Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Dr. Tóth Gyula unokacsapata

A magyar, azon belül a szentesi vízilabdaélet egyik legnagyobb alakja, dr. Tóth Gyula kilenc hónapot töltött Olaszországban, ahol lánya, Noémi klubjában utánpótláscsapatokat edzett, de főként unokái pallérozásával foglalkozott, foglalkozik.
Dr. Tóth Gyula (70) neve fogalom a vízilabdában: szövetségi kapitányként világbajnoki aranyat nyert a hölgyválogatottal, míg a szentesi női együttessel tíz bajnoki címet és egy-egy magyarkupa- és BEK-elsőséget szerzett. Tudását legutóbb Noémi lányánál kamatoztatta: a Nápolytól 20 kilométerre lévő, Santa Maria Capua Veterén lévő uszodájukban, Circolo Villani egyesületükben foglalkozott – tavaly október 1-jétől július 1-jéig – 9–11 éves fiúkkal és 11–14 éves lányokkal, előbbi csoport tagjaiként az olasz válogatottal Athénban olimpiai bajnoki címet nyertek Noémi ikrei, Emanuele és Gabriel. Október 1-jétől dr. Tóth visszautazik, és folytatja a munkát Olaszországban, most Szentesen tartózkodik.

Dr. Tóth Gyula (a medence szélén, előrehajolva) már nem vállalna klubmunkát.    Fotó: Vidovics Ferenc
Dr. Tóth Gyula (a medence szélén, előrehajolva) már nem vállalna klubmunkát.
Fotó: Vidovics Ferenc

– Szerencsém van az unokáimmal – mondta dr. Tóth Gyula – a hat közül az a négy, aki már pólózhat, ígéretesen tehetséges. Jó géneket örököltek. Gyula fiam gyerekei közül a 13 éves Csenge korosztályának egyik legjobbja, itthon testvérével, a 11 éves Gyulával foglalkozom, úszásban sokat fejlődött, az 1000 métert 17.22 perc helyett 16.10 alatt teszi meg. Az ikrek, Emanuele és Gabriel szintén tehetségesek – kettős állampolgárok, és amennyiben úgy alakul, mindent megteszek azért, hogy a magyar válogatottakat erősítsék. A képességeikről elég annyi, hogy már mindkettőt leigazolná a Posillipo Napoli. Hugi, vagyis Gabriella két csemetéje még fiatal, de ha ezek az almák sem estek messze a fától, a 3 éves Guiliano – ő a negyedik Gyula a famíliában – és a 8 esztendős Krisztián is mutat majd affinitást a sportág iránt.

A szentesi férfi és női vízilabda eredményeit Olaszországban is figyelemmel kísérte, a lányoknak gratulál a sikerekhez – azt azért közölte: nem szeretné ha a Dunaújváros is elérné a közeljövőben a 10. bajnoki aranyat –, csupán annyit jegyzett meg: jobban kéne támaszkodni mindkét nemnél a saját utánpótlásra, és a fiatalokat beépíteni a gárdákba.

Dr. Tóth esélylatolgatásként elmondta: amennyiben a nők kijutnak a londoni olimpiára, a legjobb négy közé kerülhetnek, míg a Kemény-legények megnyerhetik zsinórban negyedik aranyukat, ami példátlan bravúr lenne. Még elárulta: klubcsapatot vagy szövetségi kapitányságot már nem vállal, az azzal járó stressz és fáradtság nem hiányzik neki, most már minden tudásával, energiájával és idegszálával az „unokacsapatra" koncentrál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 2011: csúszik az Olaszországból érkező középpályás bemutatkozása

Két játékos bemutatkozása is csúszik a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatánál. Tovább olvasom