Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egy nagy tehetség nagy váltása

A szegedi Szabó Márton hazánk egyik legtehetségesebb dzsúdósa volt. Tíz évig halmozta a korosztályos érmeket a magyar bajnok, ősszel viszont végleg sportágat váltott: már csak Kecskeméten röplabdázik, ahol gyermek korosztályban szintén bajnoki címet szerzett.
– Aki ismer, az tudja, hogy már régóta kétfelé húzott a szívem – mondta Szabó Márton, a Szegedi Judo Iskola SE tehetsége, aki 15 évesen a legígéretesebb sportolókat felkaroló Héraklész-program tagjaként, háromszoros magyar bajnokként és utolsó összecsapásán egy japán fiú legyőzése révén Euroliga-győztesként vonul vissza. A sportkarriertől nem köszön el, de a dzsúdótól igen, ugyanis egy másik sportág is magával ragadta, nevezetesen a röplabda.

Ez persze nem olyan meglepő, hiszen édesanyja Szél Márta korábbi válogatott röplabdázó, de az nem megszokott, hogy valaki ennyi siker után váltson. Úgy már érthető a döntés, ha tudjuk: a tatami mellett a parketten is igen tehetséges, egy ideje már Kecskeméten röplabdázik, ahol gyermek korosztályban bajnok lett.

Szabó Márton. Fotó: DM/DV
Szabó Márton. Fotó: DM/DV

– Több mint két évig jártam át Szegedről Kecskemétre hetente legalább kétszer röplabdázni. Ahhoz, hogy igazi bajnok és az ország legjobbja legyek a tatamin vagy a pályán, többet és keményebben kell dolgozni, legalább heti ötöt kell edzeni. Eddig a két sport kiegészítő jellege még érvényesült, de a technikai alapok rögzítése lassan befejeződik. Ha az egyiket nem fejezem be, akkor lehet, hogy egyikben sem tudom elérni a maximumot – árulta el a döntés okait a sportoló, amelyben közrejátszott, hogy 192 centiméteres magasságával inkább a röplabdára termett, családjában pedig minden a röplabda körül forog.

Egy időre teljesen Kecskeméthez kötötte magát, hiszen a középiskolai tanulmányait is ott kezdte el az ősszel, azóta már nem jár dzsúdóedzésekre, és a kollégium révén nem kell mindennap ingáznia.

– Látom, hogy dzsúdós mesterem, Katona Pál szenvedi meg igazán ezt a döntést, de remélem, megérti. Neki és szegedi csapattársaimnak rengeteget köszönhetek, ahogy nevelőedzőmnek, Krajkó Gyulának is, akinek emléke és munkája mély nyomot hagyott bennem – nyilatkozta Szabó Márton, aki megígérte: ha nem fejlődik elég gyorsan a röplabdában, visszatér a tatamira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tollaslabda miatt költözött Szegedre a Sándorházi család

Budapestről költözött Szegedre Sándorházi Vivien és családja – a tollaslabdázó a Goodwill Pharma Tollas SE-ben folytatja pályafutását. Tovább olvasom