Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Elhunyt Sipos Edit vízilabdázó

A szentesi vízilabdázó, Sipos Edit kedd este 8 órakor adta fel a harcot, legyőzte a rák – mindössze 38 éves volt.

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően elhunyt Sipos Edit, a magyar női vízilabda – ezen belül a Hungerit Szentesi VK – korábbi meghatározó alakja, világ- és Európa-bajnoki címet nyert a válogatottal. A BEK-győztes, kilencszeres magyar bajnok egykori pólós évek óta rákbetegségben szenvedett, és életének 38. évében, kedd este már nem tudta tovább folytatni a küzdelmet a halálos kórral – ezek a szikár tények. Ennél több történt.

Barátok, csapattársak, ismerősök tudták, mi a helyzet. Mellette voltak, ezért is indítottak pénteken gyűjtést a javára. Információink szerint több mint 1 millió forint gyűlt össze. A szülők elmondták: nem kérték, nagyon meglepődtek (de jólesett nekik a támogatás, a gondoskodás), amikor olvasták lapunkban a felhívást, a számlaszámmal együtt – mert az utolsó percig mindent meg tudtak adni lányuknak. Sajnos az adományok már nem segítettek. Az utolsó két nap drámai volt.

Elköltözött: a meccseken kemény, erős, céltudatos, szenzációs játékos, civilben pedig rendkívül kedves, jóindulatú ember volt. Fotó: mvlsz
Elköltözött: a meccseken kemény, erős, céltudatos, szenzációs játékos, civilben pedig rendkívül kedves, jóindulatú ember volt. Fotó: mvlsz

Hiába reménykedtünk

– Napi szinten tartottam a kapcsolatot a családdal, évek óta tudtam, mi a probléma, hogy halálos kórral küzd – mondta dr. Tóth Gyula mesteredző, vele aratta Sipos Edit minden felnőtt sikerét, a világ- és Európa-bajnoki címtől a magyar bajnoki aranyakig –, az ember mégsem akarja elhinni, hogy megtörténhet, reménykedik a csodában. Már hiába... A sportban és a magánéletben is fantasztikus nő, egyéniség volt. A medencében a meccseken kemény, erős, céltudatos, szenzációs játékos, civilben rendkívül kedves, jóindulatú. Akárcsak lányunk, Gabriella, ő sem volt nagy bulizós, az edzőtáborokban keresték egymás társaságát. Hihetetlen, soha nem felejtjük el – sugárzott belőle a jóság.

– Soha nem panaszkodott, nem nyafogott, hétfő reggel is, amikor megpusziltam a kis kopasz fejét, és megkérdeztem, hogy érzi magát, azt válaszolta: „Apa, köszönöm, jól vagyok" – emlékezett az édesapa, Sipos Mátyás.

Aztán felgyorsultak az események: késő délután, kora este rosszul lett, és bevitték a szentesi kórházba. Az édesanyja, Katalin ott aludhatott a kórteremben, és vele volt Edit legjobb barátnője, Mátyásné Bimbó Ildikó, aki férjével együtt az elmúlt években sokat segített az idős szülőknek a gondozásban, ellátásban. Az éjszaka a körülményekhez képest nyugodtan telt, Edit kedd reggel még meg is jegyezte: „Anya, olyan jót aludtam". Katalin csak percekre hagyta magára, szaladt haza valamiért. Látogatók is érkeztek, például Szamosi Csilla, az egykori csapattárs, aki nagyon megijedt, amikor az üres ágyat megpillantotta. Megnyugtatták, Editet vizsgálatra vitték. Végig mellette volt és a kórházban is meglátogatta bátyja, Sipos Tamás.

A meggyötört, legyengült szervezet az ébrenlétet sem bírta, ebben, a nyugodt pihenésben gyógyszerek is segítették. Így jött el az este, mikor Katalin arra lett figyelmes, hogy sárgulnak Edit ujjvégei. Az odaérkező nővér már csak azt mondhatta: ebben a másodpercben halt meg. Nyugodtan. Álmában. Az óra augusztus 13-án, kedden 20 órát mutatott.

A temetés jövő pénteken 15 órakor lesz a szentesi református temetőben.

