Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Dudás: Brighton-Szeged-Brighton

Másfél éve költözött ki az angliai Brightonba Dudás Gyula, a két olimpián is részt vett 43 éves szegedi gyalogló. Azóta családja is követte a szigetországba, és bár rendszeresen hazalátogatnak, a londoni olimpiáig mindenképpen külföldön maradnak.
2000-ben Sydney-ben, majd négy évvel később Athénban is rész vett az olimpiai játékokon Dudás Gyula, a Diósgyőri AC szegedi gyaloglója. Miután két éve a pekingi kvalifikációról néhány másodperccel lemaradt, elfogadta egyik barátja meghívását, és az angliai Brightonba költözött, hogy ottani gyermekeket tanítson szeretett sportágára. A tervekből aztán nem sok minden valósult meg.

– A gyermekekkel mindössze másfél hónapig dolgoztam, azóta már parkgondozóként keresem a kenyerem délelőttönként. Áprilisban költözött utánam a családom: feleségem, Anett háztartásbeli, míg két gyermekem, a 3 és fél éves Dusán, valamint a 2 éves Míra óvodába jár. Ők is megszokták az országot, sőt a gyerekek karácsonykor néhány dalt már angolul énekeltek – mondta a sportoló.

Természetesen az edzéseket sem hanyagolja el, délutánonként minimum 15 kilométer gyalogol, hétvégenként pedig előfordul, hogy 40–45-öt is megtesz tréningjei során. Hiába 43 éves, nem lehet eltántorítani a 2012-es londoni olimpia gondolatától.

Dudás Gyula athéni olimpiai egyenruhájával. 2012-ben Londonban is viselne hasonlót.  Fotó: Schmidt Andrea
Dudás Gyula athéni olimpiai egyenruhájával. 2012-ben Londonban is viselne hasonlót. Fotó: Schmidt Andrea

– Azért dolgozom, hogy ott legyek a játékokon, ennek a célnak pedig sok mindent képes vagyok alárendelni. Brightoni tartózkodásunkat is ehhez igazítom, legalább az olimpiáig maradni szeretnénk. Szokom a klímát, tökéletesítem a nyelvtudásom, jövőre pedig szeretném teljesíteni a kvalifikációhoz szükséges időt, amely 20 kilométeren 1 óra 23 perc, 50-en 3 óra 55 perc körül várható – jelentette ki.

Azért nem szakadt el hazájától, szeretett városától, Szegedtől az atléta, az ünnepeket például felesége szüleinél töltötték, míg a következő hónapokban szinte havonta jár majd haza versenyezni az Antal Andor edzéstervével készülő gyalogló.

– A 2009-es évem nem volt túl eseménydús, ám idén februárban az 5, márciusban a 20, áprilisban pedig a 10 kilométeres országos bajnokságra is hazautazom, ahol remélem, sikerül méltóképpen szerepelnem – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. K.T. 2010. január 08. 08:26
    „A fogkefe-gyűjtésről se tegyél le Gyula!
    Nagyon őrült dolog, ami kell az életben. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvége sportműsora

Tovább olvasom