Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

EDF DÉMÁSZ-Szeged: minden nap egy halál

Rióval kel és fekszik, azért edz, hogy ott legyen az EDF DÉMÁSZ-Szeged evezőse, Matyasovszki Dániel, de tudja, hogy a 2016-os olimpiáig, illetve az idei kvalifikációs vb-ig is rengeteg feladata van még.
Mindennap meg kell halni. A mondat az egyszerű embernek talán túlzás, ám aki olimpiai álmokat kerget, annak így kell felfognia a helyzetét. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatal evezőse, Matyasovszki Dániel (22) ennek szellemében él és dolgozik.

– Gyakran jár a fejemben Rio, edzéseken is ez a legfőbb motiváció, ezzel kelek és fekszem. Persze, addig azért vannak még feladataim, de jó úton haladunk – nyilatkozta az egyetemi vb-n bronzérmes, felnőtt vb-n 11., U23-as vb-n 4. Matyasovszki a kedd délelőtti ergométeres penzum után.

Mit és mennyit is edz Matyasovszki? A heti munka kilenc-tíz edzésből áll, ez 13-14 óra, de az edzőtáborokban ez majdnem megduplázódik (22-24 óra). Futás, spinning, ergométer, súlyzózás – ezek váltják egymást úgy, hogy kedden, csütörtökön, szombaton két-két, hétfőn, szerdán és pénteken egy-egy edzés van, míg a vasárnap szabad. Egy tipikus ergométeres tréning háromszor 20 perc evezésből áll háromperces pihenőkkel, azaz Matyasovszki nagyjából három órát tölt el a gépen – és ez csak egy edzés. És hogy futni is tud a szegedi Vedresben építésztechnikusi végzettséget szerző, jelenleg az SZTE JGYPK-n testnevelő-edző szakon tanuló evezős, azt bizonyítja a Cooper-teszten teljesített 3750 méter.

Matyasovszki az ergométeren. Van, hogy három órát tölt el a gépen. Fotó: Karnok Csaba
Matyasovszki az ergométeren. Van, hogy három órát tölt el a gépen. Fotó: Karnok Csaba

– Azért csak ennyi, mert a suliban a maximális ötven ponthoz 3600 métert kellett teljesíteni. Miután ez megvolt, a maradék időben már nem erőlködtem – mesélt Matyasovszki.

Egy meleg vízi edzőtáboron már túl van az evezős, amely nem volt éppen ismert helyszín.

Menetrend

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged evezősének, Matyasovszki Dánielnek nem lesz egyszerű a versenyszezon. Minderről edzője, Szierer János beszélt: – Február 28-án rendezik az ergométeres országos bajnokságot, majd március 2-án két hétre Horvátországba, meleg vízi edzőtáborba utazunk. A számunkra első válogató Zágrábban lesz április 4–5-én, majd az első hazai válogató, amely nekünk már a második, április 18–19-én Velencén. Május 9–10. között Bledben szerepelünk, május 28–31-én pedig az Európa-bajnokság következik a lengyelországi Poznanban. A kvalifikációs világbajnokságnak Franciaországban Aiguebelette ad otthont augusztus 30. és szeptember 6. között. Mint szövetségi vezetőedző abban bízom, hogy három magyar egység, hat versenyző jut majd el Rióba. Köztük lehet Matyasovszki Dani és Galambos Péter hajója is, amely jobb, gyorsabb és egységesebb, mint a rivális Csepregi Gábor, Tamás Bence duó. Persze, ezt majd a vízen kell bizonyítani.

– Kiemelt figyelmet kapnak az olimpiai kvalifikációra esélyes egységek, és most anyagi keret is jutott rá, bár azért Törökország olcsóbb volt, mint Észak-Afrika, Spanyolország vagy Portugália lett volna. Viszont abszolút ideális helyszín, amelyet a szerb szövetségi kapitány, Nebojsa Ilics révén találtunk meg. Egyébként ő a törökök szakmai főnöke is, így velük együtt tölthettük el a két hetet – mesélt Matyasovszki edzője, Szierer János.
A tanítvány a könnyűsúlyú egypárban világbajnoki ezüst- és bronzérmes, váci Galambos Péterrel (29) együtt gyakorolhatott Köycegizben, és ez a könnyűsúlyú egység próbálja meg kiharcolni az olimpiai részvételt is.
– Péterrel a horvátországi edzőtábor után minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap tudunk majd együtt edzeni. Hogyan étkezem? Mértéktartóan, elvégre a könnyűsúlyú hajóban maximum 70 kilogramm lehet a súlyunk. A téli 74 kilogrammot tartom, és ez a plusz négy kiló majd könnyen lemegy rólam, amikor már folyamatosan vízen leszünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza Volán Szegedi Vízmű: önbizalombomba

Nem okozott gondot legyőzni a Tisza Volán Szegedi Vízmű együttesének a szerb jégkorongliga 12.… Tovább olvasom