Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Duisburg is magyar aranyvárossá vált

Kilenc arany-, három ezüst-, hat bronz-, ebből olimpiai számban három arany-, két ezüst- és két bronzérem. Így zárt a magyar válogatott a duisburgi 36. síkvízi kajakos és kenus világbajnokságon, amely egyben olimpiai kvalifikációs vb is volt.
A mieink összesen tizennégy kvótánál járnak, amelyhez még gyűjthetnek jövőre az Eb-n. A Démász-Szeged különítményéből Joób Márton és Horváth Gábor két, Vajda Attila, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra egy-egy aranyérmet nyert, míg Sík Márton és Csamangó Attila a harmadik helyig jutott.

Szegény irániak! Nem elég, hogy még mindig csak tanulgatják a „szakmát", negatív példával is szolgáltak a 36. duisburgi kajakos és kenus világbajnokságon.

Pazarló irániak

Tizennyolcezer eurós számlát halmoztak fel szállás, étkezés, akkreditáció formájában, és mivel többszöri felszólításra sem fizették ki tartozásukat, a versenybizottság kizárta őket a vb-ről. Ezért fordulhatott elő, hogy egyik döntőben sem találkozhattunk velük. Mivel a repülőjegyük megvolt, valószínűleg hazautaztak. Legalábbis ez a variáció a legbiztosabb, mivel az utcán nem láttunk kéregető, vagy újsággal takarózó és alvó iránit.
Bosszantó lehet a versenyző(k)nek, ha technikai hibák miatt nem akkor indulhatnak el, amikor akarnak. Duisburgban megtörtént ez: elromlott a rajtgép. A 200 méteres startvonalnál a négyes pályán sehogy sem akart helyére állni a mechanikus szerkezet – pedig már csak a kvartettek fináléja volt hátra a délelőtti programból.

Rossz rajtgép

A férfi K4 döntőjében a magyar egység került erre a pályára, nem is tudtak elindulni. A második rajt sikerült, majd a kenunégyesek jöttek. Volna – ha normálisan működik a gép. Tizenkét-tizenhárom perces szünet következett, a rendező hangszóróban osztotta az utasításokat, új gépet hoztak egy hajóval, ám minden maradt a régiben. A cserét elhalasztották, mondván már úgysincs sok hátra. Akkor viszont hogyan oldották meg a rajtot? Végül a lehető legegyszerűbb megoldást ötlötték ki a szervezők: a manuálist. Egy pályabírói katamaránról a víz fölé hajolva megfogták a hajót, a startjelre pedig elengedték.

Színes embertömeg

Fókuszban az olimpia

Tizenkét olimpiai szám, tizenegyben magyar kvóta. Egyedül C1 500 m-en nem jött össze mindez – kifejezetten jó eredmény. Részleteiben a következőképpen alakultak az ötkarikás számokban a magyar helyezések.
1000 m, férfiak, K1: 6. Benkő Zoltán. K2: 3. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. K4: 4. Magyarország (Gyökös Lajos, Vereckei Ákos, Kökény Balázs, Horváth Gábor). C1: 1. Vajda Attila. C2: 6. Kozmann György, Kolonics György.
500 m, férfiak, K1: 6. Vereckei. K2: 3. Kammerer, Kucsera. C1: –. C2: 1. Kozmann, Kolonics. Nők, K1: 1. Kovács Katalin. K2: 2. Paksy, Benedek. K4: 2. Magyarország (Paksy, Kovács, Fazekas, Benedek).  
Közel tizenötezren szurkoltak a duisburgi Wedau-sportparkban a döntők során. A nap elején özönlött a nép, főleg a német nemzetiszínű zászlósok. De akadt francia, aki hosszú kék overallban, valamint piros műhajban érkezett, aztán dánok, norvégok, oroszok őrjöngtek sajátjaikat meglátva a kivetítőn.

És persze akadt egy húszfős magyar tábor, amelyik idősebb Beé István vezetésével ott volt a lelátón. Naná, nélküle nem is kezdődik el világesemény. Ahogy Szegeden, úgy Duisburgban is az ő hangjára kezdődött el a magyarok napja.

