Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Dudás: Ott leszek Pekingben!

Egy nagy bohém, de mindenki szereti, kedveli a gyalogló Dudás Gyulát. A szegedi atléta évek óta miskolci színekben versenyez. A negyvenkét éves(!) – igazán ezt senki sem gondolná – sportoló nagyon eltökélt, harmadik olimpiájára készül. Edz, magányosan rója a köröket az újszegedi ligetben. Hétfő délelőtt a belvárosban beszélgettünk vele.
– Nem zavarom?
– Á dehogy! Látta vasárnap este a Pick–Pamplona kézimeccset? Nagyon tetszett a srácok játéka! Puki fantasztikus volt, úgy gondolom, jó csapatunk lesz.

– Javában tart Oszakában az atlétikai világbajnokság. Dudás Gyula miért nincs Japánban?

– Közel két hónappal ezelőtt bokasérülést szenvedtem. Egy hónapot ki kellett hagynom, ezért maradtam le a vb-ről. Fájt is a szívem a 20 kilométeres gyaloglás láttán! Amit vártam, azt kaptam. Előzetesen is az ecuadori Jefferson Pérezt tartottam esélyesnek. Mire lettem volna képes? Ez nem az én versenyem lett volna. Meleg van Oszakában, iszonyatos páratartalommal, ezt pedig nem bírom!

– Most szegedi vagy miskolci?

– Szegedi! Minden ideköt. A klubom miskolci. Ott szükség van rám, itt, ahol élek, nem. Ez bánt! Pedig itt edzek, az újszegedi ligetben készülök a harmadik olimpiámra.

Sydney és Athén

Dudás Gyula eddig két olimpián vett részt. 2000-ben Sydneyben 50 kilométeren a 37. lett. Négy év múlva Athénban javított az eredményén, igaz, ez is csak a 31. helyhez volt elegendő. Dudás 1966-ban született, méghozzá augusztus 20-án. 1981-től egészen 2002-ig volt az SZVSE sportolója, 2004 óta miskolci színekben versenyez. Az atléta öt világbajnokságon és három Európa-bajnokságon szerepelt.

– Ott lesz Pekingben?

– Persze! Húsz kilométeren 1:24,30-at kell teljesítenem, ez a szintidő. Megcsinálom! Erre van bőven lehetőségem, én szerencsésebb helyzetben vagyok, mint mondjuk a kézilabdások vagy a kosárlabdások, akiknek kevesebb lehetőségük van kiharcolni az ötkarikás játékokon való részvételt. Nekem erre 10-12 alkalmam is nyílik.

– Miért csinálja még?

– Mert azzal foglalkozom, ami örömet szerez nekem. Sokan kérdezik, hogy „Gyula, te még sportolsz egyáltalán?" Amióta eligazoltam Szegedről, kevesebbet hallanak rólam, pedig idén is két országos bajnoki címet szereztem, illetve két ezüstöt is a nyakamba akasztottak. A sérülésem előtt jó formában voltam, éppen ezért sajnálom, hogy nem lehettem ott a vb-n.

– Bírja még erővel, és egyáltalán vannak edzőpartnerei?

– Egyedül vagyok. Így egy kicsit unalmas edzeni. Jó lenne egy fiatallal együtt tréningezni, talán még taníthatnám is. Fizikálisan nincs gond, és még szellemileg is friss vagyok...

– Ahogy hallom, gyarapodik a Dudás família.

– Jól értesült! December 12-ére van kiírva a feleségem. Kislányt várunk. Dudás Dusán dos Santos Juliónak lesz egy kishúga. A Dusán utáni rész természetesen csak vicc volt, de mostanában így hívom 13 hónapos kisfiam. Aranyos, és nagy izgalommal várjuk a kistesót. A nevét még nem tudjuk.

– Szóval akkor Pekingre fel!

– Megcsinálom. Idén még két versenyre megyek. Előbb Litvániába, majd Oroszországba. Ha rendben lesz minden, akár az ősszel kiharcolhatom az olimpiai szereplést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferroép: ahol indultak, nyertek

Szombathely, majd Székesfehérvár. A Ferroép-Szeged férfi tekései a Dunántúl ezen városaiban indultak… Tovább olvasom