Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Elmaradtak a magyar érmek a vitorlázó-világbajnokságon

A Szegeden rendezett 31. FAI vitorlázórepülő-világbajnokságon a magyar versenyzők nem a várakozásnak megfelelően szerepeltek, legjobb összetett helyezésük egy 6. Viszont két futamot nyertek, ami a Forma–1-hez hasonlóan nagy fegyvertény.
Csalódott csapat. Ilyen képet nyújtott a 31. FAI vitorlázórepülő-világbajnokság zárónapján, szombaton tartott sajtótájékoztatón a magyar válogatott. Nem véletlenül. Az eddigi legnépesebb, legerősebb (34 ország, 146 versenyző) vb-nek nagy reményekkel, dobogós tervekkel vágtak neki a mieink. Gönczi Péter szövetségi kapitány akkor azt mondta: kategóriánként egy, de az is elképzelhető, hogy két érmet nyerünk. Ezzel szemben a legjobb helyezés a 15 méteres géposztály címvédőjének, Gulyás Györgynek a 6. helye. A többiek a vert mezőnyben landoltak.

A duplán hazai pályán szereplő szegediek teljesítménye egyértelműen kudarc. Tamás Ferenc (15 méteres géposztály) a 33., Szabó Péter (18 méteres géposztály) a 39., Tülkös János (szabadosztály) a 29. helyen zárt. De ne legyünk igazságtalanok, szóljunk az okokról. Az érintett versenyzők, valamint Gyöngyösi András, a szövetség elnöke és Gönczi is az időjárást említette (esős, szeles, viharos idő); s tény, ez nemcsak a mieinket, más klasszisokat, korábbi világbajnokokat is „megviccelt". Előfordult, hogy az egész 15 méteres osztály idő előtti leszállásra kényszerült, nem teljesítette a feladatot, míg a 146 egységből az 5. napot egy sem fejezte be.

Az eredményhirdetéssel hivatalosan is befejeződött a szegedi vitorlázórepülő-vb. Fotó: Veréb Simon
Az eredményhirdetéssel hivatalosan is befejeződött a szegedi vitorlázórepülő-vb.
Fotó: Veréb Simon

A két futamgyőzelem a 15 méteresben, valamint a szabadosztályban nagy fegyvertény. A Forma–1-hez hasonlóan nehéz elérni, és hasonlóan pezsgőt locsolva ünneplik. Ez gyógyírt jelentett a vb-sebre Hegedűs Lászlónak, míg Gulyás elmondta: nem fogalmazott meg magával szemben elvárást, és a körülményekhez képest ésszerűen kockáztatva kihozta a versenyből a maximumot. Az első világversenyét teljesítő Tülkös összegzett találóan: szerinte kiderült, a magyarok „jó idős" pilóták, és a jövőben a fejlődés érdekében mostohább körülmények között is gyakorolni, edzeni, repülni kell.

Végül: ez volt az első olyan világbajnokság, amelynek során három ország légterét is megnyitották a mezőnynek, amely „átrándult" Romániába is, Szerbiában pedig rendszeresen megfordult a feladatteljesítések során.

Végeredmény

A 31. FAI vitorlázórepülő-világbajnokság végeredménye. 15 méteres géposztály (7 futam), világbajnok: Stefano Ghiorzo (olasz) 5959, 6. Gulyás György 5651, 12. Laurinyecz Sándor 5499, 33. Tamás Ferenc 4089 ponttal. 18 méteres géposztály (7 futam), világbajnok: Zbigniew Nieradka (lengyel) 6279, 29. Verebélyi Zoltán 5173, 39. Szabó Péter 4727 ponttal. Open, vagyis szabad géposztály (8 futam), világbajnok: Michael Sommer (német) 6834, 29. Tülkös János 5164, 32. Hegedűs László 4771 ponttal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakuk Levente: 669 fa

A Szegedi TE férfi tekecsapata a felkészülés kellős közepén edzőmérkőzést játszott hazai pályán, az… Tovább olvasom