Borsos jegyárak

Nem mindenki tudta, vagy akarta megvenni a belépőket. Hiszen a pályát övező acélkerítés mögül is sokan nézték a viadalt. Nem a legkedvezőbb hely ugyan, mert szemből látták a versenyzőket, de ez több száz embert abszolút nem zavart. Meg az sem, hogy reklámokat helyeztek el a kerítésen.

Egyszerűen leakasztották őket, és már eléjük is tárult a pálya. A jegyárak viszont lehet, hogy zavartak embereket. Mert a céltorony közelében lévő, a sajtónak fenntartott szektor melletti részre 70 euróba került a négynapos bérlet.

Szegeden mindez 8000 forint volt (kb. 32 euró). A két ország közti különbségek itt is érződnek.

A vb utolsó napjának tétje már csak az volt, melyik ország nyeri a pontversenyt. Mert az már az ezerméteres döntők után eldőlt, hogy a vb-n mennyi olimpiai kvótát szereztek a magyarok. Ugyanis aki a leghosszabb távon kvalifikált – egy embernek egy kvóta jár –, az 500 m-en is olimpiai számban indult, ezért újabb helyhez nem juthatott. Így aztán a következőképpen alakultak a magyar kvóták a vb alatt, női kajak: 4, férfi kajak: 7, kenu: 3 versenyző. Ehhez még a jövő évi milánói Eb-n újabbak gyűjthetők. A mieink össztermése: kilenc arany-, három ezüst- és hat bronzérem, ebből olimpiai számban: három, kettő, kettő a leosztás. Elfogadnánk ezt 2008-ban Kínában is.

A szegediek közül két vb-arannyal tért haza Joób Márton és Horváth Gábor, egyet szerzett Vajda Attila, Janics Natasa és Keresztesi Alexandra, míg bronzzal zárt Sík Márton és Csamangó Attila.
A magyar válogatott tagjai a mai hazaérkezés után két napot tölthetnek otthon, majd egy kisebb küldöttség szerdán útra kel a pekingi előolimpiára (pontos ideje: augusztus 23–26.).

Helyezések

A 36. síkvízi kajakos és kenus vb-n a magyarok eredményei, illetve az elsők, 1000 m, férfiak, K1: 1. Tim Brabants (angol), 6. Benkő Zoltán. K2: 1. Colin, Carre (franciák), 3. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. K4: 1. Németország, 4. Magyarország (Gyökös Lajos, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Horváth Gábor). C1: 1. Vajda Attila. C2: 1. Gille, Wylenzek (németek), 6. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Románia, 3. Magyarország (Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor). Nők, K1: 1. Kovács Katalin. K2: 1. Ruge, Hörmann (németek), 3. Kozák Danuta, Szabó Gabriella. K4: 1. Magyarország (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma).
500 m, férfiak, K1: 1. Van Koeverden (kanadai), 6. Vereckei Ákos. K2: 1. Rauhe, Wieskötter (németek), 3. Kammerer, Kucsera. K4: 1. Szlovákia, 3. Magyarország (Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor). C1: 1. Cal (spanyol). C2: 1. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Magyarország (Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor, Sarudi Pál).
Nők, K1: 1. Kovács K. K2: 1. F.
Fischer, Reinhardt (németek), 2. Paksy, Benedek. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy, Kovács K., Fazekas, Benedek).
200 m, férfiak, K1: 1. Ems (német), 3. Gyertyános Gergely. K2: 1. Piatrusenka, Maknyev (fehéroroszok), 4. Gyertyános, Beé István. K4: 1. Magyarország (Kadler Viktor, Beé, Babella Balázs, Boros Gergely). C1: 1. Cseban (ukrán), 8. Bozsik Attila. C2: 1. Ignatov, Stil (oroszok), 4. Fürdök Gábor, Horváth II. G. C4: 1. Magyarország (Balázs P., Joób, Horváth II. G., Sarudi).
Nők, K1: 1. Janics Natasa. K2: 1. F. Fischer, Reinhardt (németek), 9. Szabó Gabriella, Patyi Melinda. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy Tímea, Kovács K., Fazekas Krisztina, Patyi). 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó: rajt Kecskeméten

Ma elkezdődik a labdarúgó NB II keleti csoportjának küzdelme. A Makó FC-re mindjárt erős ellenfél… Tovább olvasom