Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Edzőt cserélt a Szeged Beton férfi vízilabdacsapata

Négy év után új edzője van a férfi vízilabda OB I alapszakasz második helyén álló Szeged Beton VE-nek. Egy hónap alatt immár másodszor mondott le Gyöngyösi András, ezúttal ezt már elfogadta a Körtvélyessy Péter vezette elnökség.
A klub első embere tegnap este jelentette be, a bajnokság hátralévő részében a válogatott másodedzője, Kásás Zoltán kezébe került a szakmai irányítás.

Az ominózus, január 19-i, Eger–Szeged LEN-kupa negyeddöntő-visszavágót követően, az 5–1-es hazai győzelem jelentette kiesés után fogalmazódott meg először Gyöngyösi András fejében a lemondás. Akkor még sikerült őt meggyőznie a folytatásról Körtvélyessy Péter elnöknek, de tegnap végérvényesen elváltak útjaik.

Az előzményről csak annyit, információnk szerint, a trénert az elmúlt egy hétben Varga Sebastián másodedző kétszer, Juhász György szakosztály-igazgató pedig háromszor helyettesítette a foglalkozásokon. Tegnap aztán futótűzként terjedt a hír: Gyöngyösi Tojás lemondott, Kásás Zoltán lesz az utódja. Napközben nem kívánt felvetésünkre reagálni Körtvélyessy Péter, azt mondta, este negyed nyolckor, miután a délutáni elnökségi ülést követően beszélt a játékosokkal, készségesen áll rendelkezésünkre. Az elnök betartotta ígéretét.

Körtvélyessy Péter elnök Kásás Zoltán mellett döntött.
Fotó: Schmidt Andrea

– Kezdem a legfontosabbal: Gyöngyösi Andrással közös megegyezéssel szerződést bontottunk – tájékoztatta lapunkat a klub vezetője. – Az okokról talán csak annyit, a vízilabdát körülvevő közegről, a körülményekről, a csapat körüli munkát nem egyformán ítéltük meg, és a játékosokkal sem volt teljesen azonos hullámhosszon. Ezzel együtt András szakmai munkája megfelelt az elvárásoknak, meg is köszönjük neki eddigi szegedi tevékenységét. Azért váltottunk most, mert hiszünk benne, hogy eredményesen tudjuk lezárni a bajnokságot, ugyanis a célunk nem változott: szeretnénk döntőt játszani.

Egy komoly terveket szövögető gárda, már pedig a Szeged az, nem maradhat edző, méghozzá jó edző nélkül. A Betonnak villámgyorsan lett új trénere.

– Kevés olyan szakember van ma Magyarországon, aki a Szeged szintjének megfelelő, és aki azonnal mozdítható. A kevesek egyike a válogatott másodedzője, Kásás Zoltán, aki nagy örömömre elvállalta nálunk a szakmai munka irányítását. A megállapodásunk egyelőre a bajnokság befejezéséig szól, a hogyan továbbról majd azt követően ülünk le vele tárgyalni.

Az új edzővel készített interjúnkat a holnapi számunkban olvashatják.

Gyöngyösi András nem vette fel a telefont.
Fotó: DM/DV

Másodszor a Szeged kispadján

A Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapatának tegnap kinevezett edzője, Kásás Zoltán 1946. szeptember 15-én született Alpáron (ma: Tiszaalpár). A magyar vízilabda-válogatott tagjaként a '72-es müncheni olimpián ezüstérmes lett, majd egy évvel később Belgrádban világbajnoki címet nyert. A sikeres időszak '74-ben is folytatódott, ekkor Európa-bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába, klubcsapatával, a Fradival pedig KEK-győztes lett.

