Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elhunyt Krajkó Gyula

"Döbbenet. Mérhetetlen szomorúság. Azok a fránya szavak nem akarnak jönni. Pedig többségében oly egyszerűen fogalmazódnak meg. Csak ülök, és nézem a gépet. A billentyűket. A betűk nagyon nehezen formálódnak szavakká. Szinte összetörik görcsben álló ujjaimtól a klaviatúra, amikor rászánom magam, hogy leírjam: elhunyt Krajkó Gyula."
Döbbenet. Mérhetetlen szomorúság. Azok a fránya szavak nem akarnak jönni. Pedig többségében oly egyszerűen fogalmazódnak meg. Csak ülök, és nézem a gépet. A billentyűket. A betűk nagyon nehezen formálódnak szavakká. Szinte összetörik görcsben álló ujjaimtól a klaviatúra, amikor rászánom magam, hogy leírjam: elhunyt Krajkó Gyula.

Akárki halála is legyen, mindig felkavar. Különösen, ha rendszeres kapcsolatban voltunk. Amikor Erdélyi Endre felhívott, majdnem kiesett a telefonkagyló a kezemből: Krajkó Gyula vonatbaleset áldozata lett. A hírt rendőrségi forrásból is megerősítették.

Elvesztettem egy segítőkész partnert. Akire mindig számíthattam. Ha hívtam, készséges volt. Ha nem, akkor is jött, hozta az eredményeket. Nem akart ő reflektorfénybe kerülni, csak a gyerekek öröme motiválta. Nevelte őket. Nemcsak sportra, az életre is. A szülők nagyon szerették, munkásságát pedig sikerek kísérték. A Ságvári gyakorló, a Csonka szakközépiskola után elvégezte a JGYTF testnevelés–földrajz szakát, majd 1980-tól napjainkig a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Szakközépiskola tanára volt.

Utánpótlás- és felnőtt bajnoki címek sora jelezte tréneri pályafutását. Egy vállsérülés miatt korán abba kellett hagynia az aktív sportolást, és így versenyzőként nem érhetett el komoly eredményt, edzőként azonban bőven átadta tudását. Földvári László, Krajkó Zoltán, Nahóczky Endre, Martonosi Imre, Rózsa István, Petrovics Milán, Bürgés Mihály, Szabó Csaba, Neu Gábor és László, Kovács Szabolcs – néhány név a sikeres tanítványok közül. A sor még bőven folytatható, ám említsünk meg egy további nagy sikert: az SZVSE 2000-ben csak szegedi születésű versenyzővel megnyerte az országos csapatbajnokságot. Az ő érdeme volt. Miniszteri dicséret és kiváló edzői elismerés is járt edzői pályafutásáért.

Azt mondják, ha ő nincs, lehet, hogy már régen megszűnt volna a dzsúdó Szegeden. Megérte Krajkó Gyulának dolgozni, támogatókat szerezni, a fiatalokkal foglalkozni. A szegedi cselgáncs megmaradt.
Ő viszont elment. Örökre. Abban az esztendőben, amikor éppen ötvenéves lett volna.

Mádi József

                                                 *

Mi, dzsúdósok itt maradtunk Nélküled a szép új edzőtermünkben, amit közös munkával tettünk olyanná, amivé vált egy év alatt. Szerettük az edzéseidet látogatni, mert dzsúdó- és gyerekszereteted sugárzott akkor is, mikor keményen kellett bánnod velünk. Azt mondtad, végezzük mindig alázattal a sportot és a tanulást, és a siker nem marad majd el. Megtanítottad nekünk, mindig küzdenünk kell, törekednünk arra, hogy jobbá, keményebbé váljunk, de tartsuk tiszteletben, ismerjük el a másikat. Reméljük, sokszor voltál büszke ránk, mert mi mindig lestük szavaidat, jogos kritikáidat. Soha nem felejtünk el Téged, örökre a szívünkbe zártunk! Elért eredményeinkkel fogjuk bizonyítani, érdemes volt értünk és a szegedi dzsúdóért dolgoznod!

Tanítványaid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száva távozott

Közös megegyezéssel szerződést bontott Száva Flórián edzővel a Németh Toll Makó NB I-es női… Tovább olvasom