Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Dr. Tóth Gyula unokacsapata

A magyar, azon belül a szentesi vízilabdaélet egyik legnagyobb alakja, dr. Tóth Gyula kilenc hónapot töltött Olaszországban, ahol lánya, Noémi klubjában utánpótláscsapatokat edzett, de főként unokái pallérozásával foglalkozott, foglalkozik.
Dr. Tóth Gyula (70) neve fogalom a vízilabdában: szövetségi kapitányként világbajnoki aranyat nyert a hölgyválogatottal, míg a szentesi női együttessel tíz bajnoki címet és egy-egy magyarkupa- és BEK-elsőséget szerzett. Tudását legutóbb Noémi lányánál kamatoztatta: a Nápolytól 20 kilométerre lévő, Santa Maria Capua Veterén lévő uszodájukban, Circolo Villani egyesületükben foglalkozott – tavaly október 1-jétől július 1-jéig – 9–11 éves fiúkkal és 11–14 éves lányokkal, előbbi csoport tagjaiként az olasz válogatottal Athénban olimpiai bajnoki címet nyertek Noémi ikrei, Emanuele és Gabriel. Október 1-jétől dr. Tóth visszautazik, és folytatja a munkát Olaszországban, most Szentesen tartózkodik.

Dr. Tóth Gyula (a medence szélén, előrehajolva) már nem vállalna klubmunkát.    Fotó: Vidovics Ferenc
Dr. Tóth Gyula (a medence szélén, előrehajolva) már nem vállalna klubmunkát.
Fotó: Vidovics Ferenc

– Szerencsém van az unokáimmal – mondta dr. Tóth Gyula – a hat közül az a négy, aki már pólózhat, ígéretesen tehetséges. Jó géneket örököltek. Gyula fiam gyerekei közül a 13 éves Csenge korosztályának egyik legjobbja, itthon testvérével, a 11 éves Gyulával foglalkozom, úszásban sokat fejlődött, az 1000 métert 17.22 perc helyett 16.10 alatt teszi meg. Az ikrek, Emanuele és Gabriel szintén tehetségesek – kettős állampolgárok, és amennyiben úgy alakul, mindent megteszek azért, hogy a magyar válogatottakat erősítsék. A képességeikről elég annyi, hogy már mindkettőt leigazolná a Posillipo Napoli. Hugi, vagyis Gabriella két csemetéje még fiatal, de ha ezek az almák sem estek messze a fától, a 3 éves Guiliano – ő a negyedik Gyula a famíliában – és a 8 esztendős Krisztián is mutat majd affinitást a sportág iránt.

A szentesi férfi és női vízilabda eredményeit Olaszországban is figyelemmel kísérte, a lányoknak gratulál a sikerekhez – azt azért közölte: nem szeretné ha a Dunaújváros is elérné a közeljövőben a 10. bajnoki aranyat –, csupán annyit jegyzett meg: jobban kéne támaszkodni mindkét nemnél a saját utánpótlásra, és a fiatalokat beépíteni a gárdákba.

Dr. Tóth esélylatolgatásként elmondta: amennyiben a nők kijutnak a londoni olimpiára, a legjobb négy közé kerülhetnek, míg a Kemény-legények megnyerhetik zsinórban negyedik aranyukat, ami példátlan bravúr lenne. Még elárulta: klubcsapatot vagy szövetségi kapitányságot már nem vállal, az azzal járó stressz és fáradtság nem hiányzik neki, most már minden tudásával, energiájával és idegszálával az „unokacsapatra" koncentrál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 2011: csúszik az Olaszországból érkező középpályás bemutatkozása

Két játékos bemutatkozása is csúszik a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatánál. Tovább olvasom