Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Eb kudarc - Csoknyai: én is hibáztam

A jó kezdés után látványos összeomlás: így foglalható össze a magyar férfi kézilabda-válogatott rövid szereplése az ausztriai Európa-bajnokságon.
Csoknyai István - akinek szövetségi kapitányként ez volt az első világversenye - azzal a céllal állította össze együttesét, hogy az kiharcolja a középdöntős szereplést, és jusson be a legjobb 12 közé. Ez nem sikerült, mert az utolsó két mérkőzésen gyengén játszott a gárda, és csak felvillanásai voltak. Azt előre lehetett tudni, hogy nem lesznek könnyű meccsek, ám a kvartettből az első három hely valamelyikének megszerzése nem tűnt lehetetlenek. Sőt! A nyitófordulóban az olimpiai és világbajnok franciák csak remek hajrájuknak köszönhetően szereztek pontot a magyarok ellen, és mivel előtte a spanyolok alaposan elverték a cseheket, mindenki - a játékosok, a szakvezetők és a közvélemény is - azt hihette, nem lesz gond.

Csakhogy a második körben az olimpiai bronzérmes spanyolok - akik nagyon bíznak benne, hogy az Eb-re pihenőt kérő Nagy Lászlót sikerült átcsábítaniuk magukhoz, és a 2012-es londoni játékokon már őket erősíti - alaposan megleckéztették a Csoknyai-csapatot. Ráadásul a csehek közben kis szerencsével majdnem döntetlent játszottak a franciákkal. A pénteki zárófordulóban aztán kiderült, hogy a magyar csoda nem három, hanem csak egy napig tartott. A csehek megint remek játékkal rukkoltak elő, míg a magyarok hiába küzdöttek, ez kevés volt. A rivális világsztárja, Filip Jicha úgy dobott 14 gólt, hogy abból csak egy született büntetőből. Rajta kívül Jan Filip 11-szer "köszönt be". Ezzel szemben a magyarok támadásban tragikus teljesítményt nyújtottak: a kapitányi karszalagot Nagy Lászlótól átvevő Eklemovics Nikola, valamint a Bundesligában edződő Ilyés Ferenc egyszer sem talált be, míg Krivokapics Milorad csak hétméteresből volt eredményes.

A magyarok összesen hét átlövésgólt dobtak, a csehek háromszor annyit. A védelmük is jól zárt, és mivel a magyar átlövések nem jöttek be, a szélsők és a beállósok szinte megjátszhatatlanok voltak. Ehhez párosult még egy jó kapusteljesítmény is Martin Galiától. Csoknyai István mindhárom Eb-meccsen "ezer fokon" égett, úgy mozgott a kispad előtt, mintha ő maga is még aktív játékos lenne - lelkesedése, odaadása példáként szolgálhatott volna játékosainak. Azonban ők az utolsó két meccsen - ahogy a kapitány fogalmazott - elfelejtettek kézilabdázni.

"Alapos elemzést igényel, hogy a franciák elleni remek játékunkat miért nem tudtuk megismételni. Amíg éles meccsen az ellenfélnél mindig van valaki, aki igazi vezér lesz, addig nálunk nem voltak ilyen játékosok. Nagyon bánt a kiesés " - fogalmazott Csoknyai, aki önkritikusan elismerte: biztosan ő is hibázott. A magyar szövetség (MKSZ) elnöke, Sinka László nem akart elhamarkodottan, még a fájó búcsú hatása alatt bővebben nyilatkozni. Annyit mondott, hogy döbbenten áll a történtek előtt, és nem elsősorban a vereségek, hanem az utolsó két fordulóban mutatott játék miatt csalódott. Ahogy megjegyezte: méltatlan volt a mutatott teljesítmény a válogatotthoz, főleg az "extra jó" kezdés után. Csoknyai szeptemberben kapott bizalmat, előtte nem látott el vezetőedzői feladatokat.

