Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyre több szemét borítja a Holt-Maros környékét

Szeged - Napról napra egyre több szemét borítja Szeged talán legszebb pihenőövezetét, a Holt-Maros környékét. Sőt a vízben is üres sörösdobozok, üdítősflakonok és nejlonzacskók úsznak. A rendszeresen arra járók a szemétgyűjtőket hiányolják, a környezetgazdálkodási kht. szerint viszont ez nem oldaná meg a problémát.
– Az emberek nem is érdemlik meg ezt a gyönyörű környezetet. Nem óvják, nem vigyáznak rá. Nézzenek körül, mindenütt eldobott sörös dobozok, üvegek, palackok, papírok. Ezek egy része a vízben úszik, beledobták vagy a szél fújta be, de ez mindegy is. Sőt még emberi és állati ürüléket is láthatnak – mondja a szegedi Holt-Maros partján hazafelé tartó Hajós Sándorné.

Az asszony szerint gyűjtőket kellene elhelyezni a holtág két oldalán, de ehhez azonnal hozzáteszi, azok hiánya nem mentheti fel a szemetelő horgászokat és az arra sétálókat. Még megjegyzi, bár nem lehetne motorral a fahidakon áthajtani, erre sokan fittyet hánynak. Még be sem fejezi, amikor az egyik fahídon felbukkan egy motorkerékpáros, és „lesöpör" bennünket a járdáról.

Gyűjtő

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. zöldterület-fenntartási részleg vezetője nem vitatja, hogy vannak, akik a Holt-Marosnál szabadulnak meg a környéket elcsúfító üvegektől, flakonoktól, zacskóktól. Varga Gábor úgy véli, erre nem a szemétgyűjtők kihelyezése lenne a megoldás, mellesleg erről nem is ők döntenek. Szerinte az embereknek kellene odafigyelniük a környezetükre, nem kellene szemetelniük. A partot folyamatosan rendben tartják, a füvet nyírják, mást egyelőre nem tehetnek.

Ugyancsak a szeméttartókat hiányolja Bakró Imre. A férfi rendszeres vendég itt, horgász. Azt mondja, az „éjszakai járat" is sok szemetet termel. Ugyanakkor elismeri, a horgászok és az erre sétálók között is vannak, akik „kiejtik" kezükből a feleslegessé vált üvegeket, dobozokat, nejlon- és papírzacskókat. Arról nem is beszélve – teszi hozzá –, hogy néhányan a parttól pár méterre végzik el kis- és nagydolgukat. A környéken lakó, és a szintén rendszeresen horgászó Katalinnak már elege lett a mocsokból, a középkorú asszony egy rövid partszakaszon naponta összegyűjti a szemetet. Egyébként a négy kilométer hosszú Holt-Maros mindkét oldala kedvenc területe a kocogóknak. A csendes környéket a kisgyermekes szülők és a kikapcsolódni vágyók is felfedezték. Leülni és megpihenni azonban szinte lehetetlen, a partszakaszon alig tucatnyi padot állítottak fel.

– A meglévő padok mellett sincsenek szemétgyűjtők. Sokkal több padra lenne szükség, legalább 150-200 méterenként egy-egy könnyen üríthető szemetesre, és akkor az emberek nem dobnák el a kiürült üvegeket – mondja Bakró Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretné megtartani a harmadik helyet a Szeviép-Szeged

Tegnap délután megkezdte a felkészülést a bajnoki szezonra a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női… Tovább olvasom