Sipi elköltözött

Hallottad? Tudod? – kérdezték tegnap reggel – telefonon, személyesen – ismerősök, kollégák. Egy kivétellel mindenkinek azt válaszoltam, igen. Sipos Edit, Sipi haláláról Pásztor Antaltól értesültem. Ő fogalmazott úgy, Sipi elköltözött – már nincs velünk többé. Őszinte leszek: a hír maga nem, a hirtelensége, a gyorsasága lepett meg. Mert abban reménykedtünk, ennél még sokkal több adatik neki, hetek, hónapok, és titokban azért is szorítottunk, hogy ott lehessen az épülő fedett uszoda avatásán.

De a rák, a daganat, a halál ellen vívott meccs „végeredménye" nem kérdéses. Biztos tudta ezt Ő is, mégis tervezett, és amíg az embernek céljai vannak, nem halhatna meg. Édesapja, Sipos Mátyás mesélte: három-négy nappal ezelőtt a verandán napoztak, akkor kérdezték meg Edittől, mit szeretne még az életben csinálni, elérni: „beteg gyerekeket oktatni". Már nem teheti meg, viszont a már említett készülő fedettben biztos helyet kapnak a beteg fiatalok, és gyógyíthatja őket az úszás. És Sipinek is szerepe lehetne ebben, ha az uszit úgy hívnák: Sipos Edit Sportuszoda. Akkor Pásztor Toncsinak sem lenne igaza, nem költözne el, itt maradna velünk.

Imre Péter

Tisztelt Sportolók, Szurkolók, Támogatók, Barátaink!

Elhunyt Sipos Edit a szentesi vízilabdasport egyik legeredményesebb sportolója.

Csendes napok következnek a Szentesi Vízilabda Klubban. Hiába kezdődtek el a nyári edzések, hiába száll a labda kézről kézre, a síp csendesebb, gyászolunk mindannyian.

Fájdalommal gondolunk az egyesület valaha élt legjobb játékosai közül Editre, aki békében, csendben távozott közülünk, mint ahogy aktív játékosként is a szerénység, barátságos, közvetlen magatartás jellemezte.

Az eredményei, sportpályafutása a legnagyobb magyar vízilabdások közé emeli. A szülővárosában, Szentesen elért BEK győzelemmel, a világbajnoki címmel és a többi nagy sikerrel a szentesi és a magyar vízilabdasport történelmének meghatározó személyiségévé vált.

Nekünk, szentesi vízilabdásoknak mégis és mindezek mellett is, Sipos Edit elsősorban a kedves, mosolygós ember marad mindörökké, aki a vízben az utolsó gólig, az életben az utolsó pillanatig harcolt.

Sokan feladják, amikor megtudják a bajt, hiszen emberek vagyunk erősek és gyengék. Kevesen vannak, akik bátrak maradnak és csak alig néhányan, akik az erőből, amire annyira szükségük lenne még másoknak is adnak.

Edit kivételes nagysága ebben mutatkozott meg.

Az erejét, az energiáját nem kímélve tanított, segített, mosolyt adott, ha kellett buzdított. Azok a gyerekek, akiket megtanított úszni, az egész életük során magukban hordozzák a tudását, a jóságát, és a szeretetét, amelyet még betegen is, az utolsó pillanatig megőrzött és átadott.

Így marad velünk Edit örökre, így él bennünk tovább a tanítványaiban, a csapattársaiban, a szurkolókban, a Szentesi Vízilabda Klub valamennyi tagjában.

Sipos Edit példaképpé vált. Életművével jobbá, többé tett bennünket. Emléke, mosolya velünk marad mindig, kegyelettel és tisztelettel emlékezünk rá.

Magyar József
a Szentesi Vízilabda Klub elnöke

Olvasóink írták

 • 20. tol 2013. augusztus 16. 06:45
  „halával váltigazi példaképpé. Krisztusi sors. RIP!”
 • 19. Dr.Tonyk 2013. augusztus 15. 12:40
  „Nyugodjék békében! Őszinte részvétem a családnak!”
 • 18. kapocs 2013. augusztus 15. 07:47
  „Szörnyű ez az egész! Ismertem Sipit! Talán nem annyira, de tudtam milyen harcot vív, és, hogy mindent megtesz a győzelemért! Akármikor találkoztam vele, sugárzott róla az életigenlés, a tenni akarás. Nekem adott erőt, mindezekkel. Szörnyű, hogy már nem meríthetek erőt belőle, a lelkesedéséből, mosolyából. Ezek mindenféleképp velem, velünk maradnak!

