Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Drevenka: A vívók csak vívódnak

A közvélemény egyértelműen jobb szereplést várt eddig a magyar vívóktól az olimpia egyéni versenyein. Drevenka Péter szegedi edző szerint nagy nyomás nehezedik a magyar vívás elitjére.
Eddig nagy csalódást okoztak a magyar vívók az olimpián. Mindössze a párbajtőrvívó Boczkó Gábor (4. hely) és a tőröző Knapek Edina (5. hely) végzett pontszerző helyen. Én mindenesetre a kardvívóktól sokkal többet vártam, hiszen a hatvanas évek derekán, amikor sporttörténetórára jártam, Honti Gyula tanár úr – aki időközben már meghalt –, kijelentette, ha a vizsgán végképp nem tudunk egyetlen magyar olimpiai aranyérmet sem megjelölni, akkor nyugodtan mondhattuk: kard egyéni és kard csapat, így nem tévedünk. Tudom, ennek a dicsőséges sorozatnak már régen vége szakadt, de eddig be-becsúszott egy-egy jó egyéni teljesítmény. Drevenka Péter, a Szegedi Tudományegyetem Vívóklubjának vezetőedzője szerint az okok nagyon mélyen gyökereznek.
Nemcsik Zsolt sem azt hozta, amit vártunk tőle. Fotó: MTI
Nemcsik Zsolt sem azt hozta, amit vártunk tőle. Fotó: MTI

– A közvélemény egyértelműen jobb szereplést várt az egyéni versenyeken. Azt se feledjük el azonban, hogy egy olimpia sokkal nehezebb, mint az Eb vagy a világbajnokság – jelentette ki a szakember. – Egyébként a magyar vívókból a hitet és az önbizalmat hiányolom. Erre jó példa volt éppen Szilágyi Áron keddi kardvívása. Túl görcsösen, a mindenáron való bizonyítás vágyával lépett pástra. A nagy rutinnal rendelkező amerikaival szemben szinte feltartott kézzel állt ki. A mieinkből hiányzik a játékosság. Ellenpéldaként említeném a párbajtőrben győztes olasz Matteo Tagliariót. Véleményem szerint azért hiányzik a mieinkből a felszabadultság, mert túl nagy velük szemben az elvárás. Nagyon nagy bajban van a sportág máris, de ha így marad, akkor Londonban ez még rosszabb lesz. Az ok, túl vékony a sportág elitje. Nem igazán fordítanak figyelmet az utánpótlás-nevelésre, ezért akik Pekingben vannak, jelenleg legyőzhetetlenek. Különösen hiányzik a pénz ebből a sportágból. Mondhatom úgy is, amilyen a nemzeti bajnokság, olyan a nemzetközi eredményességünk. Én azonban bízom abban, hogy a csapatversenyekben némileg feledtetni tudják az eddigieket.

Olvasóink írták

 • 4. A magyarokról 2008. augusztus 13. 19:43
  „Igazad van barátom.Csakhogy itt fejleszteni kellene Magyarországon nem mindent eladni azért,hogy nekik milliárdjaik legyenek,csodás palotáik és kormányzati negyedük meg stb... stb... Sportra meg sajnos elég kevés pénz jut nem akarok politizálni,mert nem szeretem a politikát egyik politikusunkat sem Istenítem Orbán is gazember.Csak hát olyan politikát kellene folytatni,hogy több pénzünk legyen,jobb gazdasági helyzetünk.Jobban kellene gazdálkodni az Eu-s pénzeket jobb célokra fordítani mint az ő luxus életük mert nem érdemlik meg egyáltalán.Semmit sem tettek azért,hogy Magyarország fejlődjön semmit.Na mindegy nem is idegesítem magam velük.Gyurcsány megmondta "El lehet menni Magyarországról" el is megyek amint megszerzem a diplomámat rövid időn belül elmegyek jól beszélek angolul,németül,spanyolul akármelyik országba elmehetek ahol kapok munkát oda megyek amint csak tehetem.És ha jól csalódom nem leszek egyedül ezzel a közeljövőben végző egyetemisták közül.Magyarország zuhanórepülésben van mind gazdaságilag,mind politikában egyszóval mindenféle képpen.És amíg olyan politkusaink lesznek mint Gyurcsány és Orbán addig nem is fog itt semmi sem pozitív értelemben változni.Csak eszik egymást ahelyett,hogy az ország érdekeiért küzdenének politikusként.Az a baj,hogy az ország is két részre szakadt.Fidesz-MSZP tábor ahelyett,hogy lenne egy erős nemzetünk ami végre nem megosztott,hanem egység lenne.A fejlettebb állomokban szinte mindegy,hogy milyen párt van hatalmon akkor is jól élnek.És nincsenek úgy széthúzódva az emberek sem pártokra osztva olyan radikálisan,persze ott sem mindegy azért melyik párt nyer mert az egyik ezt képviseli a másik azt.Orbán Viktor nem bírja elviselni a vereségét és belepofázik mindenbe amibe csak lehet,szítja itt a hangulatot,nem egy jó politikus ő sem.Amit ezek művelnek hát nem semmi mindenesetre.De hiába ez Magyarország a Balkán.Sportra egyre kevesebb pénz jut az ország nehéz gazdasági helyzete miatt hát meg is látszik az eredményeken tisztelet a kivételnek mert azért az is van Cseh Laci,Gyurta Dani de rajtuk kívül elég gyérek sajnos.”
 • 3. orbit 2008. augusztus 13. 17:20
  „Drevenka Péter úr megmondta a tutit! Csak sajnos ez a megállapítás az egész magyar sportra igaz! Mióta volt nekünk egy Gyurcsány nevű sportminiszterünk azóta a magyar sport látványosan zuhanórepülésben van! Csakhogy a nulláról a sikerekig az utánpótlás fejlesztéséhez nem elég 4 év...”
 • 2. balazs_88 2008. augusztus 13. 15:08
  „erről is Gyurcsány tehet? :D:D
  lol, sajnállak barátom.”
 • 1. Ferinek 2008. augusztus 13. 13:48
  „A magyar csapat nagyon gyenge az olimpián köszönjük Feri.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila: sikerült az akklimatizálódás

Nem akarom elkiabálni, úgy érzem, sikerült az akklimatizálódásom. Egy hosszas gyúratással az első… Tovább olvasom