Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elhunyt a Fekete Párduc

Tegnap késő délelőtt 88 éves korában elhunyt az Aranycsapat legendás kapusa, a világbajnoki ezüstérmes Fekete Párduc, azaz Grosics Gyula, akiről elnevezték a 2009-ben elkészült gyulai labdarúgó-akadémiát, a Szeged 2011-GA átmeneti otthonát.
 Emlékek

Nemes István
egykori labdarúgó

– Nagyon kedveltük egymást Gyulával, és ebben a megjegyzésben minden benne van... Ritka volt, hogy gólt szereztem ellene, de kétszer azért sikerült. Egyszer Szegeden, amikor 3–1-re vertük a Tatabányát, majd idegenben értünk el 1–1-et Tatabányán. Érdekes, hogy mindkétszer fejjel vettem be a kapuját. Csodálatos ember volt, legutóbb két vagy három éve találkoztam vele Szegeden, és az is biztos, hogy mostanában nagyon sokat betegeskedetett. Sajnálom...

Nagyon sokat betegeskedett az utóbbi időben, de mindig megnyugtattak minket, hogy rendbe jött. Aztán eljött a csütörtök. Éppen a 20. labdarúgó-világbajnokság nyitónapja, és jött a hír: megint kórházba került.

Újra összeszorult a gyomrunk. A Fekete Párduc megint beteg. Nem tudtunk meg részleteket, sőt már azt sem, hogy melyik létesítménybe szállították. Rosszat sejtettünk. Nagyon rosszat.

Aztán tegnap alig néhány perccel a déli harangszó előtt érkezett a hír: 88 éves korában elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat zseniális képességű, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bajnok kapusa. Mindig elegáns volt, de határozottan elmondta véleményét – kellemes beszélgetőpartnernek számított.

Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, a Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar labdarúgó-válogatott kapuját 1947 és 1962 között 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpiai bajnoki címet szerzett.

– Nem szerettem védeni. Mindig azoké a dicsőség, akik gólt szereznek és azoké a szégyen, akik gólt kapnak. Persze később, befutott kapusként már megváltozott erről a véleményem – mondta az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes labdarúgó, aki már 14 évesen bemutatkozott az élvonalban szülővárosa, a Dorog színeiben.

Grosics Gyula néhány hónapja Budapesten. Fotó: DM
Grosics Gyula néhány hónapja Budapesten. Fotó: DM

Már életében elnevezték róla a gyulai katolikus labdarúgó-akadémiát, amelynek együttese Szeged 2011-Grosics Akadémia néven éppen a napokban került fel az NB III Közép csoportjából az NB II-be.

– Nem is olyan régen járt a gyulai akadémián, és nagyon meghatódott attól, amit látott. Szellemileg nagyon friss volt, talán két hónapja is láttam nyilatkozni. Szeretnénk méltó emléket állítani neki – nyilatkozta Tanács Attila, a Szeged 2011-GA technikai igazgatója.

Grosicsot az elmúlt években többször ápolták, bevallása szerint három szívinfarktus érte, az egyiknél, amikor elesett, eltört a bordája, majd többször kilyukadt a tüdeje. Családja csütörtökön közölte, hogy a szokásos kontrollvizsgálatot követően ismét kórházban ápolják. A legendás Aranycsapatból – amely 1953-ban Londonban 6–3-ra verte Angliát – már csak Buzánszky Jenő él, a vele együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választott Grosicsot megelőzően Puskás Ferenc 2006-ban távozott az élők sorából.

A Fekete Párduc a labdával. Fotó: DM
A Fekete Párduc a labdával. Fotó: DM

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fallabda: a mosolyról szól

A férfiaknál hat (+35, +40, +45, +50, +55, +60), a nőknél két (+35, +45) kategóriában kezdődtek meg a küzdelmek tegnap a szegedi Squash Club Szabadidőközpontban. Tovább olvasom