A korábbi kiváló játékos évek óta dolgozik a Veszprém másodedzőjeként, és a válogatott mellett is tevékenykedett. Mostani megbízatása a 2012-es londoni olimpiáig szól, azonban a szövetség, illetve a szakember minden esztendő júliusában mindenféle következmények nélkül felbonthatja a szerződést. Az elnökség bekéri az Eb-ről készítendő kapitányi beszámolót, aztán dönt Csoknyai sorsáról.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. ruslan 2010. január 24. 16:21
  „"délmadár" , köszi a jó hírt! A tulajdonosok végre észrevették, h Rea 150 ezres fizetéséből nem tudna 50 millós házat élpíteni?!
  Itt is azt csinálta biztos amit előző munkahelyén, ahol szintén kirúgták: nagy arc, pici munka, nagy vetítés, és sok-sok hazugság, és lenyúlás..

  A válogatottról véleményem szerint:
  - nem a Pick v az MKB játékosok a felelősek, hanem közösen
  - ezt a magyar bajnokság színvonala termelte ki
  - Csoki és Matke nem tudott hozzátenni a dolgokhoz
  - ha ennyi játékos betlizik, ott felkészítési hiba van
  - Csoki megfiatalított válogatot emleget, de nem látom, h ki volt itt fiatal, új arc a Schuck-on kívül
  - Krivo egy kézilabda karikatúra, egy vicc
  - Laluska, Schuck lassú
  - beállósunk nincs, igaz szélsőnk se...
  - átlövő, irányító most nem volt

  Sajnos ez a realitás..., nincs komoly esély az olimpiai részvételre, max az elvakult szurkolók, vezetők szemében”
 • 35. kreatív 2010. január 24. 10:51
  „Szégyent hoztatok az országra!!! Szégyenteljes a válogatási szisztéma is! Mire gondolok!?:
  1. Miért az ezerszer leszerepelt Matics a másodedző? Miért Csoknay az első ?!
  2. Hogyan kerülhetett ennyi kifejezetten kövér, mozdulni is alig tudó, szörnyű mozgáskultúrájú, sörpocakos, és konditermekben "túlgyúrt" játékos a csapatba?! ( Gál, Krivokapics, Pulzajevics , Katzirz )
  3. Miért kellett formánkívüli szerb játékosokat ennyit játszatni, csatasorba állítani!!!???

  NÉGY HÓNAPJA ÍRTAM!
  #138. Szerző: kreatív 2009-10-17 - 21:26 ó.
  -Ezt az eredményt CSAK MAGYAR JÁTÉKOSOKKAL is elérhetné a csapat! Addig, míg nincs így, addig míg a külföldi konjunktúra-lovagokra milliókat áldozunk- közpénzből-.., Ébredjetek már fel!!!!!
  Hányszor kell elküldeni a válagotott másodedzőt (MATICS-ot), míg egyszer valóban el is húzza a csíkot és vele együtt lelépnek agyon dédelgetett kedvencei!!!. A zsoldoskatonának ereje van, de szive nincs a küzdelemhez !!!
  FIATALOKRA ÉPÜLŐ, MAGYAR JÁTÉKOSOKBÓL ÁLLÓ CSAPATOT SZERETNÉNK!”
 • 34. rodnas 2010. január 24. 09:47
  „Gyerekek! Nem gondolom, hogy jó úton járunk, ha azzal foglalkozunk, hogy nem kell ennyi külföldi a csapatainkban. Ez egy világ jelenség, gyakorlat. Nézzetek már szét a kézilabdában erdményt felmutató országokba, mindenütt teljesen vegyes a kép, a nemzetiségek tekintetében.
  Úgy hogy ne kergessünk délibábot. Inkább tanuljunk azoktól akiktől lehet.A fejlődésünket csak a kiváló hozzállás, a tanulás, a kitartó szorgalom segítheti. Ebben a drukkereknek is együtt kell működni.
  Nagyon sok romboló munkát végeznek akiknek nem megfelelő a hozzáálásuk, és az indulat hangján szólalnak meg.
  Fogjunk össze, tegyük a mércét magasra, építő javaslatainkkal, segítő hozzáállásunkkal működjünk együtt , öntsünk hitet a csapatunk éredményes működése érdekébe.”
 • 33. xene@freemail.hu 2010. január 23. 21:50
  „"Xene te mit beszélsz??????
  Eklemovicsnak semmi köze a tegnapi vereséghez???????????????????"

