Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Edzés füles ágyúgolyóval

Új impulzussal vágott neki a 2010-es felkészülésnek Horváth Gábor (25). Az EDF Démász-Szegedi VE kétszeres világbajnok kenusa annak ismeretében gyötri immár hónapok óta magát, hogy tudja, kedvenc száma, a 200 méter egyes bekerült az olimpia programjába.
Az EDF Démász-Szegedi VE kenusa, Horváth Gábor 2012- ben követheti klubtársai, Janics Natasa és Vajda Attila példáját: mivel a 200 méter egyes is bekerült a programba, olimpiai bajnok lehet.

– Ugyanúgy „álltam bele" a munkába, mint eddig, talán egy kicsivel még lelkesebben, még keményebben. Az igazán érdekes része az alapozásnak majd február 28-án Horvátországban kezdődik, mert addig ugyanazt csinálom, mint a többiek: futok, erősítek, úszok, újításként pedig a hagyományos orosz öntöttvas súly, amely úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó, a kettlebell emelésével gyötröm magam. A vízi munkában azonban változás várható. Bár ezt is két részre lehet bontani, hiszen a vízre szállás első időszakában, Rogotinban a kilométergyűjtés lesz a főszerepben, ekkor a többiekhez hasonlóan az állóképesség fejlesztése érdekében 5–600 kilométert lapátolok majd le, utána viszont jön a speciális jellegű munka – mondta Horváth.

Név és mez. Horváth Gábor nem horvát, hanem magyar színekben tervezi a jövőt. Fotó: Frank Yvette
Név és mez. Horváth Gábor nem horvát, hanem magyar színekben tervezi a jövőt.
Fotó: Frank Yvette

Aki látott már kajakos és kenus versenyt – szerencsére Szegeden sokan elmondhatják magukról, hiszen eddig is volt bőven esemény a Maty-éren, idén pedig megint gazdag a kínálat –, az bizton állíthatja, a 200 méteres számok talán a leglátványosabbak. Forr a víz, a célban szemmel szinte eldönthetetlen, ki nyerte a bő fél perces őrületet.

Események

Az idén is lesz bőven felnőtt kajakos, kenus verseny a szegedi Maty-éren. Az előzetes tervezet szerint a hagyományos Mol világkupa időpontja május 28–30., aztán következik az első válogató június 18–20-án, majd a második válogató, egyben ob július 23–25-én. Az esztendő két nemzetközi eseménye közül az Európa-bajnokságnak (július 2–4.) a spanyolországi Trasona, a világbajnokságnak (augusztus 19–22.) a lengyelországi Poznan ad otthont.

– Ezért is igényel más munkát ez a táv. Aki ezer méteren menő, nem valószínű, hogy vált, és áttér a sportág sprintszámára. Nem pörög úgy a keze, nem elég gyors a lapátolása, hirtelen nem is tudok olyat mondani, aki 1000 méter után 200 méteren is jól ment. Éppen ezért sem várható különösebb változás a leendő ellenfelek között akár a hazai, akár a nemzetközi vizekre gondolok. Utóbbi mezőny egyébként is elég erős, főleg a volt szovjet utódállamok miatt. A lényeg, hogy Vécsi Viktor edzéseit jól csináljam meg, aztán százszázalékos pályát menjek a válogatón, ahol ne az ellenfelekre, hanem saját magamra figyeljek – árulta el a talán győztes haditervet Horváth.

A 200 méter egyes olimpiára kerülése mellett több más változás is történt a sportágban: eltörölték a vb programjából az 500 és a 200 méteres négyeseket, viszont bejött a váltó mellett az ötezer méter egyes. És hogy a hölgyek se maradjanak ki, nekik is rendeznek majd kenuversenyeket.

– A négyes eltörlése nem szolgálja a kenuzás jövőjét, és megölheti a sportágat: mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik fejlődésük érdekében először még csak a négyesbe kerültek be, majd utána évekkel később lettek egyesben és párosban jók? Emiatt talán az évtized végén már kevesebben kenuznak majd... Engem a négyes eltörlése nem érint, hiszen amúgy sem lehet a vb-n duplázni, így egyfajta kényszerpályából csak az egyesre készülök, viszont ez megkönnyíti a helyzetemet. A női kenu most még furcsa, gyerekcipőben jár, de örülök az előretörésének. Nagy kérdés, ha 2016-ban olimpiai szám lesz, mi helyett lesz az? Ha a látványt, a nézők kiszolgálását szolgálja, legyen. Más kérdés, hogy színvonalában még messze van a férfiak izgalmas csatáitól – vélte végül Horváth.

Olvasóink írták

 • 1. kettlebellszeged.hu 2010. március 31. 19:06
  „Edzés füles ágyógolyóval - Kettlebell
  Bővebb info:
  Varga Tamás
  RKC Kettlebell Instruktor
  +36 30 98 33 750
  www.kettlebellszeged.hu
  www.kettlebellszeged.blogspot.com”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Beton: döntetlen Kassán

Fordulatos mérkőzésen a szlovákiai Kassán egy pontot szerzett (12–12) a férfi vízilabda… Tovább olvasom