Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt Faragó István

Hetvenegy éves korában elhunyt Faragó István, a vásárhelyi kosárlabda egyik meghatározó egyénisége. A sportágban mindent kipróbált: volt játékos, volt edző, volt szakmai igazgató. Volt.
Nehéz elhinni, elfogadni, hogy „múlt idő" lett abból az emberből, akit – talán ő sem tiltakozna, ha olvashatná – barátomnak tekinthettem. Faragó István 1942. december 20-án született Szegeden, a kosárlabdázással a Radnóti Miklós Gimnáziumban, testnevelő tanára,

Kertész Ferenc révén ismerkedett meg. Pályafutását dr. Faragó József is egyengette, 33-szor szerepelhetett az ifjúsági válogatottban. 1961-től 1973-ig a SZEAC, majd a SZEOL irányítója és csapatkapitánya volt, több száz NB I-es meccset játszott. Visszavonulása után 1973-tól 1976-ig a SZEOL NB II-es női együttesének szakmai munkájáért felelt, majd 1976 végén vette át a vásárhelyi férficsapatot, amely irányításával (egy időben Valaczkay Győzővel párban) a megyei bajnokságból indulva az NB I A csoportjáig jutott. Státuszát, de csakis azt, tekintve soha sem volt profi: mindig mellékállásban edzősködött.

Előbb a Dégáznál, majd a vásárhelyi városi tanácsnál, azt követően pedig a Csongrád Megyei Sportigazgatóságnál betöltött munkája mellett. Tizenhét esztendei edzősködés után még három szezonban a csapat szakmai igazgatója volt, majd 1997-ben végleg befejezte kosárlabdás pályafutását.

De a sportág számára soha sem lett múlt idő. Ha tehette, munkahelyi elfoglaltsága engedte, eljárt a mérkőzésekre, több tanítványából is edző lett – rájuk is kíváncsi volt. Ez a sportág volt az élete. Bántón, fájón, makacsul visszatér egy szó. Volt. Volt a sportág. Volt Ő. És volt az élete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesi Örkény-póló: Tóthék

A Hungerit- Szentes OB I- es női vízilabdacsapata ma 17 órától Dunaújvárosban játssza a bajnoki döntő harmadik mérkőzését. Tovább olvasom