  Kb. 4-5 percet játszott....”
 • 32. szpirigonzálesz 2010. január 23. 18:54
  „Abból kell főznünk amink van.
  Egy kitűnő szakácsra -szövetségi kapitányra- van szükségünk a jobb eredményhez.
  Talán nem egy -egyébként szimpatikus- kuktára kellett volna bízni a válogatottat.:(((”
 • 31. Boribona 2010. január 23. 17:23
  „Hát, nem tudom, h 2-3 légiós elég lenne-e? Csak abban az esetben, h az 2-3 világklasszis légiós lenne. Meg ha a többi ország bajnokságában is korlátozva lenne azonos létszámra a dolog.

  Amúgy szerintem az eddig honosított játékosok között nincs olyan, aki anyagi érdekből lett honosítva, szinte mindegyiké egyedi eset (kivéve a 3 vagy mit tudom én hány kubait, akik szinte csoportosan lettek honosítva, de az már régen volt. és szerintem nem kaptak ők sem forint milliárdokat).
  Ráadásul egyik sem "hagyta ott" a saját válogatottját.
  sőt, megkockáztatom: a mostani EB-n szereplő játékosok közül egyik sem azért honosított, h később magyar válogatott legyen... Ilyen v. olyan okokból az állampolgárság kellett.

  És még arra is fogadni mernék, hogy a veszprémi kötődésű szöv. kapitány sosem hívta volna be Krivokapicot (-1 légiós), ha NL helyett nem muszáj találnia valakit. (egyébként Matic ajánlotta be Krivót kipróbálásra).

  És nem azért, mert baja van a szegedi v. más csapatbeli játékosokkal: hanem azért, mert szemmel láthatóan sokkal jobban bízik azokban, akikkel már dolgozott együtt. Nem nagyon mer játszatni senkit tét meccseken

  Lásd: inkább haljon meg szégyenében Ilyés Feri a pályán, és inkább menjen le a béka segge alá Nikola maradék önbizalma: akkor is őket küldi fel a pályára. Nagy Kornélnak meg bepókhálósodik a térde ültében, és Katzirz is inkább veszítse el a fejét dühében, mert nem léphet pályára, amikor lendületben van, és jól megy neki a játék. (emlékeztek: a pannon kupán csak védekezében volt fent a Dávid, pedig Ilyés akkor is küszködött a gólszerzéssel)

  Én azt éreztem, h a kapitány az utolsó utáni pillanatig sem akarta elfogadni, h Ferinek és Nikolának egyszerűen nem megy, nem bírt beletörődni, és újra meg újra túráztatta őket.
  Mondjuk ki: egyszerűen fafejű volt ebben a kérdésben. Remélem ebből utólag ő is tanul :(”
 • 30. kukuruntyu 2010. január 23. 16:45
  „hosszú távon viszont kifizetödö lesz a válogatottnak!nem nullára kell a légiosok számát csökkenteni hanem 2 vagy 3ra!és akkor a veszprém se lesz annyira kiugró!meg a honositásokat is szigoritani kellene!”
 • 29. Boribona 2010. január 23. 16:36
  „kukuruntyu,
  nem sokára - legkésőbb a szezon végére - teljesül a kérésed: nem maradnak légiósok a csapatban. vagy pont az az 1-2, akit viszont szívesen elengednénk... (Sőt, az egyik legjobb már lehet, h most, a bajnoki rajt előtt elmegy. Olyan játékos, aki rövid időn belül nem lesz pótolható).

  És hogy mi következik ezekből? A légiósok nélkül fog csak igazán mélyrepülésbe kezdeni a Pick. Kiesik (bár már most is gyakorlatilag kiesett) a BL-ből, talán jövőre már nem is indulhat. Ennek következményeként további szponzorok mennek el, ami még a fiatal magyar tehetségek megvásárlását is megnehezíti.

  A magyar bajnokság valóban egy- csapatos lesz. A Veszprémben játszó/padozó 5 magyaron kívül egyetlen hazai játékosnak sem lesz lehetősége nemzetközi meccseket játszani, rutint szerezni.
  Ergó még kevesebb olyan játékost lehet/érdemes majd beválogatni az itthon játszok közül. És akkor jó pár évig semmilyen nemzetközi tornára nem jutunk ki. Még úgysem, h legalább a csoportkörökben ott legyünk.

