Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Edzés helyett sokkhatás az SZVSE-pályán

Szeged - Edzés helyett csak hüledezett kedden az SZVSE-pályán Barbara Niewiedzial, a londoni paralimpián 1500 méteren aranyérmet szerző lengyel futó. A Biacsi testvérek meghívására Szegedre érkező atléta szerint hatalmas dolog, hogy az SZVSE sportolói ilyen környezetből indulva is a világ legjobbjai között szerepelnek.
„Katasztrófa!" – fakadt ki tegnap a szegedi SZVSE-pályán Barbara Niewiedzial, a tavalyi londoni paralimpián az enyhén értelmi fogyatékosok 1500 méteres síkfutásában aranyérmet szerző atléta. A klasszis sportoló (aki már 2000-ben, Sydney-ben nyert egy paralimpiai aranyat) a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett meghívására érkezett Szegedre, és az eredeti tervek szerint kedd délután kettőkor együtt edzettek volna a salakon. Ebből azonban nem lett semmi.

– Sokkolt a látvány – folytatta a 32. születésnapját szeptemberben ünneplő atléta.

– Egyszerűen nem értem, hogyan lehet ilyen körülmények között edzeni, azt pedig fel sem foghatom, Berni és Ili hogyan képes a világ élvonalába tartozni évek óta ilyen háttér mellett – fogalmazott Niewiedzial, akinek a legkisebb gondja a hőmérséklettel volt, leginkább a salakpálya keménysége, a romos környezet és az öltözők borzalmas állapota lepte meg.

– Ráadásul a lányok munka után járnak edzésre. A paralimpiai aranyérmem után – amelyre természetesen rekortán pályán készülhettem – nálam több szponzor is jelentkezett. Kizárólag az edzésre kell figyelnem, az ehhez szükséges segítséget, például a gyógyszereket, táplálékkiegészítőket biztosítják a számomra – árulta el. Mindezt nem egy nyugat-európai, hanem egy lengyel atléta mesélte...

Biacsi Ilona (balra) és Biacsi Bernadett (jobbra) megmutatja Szegedet Barbara Niewiedzialnak. Fotó: Frank Yvette
Biacsi Ilona (balra) és Biacsi Bernadett (jobbra) megmutatja Szegedet Barbara Niewiedzialnak.
Fotó: Frank Yvette

Túl az első megdöbbenésen, Barbara beszélt riválisairól is, akikkel kiváló a kapcsolata. Érdekes, hogy bár pont Niewiedzial és honfitársa, Arleta Meloch előzte meg a szegedi duót Londonban, Bernadettben és Ilonában sem harag, sem féltékenység nincs emiatt – éppen ezért is hívták meg vendégségbe Barbarát a júliusi lyoni világbajnokság során. Ja, ott is a lengyel lány nyert, Ilona harmadik, Bernadett ötödik lett.

– Jó barátokká váltunk az évek során, a rivalizálás ellenére is. Alig várom, hogy együtt töltsük ezt a hetet. Azért nem mondunk le végleg az edzésről, kijárunk majd futni a város mellé. Emellett természetesen szeretném megismerni Szegedet, és mivel tudom, hogy Ili és Berni lovakat is tart, így a lovaglás is a program része – mondta a sportoló, aki testvérével, Malgorzatával érkezett hétfő este Szegedre, várhatóan vasárnapig nyaralnak itt.

Bár amikor beszélgetnek, Ili és Berni magyarul, a másik testvérpár lengyelül szónokol, látszik rajtuk, hogy szavak nélkül, pusztán a gesztusokból megértik egymást. És persze végig nevetnek, le sem lehet törölni a mosolyt az arcukról.

Mialatt riválisuk a körülményeken csodálkozott, Antal Andor tanítványai szintén mosolyogtak. Nem hőzöngenek, elfogadták azt, hogy ilyen feltételek mellett kell készülniük. Pedig sokkal többet érdemelnének.

– Idén már nincs több nagy feladat, az utcai futóversenyeket pedig pihentetjük, nem tesz jót a lábunknak – mondta Ilona, aki a paralimpiához hasonlóan a világbajnokságon is bronzérmes lett. – Most csak heti kettőt-hármat edzünk, ám mivel az idei szezonomban hátráltatott a bokaműtétem, a 2014-es évből szeretnék még többet kihozni – árulta el.

Bernadett peches volt, a combja éppen a lyoni esemény előtt fájdult meg, így lett ötödik.

– Nem tudtam mit kezdeni a sérüléssel, ennyit sikerült kihoznom a vébéből. Persze így sem vagyok szomorú, továbbra is keményen edzek, hiszen Rio és a 2016-os paralimpia már itt van a nyakunkon – mondta félig tréfásan.

De jó lenne, ha arra már az őket megillető körülmények között készülhetnének!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker vízen és parton

A svájci Luzernben rendezett evezős Jeunesse- kupán a Csongrádi Vízügy SE 19 éves versenyzője,… Tovább olvasom