajta csalódottság, nem számítottam rá – nyilatkozta a tréner. – A lelkiismeretem tiszta, úgy érzem, mindent megtettem a minél jobb szereplés érdekében. Tisztában vagyok azzal, hogy a legutóbbi két eredmény nem volt éppen szívderítő, de ezzel együtt is úgy gondolom, megszerezhettük volna a célként kitűzött harmadik helyet. Sok sikert kívánok a lányoknak, drukkolok, hogy dr. Tóth Gyula vezetésével jussanak fel a dobogóra.

– Le szeretném szögezni: Kocsis Pistát kimondottan jó edzőnek tartom, akivel mindig is remek volt a kapcsolatunk – mondta elöljáróban az egykori szövetségi kapitány, dr. Tóth Gyula. – A vezetőség viszont lépett, mivel kéznél voltam, felkértek, én pedig rábólintottam. De kizárólag az évad végéig vállaltam a feladatot. Az volt a szerencsém, hogy feleségem, Gabi épp kint van Olaszországban a lányainknál, így nem tudott lebeszélni. Félti az egészségemet. Hogy miért vágtam bele? Úgy érzem, tudok segíteni.

Már ma délután „mély vízbe" kerül a tréner: Győri Eszterék 17 órakor a Dunaújvárosi Főiskola csapatát fogadják.

– Egyet azért nem árt tisztázni: nem vagyok varázsló, csodát senki se várjon. A bennünket hét góllal verő OSC-t az újvárosiak 11–5-re páholták el... Nem tudom, mit hoz az elkövetkező két hónap, de abban mindenki biztos lehet, hogy kőkemény munkát követelek a lányoktól. Hogy ez mire lesz elég? A realitás a negyedik hely, de természetesen minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy záráskor a dobogón legyünk. Ha legbelül nem hinnék benne, akkor nem is vállaltam volna el a feladatot.

A régi-új tréner eredményei

Dr. Tóth Gyulát méltán lehet nevezni a magyar női póló megalapítójának. 1984-ben Ördög Évával közösen hozták létre a magyar válogatottat, melynek első két meccsét a németek ellen vívták. 1985-től '88-ig Kondrád János segítőjeként dolgozott a nemzeti gárda mellett, majd 1990-ben szövetségi kapitánynak nevezték ki. A posztot tíz éven át töltötte be, irányításával a csapat kétszer is a dobogó tetejére állhatott: a '91-es athéni Európa-bajnokságon és a '94-es római vébén. Klubcsapatával, a Szentessel 1993-ban BEK-et nyert (ezt azóta sem sikerült magyar női együttesnek megismételnie), 10-szer lettek aranyérmesek a magyar bajnokságban, és az első alkalommal kiírt (2000) Magyar Kupát is elhódították. Azt sem hallgathatjuk el, hogy férfivonalon is letette a névjegyét: a Szentesi Vízművel 1981-ben MNK-t nyert, 1993-ban pedig a BEK-győztes Újpest mögött ezüstérmesek lettek az OB I-ben.

A bajnokság állása, 1–4. helyért

1. Domino 16 14 1 1 195 – 91 29
2. OSC 16 14 – 2 187 – 95 28
3. Dunaújváros 16 10 1 5 165 – 102 21
4. Szentes 16 9 – 7 172 – 141 18

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán 18 órakor hazai pályán játszik a Szeviép

Szerdán 18 órakor hazai pályán játszik a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapata. A… Tovább olvasom