Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elfogyott a pénz Vásárhelyen

A vásárhelyi sakktársadalom joggal állíthatja: sportáguk helyzete paradox, hiszen miközben a helyi önkormányzat jelentős módon visszafogta a szellemi sport anyagi támogatását, sorra rendezik meg a városhatáron túlra tekintő, sőt nemzetközi mértékű versenyeiket.
A vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesület gárdája az idén az NB I B Maróczy csoportjában szerepelt, ifjúsági csapatát a 62 együttes közül a 11. helyre sorolták, pénzhiány miatt a következő bajnoki évadban mégis osztályban kénytelenek játszani. Öt szegedi játékosuk máris bejelentette távozási szándékát. Ennek ellenére sikerről is beszámolt Szigeti János, a klub lelkes tagja: a balatonlellei korcsoportos országos bajnokságon, a 10 éven aluli fiúk versenyében, Surinya Tibor 6,5 ponttal az előkelő ötödik helyet szerezte meg. A Székács Márk elleni francia védelmű játszmája felkerült az internetre. Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy őt is leigazolta egy fővárosi sakkegyesület. A nehézségek ellenére a szponzorok segítségével sikerült a városban vonzó sakkéletet kialakítani.

Legutóbb Máyer Jenő, a neves budapesti nyomdatulajdonos és könyvkiadó támogatásával – a támogatást a szponzor jelentősen megnövelte – rendezték meg a 10. jubileumi sakkemlékversenyt. A versenyformák közül a FIDE-értékszámnövelőt vagy a rapid jellegűt, vagy akár mindkettőt választhatták a résztvevők. A FIDE-tornára 30-an, majd ezt követően a rapidra 62-en neveztek be. A hazai versenyzők mellett francia, román és német sakkozók is indultak, így igen színvonalas partikat láthattak a sakkbarátok. A FIDE-sakkviadalt Tatár Kiss Szabolcs–Szalai Kornél bajnoki címre aspiráló vetélkedésük jellemezte. A Makói SVSE NB I-es sakkcsapatának frissen érettségizett üdvöskéje, Szalai Kornél, ahogy mondani szokás, két legyet ütött egy csapásra, ezüstérmet és FIDE-mesteri címet szerzett, így aztán egyáltalán nem bánkódott azon, hogy azonos pontszámmal, de jobb Buchholz-zal a bajnoki címet Tatár Kiss Szabolcs nemzetközi mester szerezte meg.
Az első tíz helyezett pénzdíjat vehetett át: 1. Tatár Kiss Szabolcs 6,5 pont, 2. Szalai Kornél 6,5, 3. Restás Péter 6, 4. Horváth Zsolt 6, 5. Győri Szabolcs, 6. Kevei Péter, 7. Csúri László, 8. Ádók János, 9. Sat, Laurent (francia), 10. Vicsai Gábor 5,5-5,5 ponttal.Rapidverseny

A kilencnapos viadalt követő rapidjátékra 62-en neveztek be, köztük négy nemzetközi mester, három FIDE-mester, rajtuk kívül korcsoportos magyar bajnokok. A gondolkodási időt fordulónként 15-15 percre minimálták. Tatár Kiss Szabolcs nemzetközi mesternek bajnoki címére sikerült rádupláznia, ezúttal fél pont előnnyel állhatott a dobogó legmagasabb pontjára.
Az élmezőny végeredménye: 1. Tatár Kiss Szabolcs 7,5 pont, 2. Bornoiu, Costei (Bukarest) 7, 3. Horváth Zsolt 7, 4. Levay, Sorin (Szatmárnémeti) 7, 5. Sinkovics Péter, 6. Mészáros András, 7. Zalai Mihály, 8. Bartos Tamás 6,5–6,5, 9. Mihók Olivér, 10. Dr. Berecz Árpád 6–6 pont. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adott esélyt a Ferencváros

A Liss-HNKC NB I-es női kézilabdacsapata szombaton a Ferencváros vendégeként szerepelt a Népligeti… Tovább olvasom