  Igen magas labda, hogy az épülő fedett uszoda az Ő nevét viselje! Nem csak azért, mert eredményes sportoló volt, rengeteg örömet szerezve nekünk, szentesieknek, sportbarátoknak, de nagyon jó EMBER, a szó legnemesebb értelmében! Tisztelt illetékesek, ezt a labdát illik lecsapni, hogy azok a gyerekek is megtanuljanak úszni, egy szép, új uszodában, akik rá vártak...”
 • 17. Kircsi 2013. augusztus 14. 23:30
  „Pfffffff.
  Amit most írnék azt kimoderálnák.
  Nyugodj békében!”
 • 16. vélemény 2013. augusztus 14. 20:03
  „Részvétem a családnak.
  Remélem legalább az összegyűjtött pénzt megkapják maradéktalanul!
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/gyulik_a_penz_az_eleteert_kuzdo_sipos_editnek/2345399/”
 • 15. csanadi41 2013. augusztus 14. 19:42
  „Gyűlölöm ezt a hárombetűs szót ! Mindig a jó emberek mennek el !
  Nyugodjon békében. Részvétem a családnak :(”
 • 14. randika 2013. augusztus 14. 16:25
  „a világ legrendesebb és legkedvesebb emberei közé tartozott,már megint egy nagy igazságtalanság az élettől,hogy így bünhődött,ekkora betegséggel,ilyen hosszú ideig :( nagyon sajnálom”
 • 13. Secem 2013. augusztus 14. 16:01
  „Nyugodjon békében!”
 • 12. mtmp 2013. augusztus 14. 14:09
  „A kutya mindenét ezeknek a betegségeknek, hogy egy erős sportoló szervezetét is legyőzik... :(
  Legyen könnyű Neki a föld! :(”
 • 11. Tatter 2013. augusztus 14. 13:25
  „Nyugodj békében Sipi!
  Sok örömet,szépet kaptunk tőled!
  Emléked örökre szívünkben marad!!!”
 • 10. sorpocak 2013. augusztus 14. 12:34
  „Nyugodjon békében, fájdalmaktól, mindentől mentesen!
  Részvétem!”
 • 9. AN 2013. augusztus 14. 12:17
  „Jaj, Sipi....”
 • 8. kamba 2013. augusztus 14. 10:39
  „Feladatát elvégezte ! Tovább szenvedni felesleges volt ! Várja valahol egy új feladat ! Nyugodjon békében sok örömet okozott nekünk e földön !!!!!”
 • 7. queenmargareth1 2013. augusztus 14. 10:08
  „Óh, milyen fiatal volt!Nyugodjon békében.”
 • 6. Wargex 2013. augusztus 14. 10:07
  „Van egy végtelen,
  ahol már nincsenek görbék,
  nincs se ritmus, se zörej,
  se zaj...
  Van egy végtelen,
  mely már csak az égi pályán halad tovább,
  láthatatlanul követi
  őseink nyomdokát.
  Földi létben már nem mérhető,
  nem hagy nyomot,
  csak érezhető
  a végtelen...
  végtelen fájdalom.

  Nyugodj Békében Sipi!! :´(”
 • 5. csillogás 2013. augusztus 14. 09:31
  „Nagyon jó embert voltál, nyugodj békében Sipi! :(”
 • 4. vasi 2013. augusztus 14. 09:25
  „:( Nyugodjon békében!”
 • 3. kapocs 2013. augusztus 14. 08:47
  „Nagyon jó EMBERT veszítettünk el! Nyugodj békében Sipi!”
 • 2. Horton 2013. augusztus 14. 08:33
  „Nyugodj békében. :-(”
 • 1. Marcsikaa 2013. augusztus 14. 08:32
  „Legyen Neked könnyű a föld.:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Pick-edzőmeccs

Kezdjük azzal a hírrel, amit a szurkolók már nagyon vártak. Tovább olvasom