Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Elhunyt Bobby Fischer

Életének 64. évében elhunyt Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok. Az amerikai születésű, 2005-ben Reykjavíkban letelepedett versenyző halálhírét egy izlandi rádióadó jelentette be.
Fischer pályafutása legnagyobb sikerének helyszínén élte utolsó napjait: 1972-ben – megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát – Borisz Szpasszkijt legyőzve ebben a városban nyerte el a sakkvilágbajnoki címet.

Az izlandiak általános véleménye szerint a Reykjavíkban lejátszott döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a sakkzsenit. Ezzel nagy valószínűséggel megmentették őt attól, hogy az amerikai igazságszolgáltatás ítélkezzék fölötte, és akár szabadságvesztést rójon ki rá. Fischer ugyanis 1992-ben szembeszegült azzal a washingtoni tilalmi intézkedéssel, amely a Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért egy parti erejéig sakktáblához ült korábbi riválisa, Szpasszkij ellen, akit megint csak legyőzött. Fischer ezt követően már nem tért vissza az Egyesült Államokba, hanem eltűnt a hatóságok szeme elől, és a világ számos országában megfordult, egyebek között Budapesten is élt egy ideig.

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség igazgatója, volt szövetségi kapitány további magyar kapcsolatot is felelevenített: – A Fischerről megjelent életrajzi könyvben két volt CIA-ügynökre hivatkozva az áll, hogy a sakkzseni apja Neményi Pál, külföldön élő magyar fizikus volt. Erre bizonyíték például, hogy Neményi haláláig anyagilag támogatta Fischer anyját – mondta Kállai Gábor.

Lékó kikapott

A Wijk Aan Zeeben zajló Corus 2008 nemzetközi sakk szupertorna hatodik fordulójában az addig negyedik helyen álló Polgár Judit vereséget szenvedett az egyik éllovastól, a norvég Carlsentől, így pontjainak száma 3 maradt. A szegedi Lékó a bolgár Topalov ellen a fehér bábukat vezette, sokáig kiegyenlített volt a parti, azonban időzavarba került a szegedi sakkozó és kikapott.

A további eredmények: Radzsabov (azeri, 2735)–Adams (angol, 2726) döntetlen, Anand (indiai, 2799)–Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen, Van Wely (holland, 2681)–Gelfand (izraeli, 2737) döntetlen, Mamedjarov (azeri 2760)–Eljanov (ukrán, 2693) döntetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puljezevics óragyűjteménye

A norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokságon a Magyarország–Spanyolország összecsapás után mindenki Puljezevics Nenad fantasztikus teljesítményét dicsérte. Tovább olvasom