Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Dubaj: Jó ég, mi van itt!

Kedd reggel szerencsésen megérkezett Dubajba a Szegedi Vízipóló Suli gyerek II. korosztályú vízilabdacsapata. Lehmann István együttese szerda estétől egy nemzetközi tornán szerepel a világ legkorszerűbb uszodájában, a varázslatos Hamdan Sports Complexben.
Az út hosszú és fárasztó volt, de azt hiszem, nem mondok nagyot azzal: bárki megszenvedett volna azért, hogy életében egyszer eljusson Dubajba, az Egyesült Arab Emirátusokban található csodavárosba. A Szeged Vízipóló Suli 13 fiatalja (2001 után született gyerekek) ebben a szerencsés helyzetben van, hiszen szerdától a helyiek meghívására részt vesznek egy nemzetközi tornán. Lehmann István együttese szerencsésen megérkezett – otthon még hajnali három óra volt, mikor landolt a gép –, majd elfoglalta a szállást. Miközben a fiatalok pihentek – kint ekkor már 40 fok volt –, az SZVPS küldöttsége, Szabó Zoltán és a torna magyar játékvezetője, Juhász György nemzetközi sajtótájékoztatón vett részt.

Dubajban az SZVPS. Fotó: Süli Róbert

A görög Kyriakos Giannopoulos, a Hamdan Sports Complex vezetője fogadta a kis magyar csapatot. Az első kérdése az volt, hogy mi újság Szivós Mártonnal, a Diapolo-Szeged csapatkapitányával. Miután megnyugtató választ kapott, körbevezetett az uszodában. Kicsit menjük vissza az időben, mert a szállodától gépkocsival – 100 forint egy liter benzin... –, a helyi, de görög származású fiatalemberrel tettük meg az utat, amelynek során „elfogyott" Dubaj. Nem volt felhőkarcoló sehol sem, csak sivatag, néha púpos teve – náluk ez olyan látvány, mint nálunk az őzek – és sivatag. Egyszer csak előtűnt egy nagy kékség, egy oázis, teli pálmafával, virágokkal, fűvel. Ez a Hamdan, egymagában, a sivatag közepén.

Dubajban az SZVPS. Fotó: Süli Róbert

A látvány önmagáért beszélt. A nagymedencét körülvevő lelátó impozáns, a műugróhely varázslatos formát mutat. Itt lesz majd nyáron a világliga döntője, bízunk benne, hogy minél több szegedivel a soraiban szép eredményt ér majd el a magyar férfi pólóválogatott. A nagymedence mellett közvetlenül egy közepes és egy kismedence is található, és van még egy edző műugróhely is. A medence úgy lett kialakítva, hogy annak az alja mozgatható. Ha kell, egy-, ha kell, ötméteres. Tátott szájjal hallgatjuk a Hamden paramétereit, kiderül, hogy ha kosárlabdameccset szeretnének rendezni, akkor leengedik a vizet, egy borítást tesznek rá, és máris mehet a meccs. A vizet nem öntik ki. Van egy tároló, ahol ugyanolyan tisztán tartják, mint a medencében, majd amikor vége a kosármeccsnek, visszahelyezik.

Dubajban az SZVPS. Fotó: Süli Róbert

A gyerekek délután tapasztalhatták meg a Hamden varázslatát. Ekkor láttak igazán a buszablakból valamit Dubajból, így talán nem meglepő, hogy legtöbbször ezt lehetett hallani: „Jó ég, mi van itt?" Egy csoda, az szent – ennyit jelent a kőolaj. Gazdagságot, jólétet.

A szegedi fiatalok ma este Katar válogatottja ellen játsszák az első meccsüket, amit természetesen szeretnének megnyerni. A motivációval nem lesz gond.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: Mikler Roland Veszprémbe igazolt

Három éves szerződést kötött a Pick válogatott kapusa az MKB-MVM Veszprémmel. Közben betörtek hozzá... Tovább olvasom