Edzőként is van mire büszkének lennie: a szerb Becsej csapatával nyert két-két bajnokságot és kupát, valamint 2000-ben Bajnokok Ligáját. A Olympiakosz Pireusz gárdájával is nagyot alkotott: a görög csapattal a szintén két-két bajnoki elsőség és kupagyőzelem mellett 2002-ből egy-egy BL- és Szuperkupa-elsőséget tudhat magáénak. Tizenegyedik éve a világverő magyar válogatott másodedzője. Ebben a gárdában szerepel fia, Kásás Tamás, a világ egyik legjobb, legeredményesebb pólósa.
A Szegednek már volt edzője, méghozzá az 1991/1992-es évadban, amikor irányításával a csapat a 9. helyen végzett. Az elmúlt három és fél évben a Hódmezővásárhelyi VSC szakmai vezetőjeként dolgozott.

A Gyöngyösi-éra

Hívtuk, többször is, de nem sikerült Gyöngyösi Andrással (alsó képünkön) beszélnünk. Nem vette fel a telefont, nem hívott vissza. Megkérdeztük volna tőle, miért döntött a távozás mellett? A Szegeddel elért eredményei miatt ugyanis nem kell szégyenkeznie! Irányításával a Beton az OB I-ben 113 meccsből 70-et megnyert, 7-szer döntetlent ért el, 36-ot elveszített. A 2003/04-es évadban (a 14. fordulóban váltotta Horváth Viktort) a 6., a következőben 3., aztán kétszer is a 4. helyen végzett. A most zajló alapszakaszban 17 fordulót követően 30 ponttal a 2. helyen áll a gárda. Az európai kupaporondon 43 mérkőzésen vezényelte a csapatot. A mérleg: 29 győzelem, 1 döntetlen, 13 vereség. A LEN-kupa 2004/05-ös és a 2007/08-as kiírásában a negyeddöntőben, a közbeeső két évadban a nyolcaddöntőben búcsúzott a gárda.

Olvasóink írták

 • 4. pederzoli 2008. február 27. 23:58
  „Akárhogy is nézzük,2008.-ban minden Pekingről szól. Mindemellett nem temetném Tojást,mert egy interjúban azt olvastam Dr.Kemény Dénestől,hogy olyan utódot képzel el magának,akinek jó játékosmúltja van,és klubedzőként is sikeres,valamint ennek a korosztálynak a tagja. Valami ilyesmit mondott,talán a vizipolo.hu-n. Eszerint Vincze Balázs,Gyöngyösi és Gerendás aspirálhat. De Gerendás nem fiatal,Vincze és a BVSC...háááát...szabad a gazda...hagyni kellett volna,de nem a közönség döntése. Ha döntőbe jut a Beton,de legalább érmes,akkor igazolva van az edzőcsere,ha nem,nem. Végre nem lehet gombot varrni a Vasas-Domino döntőre,ami csak a sportág érdekeit szolgálja.”
 • 3. fleur 2008. február 27. 19:08
  „Szomorú vagyok, hogy Gyöngyösi András elhagyja a csapatot, remek edzőt veszített a Szeged Beton...:-(”
 • 2. rakoncátlan 2008. február 27. 14:39
  „Kása papa megteszi tűzoltásnak.De szerintem hosszútávon nem megoldás.
  Javaslatom Fülöp Tibi franciaországból.”
 • 1. pederzoli 2008. február 27. 09:04
  „Nnnno...:adva van egy klubelnök,akihez hasonlót szerintem sok sportágban szívesen fogadnának máshol is,tehát jól végzi a dolgát. Viszont nem volt kétszázakárhányszor válogatott,nem vett részt három olimpián,nem volt Faragó Tamás-Díjas,nem lőtt győztes gólt ´95.-ben a világkupán az olaszok ellen a döntőben. A legrosszabb történt,mert a cikkből az jön le,hogy beleszólt a szakmai munkába mindamellett,hogy egy pár éve OB még OB-I/B -s Szegedből neki is köszönhetően,a magyar mezőny egyik legjobb csapata lett. Kivánom Kásás Zoltánnak,hogy most is játtszanak nála olyan fiatalok,mint anno Molnár Papesz és Fodor Rajmund,merthogy egykor az Ő edzősége alatt játszottak először az élvonalban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maticcsal hosszabbított a Pick

A Pick Szeged elnöksége egy évvel ezelőtt Vladan Maticcsal 1+1+1 éves edzői szerződést kötött. Lele… Tovább olvasom