Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Elhunyt Kőnigh professzor

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vidács István, a szegedi motorcsónakosok legendás szerelője, akit talán nem véletlenül hívtak Kőnigh professzornak.
Vidács Pista bácsival néhány hónappal ezelőtt összefutottunk a 9-es trolira várva, s mi másról, mint a motorcsónakos emlékekről ejtettünk szót:
– Micsoda csapatunk volt, emlékszel? – kérdezett rám, aztán megeredt a nyelve: – Zsinórban hetedszer lettünk csapatban országos bajnokok 1998-ban, egyéniben pedig ha csak 5 évet számolok, 17 arany-, 21 ezüst- és 26 bronzérem jutott Szegedre. Azt sem tudom elfelejteni, hogy 1996-ban én „spéciztem" Vasvári Miki Európa-bajnoki 500-as Kőnighjét, de részese lehettem Kertes Jancsi világkupa-sikerének, Eb-bronzának, megszámlálhatatlan nemzetközi és országos bajnoki győzelmének. Ribizsár Misi és Gyetvai Tóni Eb-bronzainak, Kertes Krisztián vb-ezüstjének, aki még azt a sikert is magáénak mondhatta, hogy egy bajnoki évben megnyerte az O–500-at és az O–700-at.

Közben a troli megérkezett, de mi csak emlékeztünk. Kőnigh professzor ugyanis az első motort 1956-ban építette, de magának is készített egy 700 kcm-est, amivel 1962-ben ezüstérmes lett. Egy évvel később pedig azt aranyra váltotta. De mire is lehet legbüszkébb egy motorszerelő, mint a mai napig élő gyorsasági csúcsokra:
– Kertes Jancsi két, dr. Kovács Béla, Gyetvay Antal, Illés Mihály, Frank Mónika, Gilinger István, Gilinger Anita, Kertes Krisztián egy-egy kategóriában elért országos csúcsát a mai napig senkinek sem sikerült megdöntenie.

Pista bátyám, rád emlékezünk, a Kőnigh professzorra. De nem felejtünk, s a Tisza sem, hiszen csónakmotorjaid még jó ideig borzolják a folyó hullámfodrait.

Vidács István temetése augusztus 22-én, 11 órakor lesz az Algyői temetőben.

Bagaméry László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tomboló szurkolók a szegedi olimpiai fesztiválon

Pénteken nyitotta meg kapuit Szegeden, a Klauzál téren az EDF Démász olimpiai fesztivál. Neves… Tovább olvasom