  Amúgy meg tegnapi meccset leszámítva Krivo az egyik legjobban teljesítő játékos volt ebben a válogatottban, bármennyire is fáj ez sokaknak.”
 • 28. kukuruntyu 2010. január 23. 15:41
  „hát igen kikaptunk!felháboritó!és amit mindig is hangoztatok nem kell annyi légios!mert a magyarok igy nem játszanak!nem szereznek rutint és játékot se érzik!a honositásokrol nem is beszélve!nem baj!hozzunk még sok sok légiost és akkor még ennyit se fogunk elérni!ez vonatkozik a Pickre is!”
 • 27. insideman 2010. január 23. 15:33
  „csoknyai,eklemovics,iváncsik tamás... az eb 3 legrosszabb magyar embere...köszönjük meg nekik...”
 • 26. andreasz 2010. január 23. 15:31
  „Alapvetően taktikai vereségek voltak. A spanyol csapat meglepte a mieinket és a kapitány nem tudta az ellenszerét. Összevissza kapkodtak a mieink - nem találták a helyüket. A cseheknek nem volt meglepő taktikája, nekünk azonban ott semmilyen nem volt. Egyszerűen nem volt átgondolt a szerkezet, nem voltak a feladatok kiosztva. Esetleges volt a játékunk. Szélsőjáték abszolút nem volt, átlövés ritkán. Kézilabdában alapkövetelmény az eredményességhez. Nem lehet csak hetesekkel és gyors indításokkal nyerni.
  A lényeg, hogy fejetlenül játszottunk.Nem akarom csak a Csoknyai nyakába varrni a rossz szereplést, azonban nagy része van benne. A szakmai végzettségét nem tudom, de ma már felkészült emberek kellenek az edzői székbe.
  A Nagy Laciról pedig annyit: nem lett volna másképp ha itt van akkor sem.Amikor nem megy a csapatnak általában Ő is beszürkül a többiek közé.”
 • 25. ultra 2010. január 23. 15:10
  „pistrui szomszédja, na de ki az a pisztujíí?”
 • 24. toxi_2 2010. január 23. 15:01
  „ki az a Rea?”
 • 23. toxi_2 2010. január 23. 15:00
  „ja csoknyai,az edzésen ,sorsdöntö meccs elött egymásnak ugrassza a játékosokat!Ilyet se hallottam még! nem volt jo a csapatszellem,ezért buktunk,és ebben csoknyainak fö szerepe volt!”
 • 22. toxi_2 2010. január 23. 14:58
  „eklem egy dologban jeleskedett:a labdák állando eladásában. rajta ment el a meccs.”
 • 21. toxi_2 2010. január 23. 14:56
  „katzirz sérülten is ugy harcolt,mint egy oroszlán,gál végigröhögte a meccset. fiatalitást! csoknyai takarodo!”
 • 20. toxi_2 2010. január 23. 14:54
  „buksi ez nekem is feltünt!”
 • 19. ultra 2010. január 23. 14:52
  „14-es

  mi? kirugták a Reát?

  igaz ez?”
 • 18. toxi_2 2010. január 23. 14:52
  „Hogy kivalo jatekos volt az erös túlzás!Sok játékosnak törte el az orrát,egyszerüen csak favágónak becézték.”
 • 17. Mustang 2010. január 23. 14:09
  „legyünk tisztában mit veszített a csapat:

  1. a következő vb-re kvalifikálnunk kell, a világ legjobb 12 csapata közül kapunk egyet, mivel addigra N. Laci spanyol lesz, Milorad Krivokapics még hízik 10 kilót, esélyünk sincs, TEHÁT VB RÉSZVÉTEL ELSZÁLLT
  2. az olimpiára csak úgy jutnánk ki, ha vb-n megfelelő eredményt érünk, lsd. 1. pont, OLIMPIA ELSZÁLLT

  ki a felelős? ki tette tönkre a kézilabdát? miért ment tönkre a kézilabda? ki oldja meg a problémát?

  talán sztárokat "csinálunk" túlsúlyos játékosokból?
  talán kevés az állami pénz?
  talán agyonsérült, évekig gyógyuló játékosokra mondjuk, ha világ legjobb irányítója?

  tudom ez már klub kérdés, de ez az amatőr gondolkodás rátelepszik eme sportra, az eredmény kézzel tapintható...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza Volán–Debrecen hokirangadó Szegeden

Vérbeli rangadót játszik holnap 15 órakor a Tisza Volán OB I/B-s jégkorongcsapata. Tovább olvasom