Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Élete fellépésére készült Ocskay Gábor

Jégkorong - Ismét gyászol a magyar sport. 34 éves korában elhunyt az Alba Volán és a magyar jégkorong-válogatott kiváló játékosa, Ocskay Gábor. A technikás hokis szerdán hajnalban szívinfarktust kapott a fővárosban, az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Miközben befejeződött a magyar jégkorongbajnokság – a Fehérvár 10. bajnoki címét szerezte meg –, mindenki arra kezdett figyelni, hogy hamarosan kezdődik az A csoportos világbajnokság – április 24-én –, amelyen 70 év után újból szerepelhet a magyar válogatott. A szurkolók tervezni kezdték már, hogy kikkel és hol nézzék a mieink svájci meccseit, hol szurkoljanak a magyaroknak, hol tapsoljanak, hol ugorjanak fel, majd pacsizzanak egymással egy-egy remek Palkovics-szóló vagy éppen Ocskay-átadás után.

A tervezés, az álmodozás, a meccsszervezés azonban most háttérbe szorult. Szerda reggel döbbenettel ébredt az ország: Ocskay Gábor, az Alba Volán és a magyar nemzeti együttes 34 éves klasszis játékosa szívinfarktus következtében elhunyt. A Pat Cortina irányította csapat már azzal bravúrt ért el, hogy ott lehet a legjobbak között, és bizony a bennmaradás kiharcolásához csoda kell. Ocskay nélkül ezt nagyon nehéz lesz megvalósítani.

Az a vb kezdődik majd egy hónap múlva, amin Csicsó – Ocskay beceneve volt – nem léphet jégre. Pedig az volt a legnagyobb álma, hogy megmutassa kivételes tudását a legjobbak között.

Ocskay Gábor még így örült szombaton a kilencedik bajnoki címének. Fotók: MTI
Ocskay Gábor még így örült szombaton a kilencedik bajnoki címének.
Fotók: MTI

– Nagyon rendes srác volt – kezdte a beszélgetést Kalocsa László, a Tisza Volán SC vezetőedzője, aki a Jászberény csapatában az OB I-ben többször is jégre lépett ellene –, közvetlen, mindig barátságos embert veszítettünk el. A sikerek sem vakították el, megmaradt olyan szerénynek, ami mindig is jellemezte. Az egész család élete a jégkorong körül forgott. Édesapja, id. Ocskay Gábor teremtette meg Fehérváron azt a csapatot, amelyet ma már Európában is jegyeznek. Gábor félelmetesen jó játékos volt. Sokszor kellett vele csatáznom. Nagyon nehéz dolgom volt, mert hihetetlen dolgokra volt képes. Olyan technikai tudása volt, amivel csak kevesen rendelkeztek. Hívták külföldre, Csehországba és Szlovákiába volt ajánlata, de nem ment. Gyermekkori barátjával, Palkovics Krisztiánnal félelmetes csatárkettőst alkotott. Csukott szemmel is tudták, hogy hol helyezkedik a másik, nagyon érezték egymást. Ilyenkor sokakban felmerülhet az gondolat, hogy ez a tragédia olyan erőt adhat-e a magyar hokicsapatnak a vb-n, mint amilyet az MKB Veszprém kézilabdásainak Marian Cozma elvesztése adott. Ez egy teljesen más helyzet. Ocskay Gábor a nemzeti együttes legjobb játékosa volt, őt nem lehet pótolni, nagy tragédia a halála, a magyar jégkorongsport egyik legnagyobb alakját veszítettük el.

Csicsó már csak az égi pályákon húzhatja fel a 19-es mezt.
Csicsó már csak az égi pályákon húzhatja fel a 19-es mezt.

A magyar jégkorong-válogatott jövő héten, április 2-án (csütörtök) 19 órakor a Budapesti Papp László Sportarénában a finn válogatott ellen játszik barátságos meccset.

Fürész Emőke jó barátja

Ocskay Gábor kiváló barátságot ápolt Fürész Emőkével, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának kapitányával. Emő névnapja alkalmából SMS-t küldött a másnap tragikusan elhunyt jégkorongosnak.

– Öt éve barátkoztunk össze, még most is hihetetlen, hogy nincs közöttünk. Párommal, Varga Pepével többször is találkoztam velük, jókat beszélgettünk szülővárosomban, Fehérváron. Öt éve nekem is volt egy szívizomgyulladásom, kiderült, hogy a mandulám miatt van. Ezután felhívtam telefonon, és több tanácsot is kértem tőle. Ekkor kerültem vele nagyon jó viszonyba. Halála miatt szomorú vagyok, nagyon szomorú.

Pápai Miklós: Ez egy legendás páros volt

A magyar jégkorongsportnak több legendás csatárduója is volt. Ezek közé tartozott a Pápai–Leleszi kettős. Pápai Miklós évtizedek óta Szegeden él.

– Döbbenten hallottam a hírt – kezdte mondandóját hazánk egykori legjobb hokisa –, egy ereje teljében lévő játékost veszítettünk el. Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián éppen akkor került a válogatotthoz, amikor mi már kifelé mentünk, „csikóként" érkeztek hozzánk. Már ekkor látszott, hogy milyen tehetséggel áldotta meg őket a sors, remek duót alkottak. Sokat foglalkoztunk velük, segítettük kezdeti pályafutásukat. Érzékeny veszteség ez, hiszen Gábor olyan jégkorongozó volt, aki még A csoportos szinten is képes lett volna gólt szerezni.

Tragédia és pályafutás

Tragédia  rázta meg a magyar jégkorongsportot: harmincnegyedik életévében,   szerda hajnalban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán és  magyar   válogatott vezéregyénisége.

Névjegy

Ocskay Gábor
Születési hely, idő: Budapest, 1975. szeptember 11. Elhunyt: 2009. március 25.  Klubja: Alba Volán (1981–2009)  Eredményei: kilencszeres bajnok (1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006,   2007, 2008, 2009). Az év játékosa (1994, 1995, 2006), 3-szor az év csatára, 5-ször a legtechnikásabb játékos. 187-szeres válogatott,   1998, 2000 a C csoportos világbajnokságon 1., 2008 a Divízió I-es vb-n győztes, s a feljutott csapat tagja, 2002, 2007 a Divízió I-es vb-n 2., 2003, 2005 a Divízió I-es vb-n 3. Tanulmányok: Testnevelési Egyetem, 1996–2000.

Halálhírét édesapja, a székesfehérvári klub ügyvezetője, id.  Ocskay Gábor közölte: „Gábor éjfélkor rosszul lett,   szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni".

A hozzátartozók által nyilatkozásra felkért Horog László   újságíró, a család barátja a részletekről beszámolva annyit mondott,   hogy a fehérvári játékos Budapesten élő menyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már   hiába.

Ocskay Gábornál 2004 szeptemberében szívizombetegséget diagnosztizáltak, emiatt négy hónapot kihagyott, utána azonban megkapta az engedélyt a sportolásra.

„Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem   volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt,   tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül   nem került sor" – mondta Horog László.

Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti Ocskay Gábort, a   ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

„Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor   negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb   januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: Ez nem igaz!

Kézilabda - Hiába nyert magabiztosan, 33–22-re a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Budapest… Tovább olvasom